Iranul a intervenit pentru a preveni înlăturarea din funcţie a premierului irakian Abdel Abdul Mahdi de către două dintre cele mai influente personalităţi din Irak, pe fondul demonstraţiilor anti-guvernamentale din ultimele săptămâni, informază News.ro.
În această săptămână, clericul şiit populist Moqtada al-Sadr i-a cerut premierului Abdul Mahdi să convoace alegeri anticipate, pentru a calma cele mai ample proteste declanşate în Irak după invazia americană care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein. Demonstraţiile sunt alimentate de nemulţumirea provocată de corupţie şi de dificultăţile economice.
Sadr i-a cerut principalului său rival politic, Hadi al-Amiri, a cărui alianţă de miliţii susţinute de Iran este a doua forţă politică din Parlament, să ajute la înlăturarea lui Abdul Mahdi.
Şeful Forţei Quds, unitate de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, Qassem Soleimani, a intervenit însă miercuri, printr-o întâlnire secretă la Bagdad, au declarat cinci surse apropiate întâlnirii.
Purtătorii de cuvânt ai lui Amiri şi Sadr nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Un oficial al forţelor de securitate iraniene a confirmat că Soleimani a participat la întâlnirea de miercuri, afirmând că a fost prezent pentru "consultanţă".
"Securitatea Irakului este importantă pentru noi şi i-am ajutat în trecut. Şeful Forţei Quds călătoreşte regulat în Irak şi alte ţări din regiune, în special când aliaţii noştri ne solicită ajutorul", a spus oficialul iranian.
Soleimani, a cărui Forţă Quds coordonează miliţii sprijinite de Teheran în Irak, Siria şi Liban, este un vizitator frecvent în Irak. Cu toate acestea, intervenţia sa directă este cel mai recent semnal al influenţei crescute a Iranului în Irak şi în regiune.
Oficiali irakieni din sectorul securităţii au declarat la începutul lunii octombrie că miliţii susţinute de Iran au desfăşurat trăgători pe acoperiţurile unor clădiri din Bagdad, în încercarea de calmare a protestelor.
Dacă criza din Irak se va agrava, Iranul riscă să piardă din influenţa construită treptat în ţară după invazia condusă de Statele Unite, pe care o consideră ca fiind o contrapondere la influenţa americană în regiune.
În pofida manevrelor de culise, soarta lui Abdul Mahdi rămâne incertă. Acesta a devenit premier în urmă cu un an, fiind un candidat de compromis între Amiri şi Sadr, care se confruntă însă cu valul de proteste din ultimele zile.
În cei 16 ani de la căderea lui Saddam Hussein, un musulman sunit, Iranul Şiit a dobândit o influenţă majoră în politica irakiană, mai mare decât a Statelor Unite, în ţara care este majoritar şiită.