Iranul şi Arabia Saudită au convenit în urma tratativelor să reia relaţiile diplomatice şi să redeschidă ambasadele şi reprezentanţele diplomatice într-un interval de maximum două luni, informează Agerpres.
Iranul şi Arabia Saudită au rupt relaţiile în 2016, după atacarea misiunilor diplomatice saudite de către manifestanţi în Iran în urma executării de către Riad a unui important cleric şiit. Teheranul şi Riadul susţin tabere rivale în mai multe conflicte din regiune, mai ales în Yemen. Iranul are o influenţă preponderentă în Irak şi Liban şi sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, continuă sursa.
Un dialog între Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită fusese iniţiat la Bagdad, însă ultima reuniune s-a desfăşurat în aprilie 2022. Ministrul iranian a avut o scurtă întâlnire cu omologul său saudit în marja unei reuniuni regionale în Iordania în decembrie 2022.
Anunţul de astăzi vine după negocierile purtate la Beijing de reprezentanţi ai celor două importante state din Orientul Mijlociu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2023, 17:49)
Stire exterm de importanta,
si neplacuta ptr. occident
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 10.03.2023, 18:40)
Exact,perioada petrolului ieftin pt ue si sua va fi tot mai departe!
Dedolarizarea a inceput fortuit in Rusia,urmeaza accelerat in China,arabia sau,cu tipariturara se va cumpara din ce in ce mai greu petrol!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2023, 05:41)
Da, ma, se realizeaza Brics sau ai uitat de proiectul asta fantoma?
Brics se realizeaza fortuit cum zici tu (atat te duce mintea), rubla creste pentru ca Sua si China vor face comert in ruble nu in dolari iar Europa va muei de frig fara gazul rusesc.
Apoi te trezesti din somn, bei o vodca si re culci la loc.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 11.03.2023, 08:21)
Adica,tiparitura e mai importanta decat resursele?
Cine nu a acceptat tiparitura a primit un pumn in gura de la Sua,un pumn democratic de fapt!
Cu dolarii obtinuti din vanzarea de petrol tu poti cumpara din sua doar armament la preturi maf mari(ceea ce face si marele nostru carmaci,imprumutandu se),restul e f scump si fug la chinezi sa scape de tiparitura!
Si Congo a tiparit dar,daca avea putefea militara a sua, si viziunea "democratica " de fighiter vindeam pe dolari congolezi nu americani!
In Ucraina,baga bani pt democratie?
Vor pamantul Ua,minele de litiu,gazele de sist si mai ales centralele nucleare,iar daca nu observi asta,spala te mai rar pe cap ca se produc infiltratii!