ISĂRESCU, CĂTRE ZAMFIR: "Veţi fi surprins, dar vă împărtăşesc opinia - băncile trebuie să crească dobânzile la depozite"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2018

"Veţi fi surprins, dar vă împărtăşesc opinia - băncile trebuie să crească dobânzile la depozite"

Cei 11 senatori care l-au primit pe Isărescu au fost trei - Cîţu, Lungu şi Zamfir

Cîţu şi Zamfir au făcut circ în faţa boardului BNR

Anunţată încă de săptămâna trecută, cu surle şi trâmbiţe, pe reţelele de socializare şi pusă pe ordinea de zi a Comisiei economice de la Senat, şedinţa de ieri a senatorilor economişti a atras o prezenţă de-a dreptul hilară.

Pe de o parte, chemată de mai multe ori în Parlament, conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) a fost prezentă, ieri, în integralitatea ei (Mugur Isărescu - Guvernator, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Eugen Nicolăescu şi Liviu Voinea - viceguvernatori, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy, Virgiliu Stoenescu - membri în Consiliul de Administraţie al BNR) la Comisia economică din Senat, eveniment care a strâns în sala de şedinţe cea mai mare parte a presei specializate.

Pe de altă parte, din cei 11 senatori care alcătuiesc Comisia economică - cea care a transmis invitaţiile către BNR - au fost prezenţi doar trei (liberalii Florin Cîţu, care este preşedintele comisiei şi Daniel Zamfir, pe care BEx a votat să îl elimine din partid şi Cristian Lungu, din PMP).

Ceilalţi senatori - Gheorghe Marin (PSD), Romulus Burlacu (PNL), Monica Dinică (USR), Vasile Ilea (PSD), Marian Pavel (PSD) Istval Antal (UDMR), Emanoil Savin (PSD), Liliana Sbîrnea (PSD) - au lipsit.

Florin Cîţu spune că PSD a boicotat şedinţa de ieri, dedicată în totalitate discuţiilor cu şefii Băncii Centrale: "Şi Guvernatorul a fost surprins că nu sunt aici cei din PSD, deşi ei îl cheamă tot timpul şi îi spun că se tot ascunde şi nu vrea să vorbească. Astăzi (n.r. ieri), când a venit cu toată echipa, nu au fost prezenţi, deci au boicotat comisia. Şi Guvernatorul a crezut că vor fi aici şi vor pune întrebări. Aşa am crezut şi eu. I-am anunţat pe membrii comisiei şi ştiau de această şedinţă, am făcut invitaţia de aproape două săptămâni. Nu a fost un secret, a fost pus pe site. Ştiu că cei de la PSD au urmărit şedinţa online. Am înţeles că s-a uitat şi Liviu Dragnea".

În replică, însă, şeful PSD Liviu Dragnea a precizat, citat de News.ro: "Or fi avut vreun motiv. Ce boicot? Nu boicotăm BNR. O sprijinim de 28 de ani. Înţeleg că e stabilitate, că e acelaşi guvernator, dar aleşii PSD, nevăzând răspunsul la scrisoare (n.r. scrisoarea adresată de Liviu Dragnea lui Mugur Isărescu pe tema inflaţiei) şi nu ştiu intenţia BNR de a face parte dintr-un program de sprijin, nu au avut încredere".

La rândul său, liderul grupului senatorial PSD Şerban Nicolae a declarat, conform HotNews.ro, că nu a fost vorba de un boicot, ci că toţi senatorii partidului se aflau în Dâmboviţa, la o acţiune comună, iar Florin Cîţu ştia dinaintea şedinţei că senatorii PSD din comisie nu vor putea fi prezenţi.

Un alt aspect care a atras atenţia, ieri, a fost faptul că Florin Cîţu, care, în ianuarie, l-a înlocuit la conducerea Comisiei economice pe Daniel Zamfir, nu i-a dat voie acestuia din urmă să-i adreseze Guvernatorului BNR toate întrebările pe care le pregătise. Cîţu a încheiat brusc şedinţa de ieri, interzicându-i lui Zamfir să-l întrebe pe Mugur Isărescu ce face BNR pentru educaţia financiară a populaţiei. Florin Cîţu a spus că Daniel Zamfir încalcă procedura, adresând prea multe întrebări, şi a menţionat că educaţia financiară se face din cărţi.

