Irakul, o ţară cangrenată de corupţie şi decăderea serviciilor publice, a anunţat joi că lansează o anchetă cu privire la stocurile sale de explozivi, iar o comisie de urgenţă urmează să întocmească un inventar al materialelor periculoase stocate în ţară, în urma exploziilor uriaşe care au devastat Beirutul, relatează AFP, preluat de News.ro.
Explozii ale unor depozite de armament sau de muniţie, amplasate uneori în zone rezidenţiale, au cauzat pagube, în trecut, în Irak, o ţară devastată de războaie şi în care vara au loc numeroase scurt-circuite incendiare şi sângeroase
"O comisie de urgenţă condusă de către şeful Direcţiei posturilor de frontieră, va întocmi un intentar cu materiale foarte periculoase depozitate în terminale terestre, aeriene şi portuare, precum materiale chimice sau nitrat de amoniu", la orifinea exploziilor de la Beirut, a anunţat într-un comunicat direcţia.
Comisia îşi acordă un termen de "72 de ore" pentru a comunica rezultatul, "în vederea evitării a ceea ce s-a întâmplat în Liban", relatează AFP.
Capitala libaneză a fost devastată marţi seara de explozii violente,soldate cu 137 de morţi şi 5.000 de răniţi şi care au lăsat 300.000 de oameni fără locuinţă, cauzate potrivit autorităţilor de un incendiu într-un depozit în care se afla o imensă cantitate de nitrat de amoniu, în portul Beirut.
Vestea dramei ţine prima pagină în presa locală şi circulă pe reţele de socializare, fiind prezentăîn toate conversaţiile irakienilor care, în octombrie, au lansat o revoltă în acelaşi timp cu libanezii, împotriva liderilor lor, pe care-i acuză de "corupţie" şi "incompetenţă".
Marele ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă a şiiţilor din Irak, dar şi din Liban, a prezentat joi condoleanţe libanezilor şi a îndemnat la donaţii pentru Beirut, capitala unei ţări aflate în faliment economic, în care aproape jumătate dintre locuitori trăiau deja în sărăcie.