Actualizare 14:27 Bursele arabe scad puternic, din cauza preţurilor petrolului şi a Iranului
Bursele statelor bogate din Golful Persic au scăzut puternic duminică, în urma declinului cotaţiilor petrolului şi a pregătirilor Iranului de reluare a exporturilor de ţiţei, după ridicarea sancţiunilor occidentale, relatează AFP.
Declinul acţiunilor listate la bursele arabe, în prima zi de tranzacţionare din săptămâna musulmană, urmează pierderilor masive consemnate vineri de bursele globale, zi în care pieţele din Golf sunt închise pentru weekend, potrivit France Presse.
Preţurile petrolului, care au o contribuţie de peste 80% la veniturile statelor din Golf, au scăzut cu peste 20% în acest an, la sub 30 de dolari pe baril. În ultimii doi ani, cotaţiile ţiţeiului au coborât cu 65%, informează sursa citată.
Revenirea Iranului pe piaţa petrolului, în urma intrării în vigoare, sâmbătă, a acordului istoric în domeniul nuclear cu puterile occidentale, va înrăutăţi supraoferta de petrol de pe piaţa globală, care este principalul motiv al prăbuşirii cotaţiilor, potrivit AFP.
Toate cele şapte burse din Golf au înregistrat vânzări de panică, indicii atingând minime multianuale, informează AFP.
"Majoritatea firmelor din Golf depind de guverne, care depind la rândul lor de veniturile din petrol. Nimeni nu ştie unde se vor opri preţurile", a declarat Ali al-Nemish, analist în Kuwait.
Analistul consideră că impactul asupra pieţelor ar putea fi suprestimat, având în vedere că exporturile iraniene de petrol nu vor fi uriaşe imediat.
Majoritatea burselor arabe au scăzut deja în ultimele două săptămâni mai mult decât au pierdut în 2015, precizează France Presse.
Qatar Exchange, a doua mare bursă din Golf după cea din Arabia Saudită, a scăzut cu 7,2%, la cel mai redus nivel din aprilie 2013. De la începutul anului, această bursă a pierdut 18%, peste declinul de 15% din 2015, aminteşte Mediafax.
Dubai Financial Market a coborât cu până la 6%, reducând ulterior declinul la 4,64%.
Abu Dhabi Securities Exchange a scăzut cu 4,24%, iar titlurile bancare şi ale companiilor imobiliare au coborât cu peste 5%.
Kuwait Stock Exchange a închid în declin cu 3,2%, la cel mai redus nivel după mai 2014.
Indicele Tadawul All-Shares din Arabia Saudită, cea mai mare piaţă arabă, a scăzut cu 7,2%, nivel minim după 2011. De la începutul anului, indicele a pierdut 21,1%.
Titlurile companiilor saudite din petrochimie au scăzut cu 8%, iar cele bancare cu 5,3%.
Bursa din Oman a coboât cu 3,2%, la cel mai redus nivel după 2009, iar bursa din Bahrain cu 0,4%.
În 2016, cele şapte burse arabe au înregistrat un declin al capitalizării de peste 130 de miliarde de dolari, la circa 800 de miliarde de dolari. Toate bursele arabe au încheiat anul 2015 în teritoriu negativ, în frunte cu Arabia Saudită, după scăderea semnificativă a cotaţiilor petrolului, transmite AFP.
(I.D.)
-----
Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a anunţat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancţiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambiţiilor nucleare ale Teheranului, transmit Bloomberg şi Reuters.
Comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunţat sâmbătă la Viena Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.
Ţinând cont de condiţiile de pe pieţe şi de excedentul existent, Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a afirmat Amir Hossein Zamaninia pentru agenţia de ştiri Shana. Acesta a adăugat că în următoarele luni Teheranul intenţionează să extindă cu încă 500.000 de barili pe zi cantitatea exportată.
Posibilitatea revenirii Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol au contribuit la declinul preţului ţiţeiului. Vineri, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 30 de dolari, pentru prima dată începând din martie 2004.
Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei. Ridicarea sancţiunilor permite giganţilor energetici străini să revină în Iran, scrie Agerpres.
Total SA, Royal Dutch Shell Plc şi Lukoil PJSC sunt printre companiile care au selectat în noiembrie zăcămintele de ţiţei şi gaze naturale pe care vor să le dezvolte în Iran - ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial - după ce autorităţile de la Teheran le-au prezentat investitorilor proiecte în valoare de 30 miliarde de dolari.
Autorităţile iraniene vor acorda firmelor interesate posibilitatea de a investi în 70 de proiecte din domeniul petrolului şi gazelor naturale, evaluate la 30 miliarde de dolari.