Momentul în care cei doi liberali s-au certat în faţa Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a întregului Consiliu de Administraţie al Băncii Centrale, unul dintre subiectele pe marginea căruia Cîţu şi Zamfir s-au contrazis fiind dacă întâlnirea de ieri a fost o audiere sau o simplă discuţie, a fost cu adevărat penibil.

Isărescu: "Dobânzile şi cursul pot fi plafonate atunci când avem un eşec de piaţă"

Băncile trebuie să crească dobânzile la depozite, a spus, ieri, Mugur Isărescu, în Comisia economică din Senat, răspunzând unei întrebări adresată de Daniel Zamfir. Guvernatorul BNR nu consideră normală diferenţa dintre dobânzile pe care le plătesc băncile deponenţilor şi cele pe care le încasează de la BNR, afirmând, către Zamfir: "Veţi fi surprins, dar vă împărtăşesc opinia".

Referitor la plafonarea dobânzilor - pe care liberalul Zamfir o cere într-un proiect de lege care se află în dezbatere în Camera Deputaţilor -, Mugur Isărescu a spus: "Avantajul economiei de piaţă este că preţurile se pot stabili relativ liber. Dobânzile şi cursul pot fi plafonate atunci când avem un eşec de piaţă. (...) Adică piaţa nu funcţionează din anumite considerente. Sunt pieţe care nu funcţionează normal şi atunci autoritatea poate să intervină cu plafonări, cu intervenţii pe piaţă, dar ele trebuie în general evitate. Nu răspund la întrebarea pe care mi-aţi pus-o dumneavoastră indirect, dacă e bine sau nu să plafonăm, dar vă răspund în principiu. Am văzut că s-a adus ca argument faptul că, în 2008, noi, banca centrală, am intervenit cu o plafonare. În 2008, când BNR a intervenit asupra ROBOR, a fost un eşec de piaţă, pentru că Banca Centrală dădea bani băncilor cu o dobândă de 15%, iar dobânzile în piaţă erau de 200-300%, însă intervenţia autorităţii a fost temporară".

Referitor la rata dobânzii cheie, şeful Băncii Centrale a spus că, în perioada care urmează, BNR va acţiona în funcţie de cum va reacţiona piaţa, pentru că "Europa este încă într-o perioadă «neortodoxă»". Guvernatorul a declarat: "BNR a fost nevoită să crească rata dobânzii de politică monetară, întrucât rata anuală a inflaţiei este în afara ţintei, comparativ cu celelalte ţări, unde rata inflaţiei se încadrează în ţintă". În plus, monedele din celelalte ţări au un trend de apreciere, în timp ce leul are o tendinţă de depreciere.

Mugur Isărescu a mai spus: "Nu împărtăşesc estimările conform cărora cursul şi inflaţia vor creşte până în puncte pe care nu le putem pronunţa, dar avem şi noi temerile noastre. (...) Dacă politica fiscală nu va ajuta politica bugetară, atunci creşterea dobânzilor ar putea să fie mai dură".

Iniţiativa legislativă care prevede plafonarea dobânzilor are în vedere un prag maxim al DAE de 18% pentru creditele de consum şi un nivel maxim de 2,5 ori mai mare decât dobânda cheie pentru împrumuturile ipotecare şi imobiliare.

Zamfir, către Isărescu: "Dacă nu aţi atins ţinta de inflaţie, pentru ce v-aţi acordat bonusuri de performanţă?"

Tema discuţiilor de ieri a fost creşterea inflaţiei şi efectele economice ale acesteia, Florin Cîţu evidenţiind că anul trecut a început cu o rată a inflaţiei egală cu 0% şi s-a încheiat cu peste 3% rată a inflaţiei, iar acum suntem la 4,7%: "Rata inflaţiei a fost mereu mai mare, pe parcursul anului trecut, decât estimările BNR".

În acest context, Daniel Zamfir I-a întrebat pe Isărescu: "În niciun an (n.r. referindu-se la perioada crizei), această ţintă nu a fost atinsă. Este acest lucru o neperformanţă a BNR? Pentru ca v-aţi acordat bonusuri de performanţă. De ce v-aţi acordat bonusuri de performanţă?"

