Băncile pentru locuinţe aduc mai multă stabilitate sistemului bancar decât cele comerciale, pentru că stimulează economisirea şi nu pot să plaseze banii "oriunde", avantajele acestor bănci fiind "incontestabile", a declarat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa a precizat: "Băncile pentru locuinţe aduc mai multă stabilitate în sistem, spre deosebire de altele care au operaţiuni speculative, nu neapărat în sens peiorativ. Băncile comercile creează bule imobiliare. Băncile pentru locuinţe au restricţii şi de aceea nu pot să plaseze banii oriunde, oferind sistemului mai multă stabilitate. (...) Programul Prima Casă şi băncile pentru locuinţe au lucrat anticiclic şi au ajutat la spargerea bulei imobiliare mici care era în România".
Mugur Isărescu a mai precizat că segmentul bancar de economisire creditare nu reprezintă "o fracţiune" din sistemul bancar, ci aduce "ceva" în plus. "Segmentul nu este embrionic, este dincolo de embrion, a prins ceva şi va prinde mai mult", potrivit domniei sale.
Guvernatorul BNR a precizat că un alt avantaj al băncilor pentru locuinţe este acela că pot să asigure economisirea pe termen lung, necesară pentru investiţii serioase.
Domnia sa a explicat: "România, dacă are deficit, în prezent, are deficit dintr-un dezechilibru între economisire şi investiţii. Nu economiseşte suficient pentru a acoperi tot necesarul de investiţii. Atunci trebuie să ne împrumutăm din extern. (...) Avem şi problema structurii economisirii. Ori exact aceste bănci, alături de fondurile de pensii, asigură economisirea pe termen îndelungat".
Mugur Isărescu a adăugat că economisirea din băncile comerciale este una pe termen scurt, care are "un grad de volatilitate destul de ridicat", fiind foarte greu pentru acestea să convingă clienţii să depună bani pe zece ani.
Băncile pentru locuinţe sunt "primele" care stimulează economia pe termen lung, acţionând ca o resursă naturală, ca un stabilizator automat în perioadele de recesiune, potrivit Guvernatorului BNR.
Mugur Isărescu a afirmat că sistemul de economisire-creditare pentru achiziţia unei locuinţe este foarte puţin cunoscut la nivelul ţării.
Domnia sa a declarat: "Nu sunt surprins de faptul că prin provincie nu se ştie. Dacă aveţi obiceiul frumos să mai întrebaţi şi în altă parte, veţi vedea că ştiu foarte puţin despre aceste bănci pentru locuinţe şi oamenii nu cred în ele".
Guvernatorul BNR a precizat că trebuie create mecanisme care să dea posibilitatea ca la sfârşitul următorului ciclu de creştere economică, scăderea avansului economic să fie mult mai mică.
Statul acordă, anual, o primă de 25% din valoarea economisită în scop locativ de către clienţii băncilor pentru locuinţe care activează pe segmentul de economire-creditare din ţara noastră, respectiv "BCR Banca Pentru Locuinţe" şi "Raiffeisen Banca Pentru Locuinţe", în limita a 250 de euro.
Mugur Isărescu a declarat, ieri, că ar fi o mare eroare ca toate împrumuturile în valută să fie oprite, iar "uciderea" creditului în monedă străină ar determina dispariţia finanţării pentru locuinţe.
Domnia sa a precizat: "Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar prezintă probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finanţările în valută este o mare eroare".