Irimescu: "Riscul de apariţie a pestei porcine africane în România este redus"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 octombrie 2016

Irimescu: "Riscul de apariţie a pestei porcine africane în România este redus"

Riscul de apariţie în România a pestei porcine africane este redus, atât timp cât Poliţia de frontieră, vameşii şi autorităţile veterinare îşi fac treaba, dar avem o mare problemă cu porcii mistreţi care pot pătrunde pe teritoriul ţării din Republica Moldova şi Ucraina dinspre Tisa, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Am speranţa că, atâta timp cât Poliţia de frontieră, vameşii şi autorităţile veterinare sunt la frontieră şi confiscă tot ce se poate introduce în ţară cu risc, nu există pericol. Avem însă un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte porcii mistreţi, pentru că acolo lucrurile sunt mai complicate. Avem Tisa care ţine la distanţă porcul mistreţ ce ar putea pătrunde din Republica Moldova şi Ucraina în România. Totuşi, în zona de uscat există acest risc şi este destul de complicat. Am dispus să se facă extrageri, împreună cu vânătorii şi medicii veterinari. De asemenea, se monitorizează foarte strict zona şi se iau teste la toate cadavrele de porci mistreţi pentru se verifica dacă există viruşi", a spus ministrul Agriculturii, la Digi24, citat de Agerpres.

Întrebat ce măsuri ar trebui să ia autorităţile în cazul în care virusul pestei porcine africane ar ajunge în România, Irimescu a menţionat că animalele afectate vor fi incinerate, iar circulaţia porcilor în târgurile de profil va interzisă, în totalitate.

"Dacă, Doamne fereşte, ar ajunge virusul pestei porcine africane în România şi, având în vedere că nu există vaccin pentru acesta, ca măsuri urgente toţi porcii afectaţi vor fi ucişi şi incineraţi. În această situaţie, în zona respectivă ar trebui să se deplaseze staţii de ecarisare pentru distrugerea cadavrelor cu capacităţi foarte mari, de 15-20 de tone pe oră şi, sigur, trebuie, cu mare atenţie, să se evite ca virusul să ajungă în fermele comerciale. Se interzice orice fel de circulaţie a porcilor în târgurile din zona afectată şi aici un rol extrem de important îl are Poliţia şi autoritatea veterinară", a explicat oficialul.

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a atras atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).

"Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodăriile populaţiei aflate în nordul raionului Donduşeni, la mai puţin de 70 kilometri de frontiera cu România. În aceste condiţii, este necesar ca atât fermierii, cât şi producătorii de carne de porc, precum şi unităţile care manipulează vânat sălbatic - în special aceia care îşi desfăşoară activitatea în judeţele riverane cu Republica Moldova şi Ucraina - să sporească vigilenţa şi supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitare - veterinare teritoriale", afirmă ARC, într-un comunicat de presă.

Potrivit Asociaţiei, apariţia unor cazuri de pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii şi procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autorităţile statului trebuie să întreprindă toate demersurile incluzând întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România.

La finele lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că pentru a preveni pătrunderea în ţară a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusă interzicerea importului de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova şi Ucraina.

Conform ministrului, PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ar ajunge în ţară s-ar înregistra pagube foarte mari.

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat, în ultimele zile, în satul Mosana din raionul Doduşeni, în Republica Molodova, la 53 de kilometri de cel mai apropiată localitate din România, respectiv Mitoc din judeţul Botoşani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb