Iranul va elibera nava-cargo la bordul căreia se află inclusiv patru cetăţeni români imediat ce armatorul vasului rezolvă litigiul pe care îl are cu o companie iraniană, anunţă Ambasada iraniană în Danemarca, citată de postul iranian PressTV.
"Autorităţile iraniene reiterează că incidentul nu are cauze politice sau de securitate", precizează Ambasada Iranului, transmite Mediafax.
Potrivit Organizaţiei maritime şi portuare din Iran, nava Maersk Tigris a fost capturată în baza unei decizii judiciare din 16 martie, într-un litigiu privind datorii neachitate între o companie iraniană şi armatorul danez Maersk Line.
"Capturarea navei a fost rezultatul unei decizii judiciare pe fondul unei dispute comerciale. Nava va fi eliberată după rezolvarea litigiului", precizează instituţia.
Compania daneză Maersk Line a insistat joi ca echipajul navei Maersk Tigris, din care fac parte şi patru marinari români, să fie eliberat de autorităţile iraniene, adăugând că bănuieşte că reţinerea navei-cargo ar avea legătură cu un dosar judiciar din 2005. Dosarul, referitor la o încărcătură nepreluată din Dubai, s-a prelungit de atunci, iar Maersk acceptase să plătească 163.000 de dolari în baza ultimei decizii a instanţei de care avea cunoştinţă. Însă joi compania a aflat de o nouă decizie a instanţei, care ordonă Maersk să plătească 3,6 milioane de dolari.
"În condiţiile în care nu avem detaliile deciziei, nu putem comenta asupra acesteia şi nici să speculăm în acest punct asupra opţiunilor pe care le avem", a precizat compania daneză.
Echipajul navei Maersk Tigris este format din 24 de membri - patru români, un bulgar, un rus, 13 cetăţeni din Myanmar, un ucrainean, un britanic, un polonez şi doi cetăţeni din Sri Lanka.
Cargobotul Maersk Tigris, aparţinând companiei daneze Maersk Line şi aflată sub pavilionul Insulelor Marshall (republică afiliată Statelor Unite), tranzita Strâmtoarea Hormuz pe 28 aprilie. Nave militare iraniene au ordonat echipajului să se îndrepte către teritoriul iranian. Statele Unite au trimis distrugătorul USS Farragut şi un avion de recunoaştere în zonă după ce comandantul navei Maersk Tigris semnalase o situaţie de urgenţă.