Consiliul Gardienilor din Iran a aprobat miercuri o lege care obligă guvernul să oprească inspecţiile Naţiunilor Unite la instalaţiile sale nucleare şi să intensifice îmbogăţirea uraniului dincolo de limita stabilită în acordul nuclear din 2015, dacă sancţiunile nu vor fi relaxate în termen de două luni, informează news.ro.
Ca reacţie la uciderea, săptămâna trecută, a unui cercetăror iranian de top în domeniul nuclear, Parlamentul din Iran a adoptat marţi un proiect cu o largă majoritate care va întări poziţia Iranului în acest sector.
Consiliul Gardienilor are rolul să se asigure că proiectele de lege nu contravin legilor uslamice şiite sau constituţia Iranului. Cu toate acestea, nu se cunoaşte poziţia liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt.
"Astăzi, într-o scrisoare, preşedintele Parlamentului a cerut în mod oficial preşedintelui să implementeze noua lege", a relatat agenţia iraniană de presă Fars.
Conform noii legi, Teheranul va acorda două luni statelor europene participante la acord pentru a relaxa sancţiunile asupra sectoarelor petrolier şi financiar din Iran, impuse după ce Washingtonul a renunţat la pactul dintre Teheran şi şase puteri occidentale, în 2018.
Ca reacţie la politica de "presiune maximă" a preşedintelui american Donald Trump asupra Teheranului, Iranul şi-a redus treptat respectarea acordului. Legea promovată de parlamentarii de orientare dură va reduce capacitatea preşedintelui ales al SUA, Joe Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, să revină în acord. Biden a spus că va reveni în acest acord şi va ridica sancţiunile dacă Teheranul va relua "respectarea strictă a acordului nuclear".
"Există acum mai multă presiune asupra guvernului (preşedintelui Hassan) Rohani pentru a asigura o revenire rapidă a SUA în acordul JCPOA (Planul cuprinzător de acţiune comun)", a scris pe Twitter Ariane Tabatabai, cercetător în Orientul Mijlociu la German Marshall Fund şi Columbia University.
Rouhani, arhitectul iranian al acordului din 2015, a criticat demersul Parlamentului ca fiind "dăunător eforturilor diplomatice" menite să relaxeze sancţiunile SUA.
Conform noii legi, guvernul ar trebui să reia îmbogăţirea uraniului la o puritate de 20% şi să instaleze centrifuge avansate la instalaţiile sale nucleare din Natanz şi Fordow. Acordul limitează puritatea fisionabilă la care Iranul poate rafina uraniul la 3,67%, cu mult sub nivelul de 20% realizat înainte de acord şi sub nivelul necesar în cazul armamentului, de 90%. Iranul a încălcat plafonul de 3,67% în iulie 2019, iar nivelul de îmbogăţire a rămas de atunci constant, de până la 4,5%. Marea Britanie, Franţa şi Germania, toate părţile la acordul din 2015, au cerut Iranului să îl respecte pe deplin, potrivit news.ro.