Iranul anunţă astăzi că o înţelegere cu marile puteri în dosarul nuclear iranian se află "departe" şi acuză Statele Unite de faptul că se fac vinovate de această întârziere, relatează AFP, potrivit News.ro.
Negocieri în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015, care încadrează programul nuclear civil iranian, nu s-au încheiat la un an după ce au fost lansate în capitala Austriei.
În urma unor declaraţii optimiste cu privire la un acord iminent, în ultimele săptămâni au reapărut dezacorduri, mai ales între Iran şi Statele Unite, nişte inamici juraţi.
La Viena au loc negocieri între Iran, pe de o parte, şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, Rusia şi China, de cealaltă parte.
Statele Unite participă indirect la aceste negocieri, prin intermediul Uniunii Europene (UE).
Statele Unite au fost retrase din Acordul de la Viena în 2018 de către Donald Trump, care a reimpus şi multiplicat sancţiuni economice vizând Teheranul.
Iranul s-a retras treptat, ca măsură de retorsiune, din limite impuse programului său nuclear în cadrul acestui acord.
"Există mai mult de un subiect în suspans între Iran şi Statele Unite. Mesaje transmise prin intermediul domnului Mora în ultmele săptămâni, înainte şi după vizita sa la Teheran, sunt departe de a reprezenta soluţii care să permită să se vorbească despre un acord", anunţă la Teheran un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh.
Enrique Mora, coordonatorul UE al negocierilor, însărcinat să supervizeze negocierile de la Viena, încearcă să soluţioneze ultimele puncte de dezacord.
"Statele Unite se fac vinovate de aceste întârzieri, pentru că ele întârzie să dea un răspuns" care să convină Iranului, declară el.
În vederea ajungerii la un acord la Viena, iranienii cer ca americanii să retragă Gardienii Revoluţiei, armata de elită a Republicii islamice, de pe lista "organizaţiilor teroriste", o cerere pe care Washingtonul a refuzat-o până acum.
Obiectivul negocierilor de la Viena este o revenire a Statelor Unite în acordul din 2015, o ridicare a sancţiunilor impuse Iranului şi o revenire a acestuia la angajamentele pe care şi le-a asumat.