Guvernatorul a răspuns, după cum urmează: "Anul trecut, am îndeplinit ţinta de inflaţie, ce-i drept, la limită. Şi în alţi vreo doi ani...În ceilalţi ani nu am atins-o, dar din cauza factorilor economici (...) Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsurile fiscale, în 2017, precum reducerea TVA, iar dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal, ea nu a fost atât de negativă în prima jumătate a anului trecut". Acesta a precizat că BNR nu are nicio putere asupra preţurilor administrate sau a politicilor fiscale, în afară de discuţie sau dialog şi găsirea unui mix care să ţină sub control echilibrele în economie.

Conform lui Mugur Isărescu, printre factorii care au stat la baza creşterii inflaţiei se numără majorarea preţurilor energiei electrice, a gazelor naturale, energiei termice, combustibililor, precum şi creşterea preţurilor legumelor, fructelor şi ouălor ".

După şedinţă, senatorul PNL s-a declarat nemulţumit de faptul că şeful BNR nu a răspuns la întrebarea referitoare la bonusurile de performanţă acordate conducerii băncii centrale. Zamfir l-a mai întreabat pe Guvernator dacă faptul că a anunţat o inflaţie de 4% nu este o invitaţie către comercianţi să crească preţurile.

"Condiţiile de piaţă sunt cele care formează preţurile, cu sau fără declaraţiile guvernatorului", a răspuns Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României nu are o viziune optimistă cu privire la inflaţia din acest an, dar nici una pesimistă, ci una realistă, a adăugat domnia sa.

BNR a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creşterii accelerate a inflaţiei, cu efecte ample asupra mediului economic, în condiţiile în care deficitul de cont curent şi deficitul bugetar au crescut mai mult decât în ţările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naţionale a fost semnificativă, a afirmat, ieri, Mugur Isărescu.

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a transmis, recent, o scrisoare Guvernatorului Mugur Isărescu, referitoare la creşterea inflaţiei, a declarat, ieri, că politica monetară trebuie realizată în urma unui dialog constant, atât cu Parlamentul, cât şi cu Guvernul, şi că este dispus să dezbată motivul pentru care a crescut inflaţia. Dragnea a menţionat: "Am vorbit ieri (n.r. miercuri) cu Guvernatorul BNR. M-a sunat şi mi-a spus că mi-a trimis răspuns la scrisoare. O să o studiez azi (n.r. ieri) sau mâine (n.r. astăzi), pentru că nu am avut timp, şi apoi voi face public şi ce i-am transmis eu, în detaliu".

Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%, la finalul lui 2017, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 4,07% şi a celor nealimentare cu 4,11%. Rata inflaţiei a urcat, în februarie 2018, la 4,7%, de la 4,3% în ianuarie 2018, conform INS. BNR a revizuit în creştere, la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, iar pentru sfârşitul lui 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Guvernatorul: "Sunt necesare 20 de amendamente la Legea BNR ca să ne putem integra în zona euro"

Pentru a ne putea integra în zona euro sunt necesare circa 20 de amendamente la Legea de funcţionare a BNR, total opuse celor care se cer acum în Parlament, a mai spus, ieri, Mugur Isărescu.

Menţionăm că Daniel Zamfir a redepus, zilele trecute, un proiect de lege care prevede eliminarea articolului 25 din Statutul BNR, respectiv ridicarea imunităţii penale şi civile de care beneficiază conducerea Băncii Naţionale a României. Amendamentele despre care vorbeşte Isărescu vizează independenţa băncii centrale.

Mugur Isărescu a menţionat că, odată cu aprobarea structurii noii comisii pentru aderarea la zona euro, a fost suspendat comitetul care funcţiona până acum în acest sens. Comisia care se ocupă de trecerea la moneda euro are scopul să pregătească procesul şi să obţină consensul populaţiei.

Deşi ţara noastră are o creştere economică peste potenţial, este preocupant faptul că deficitul bugetar şi cel structural nu scad, ci, dimpotrivă, cresc, consideră viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. Acesta a spus că, totuşi, România nu se află într-o situaţie similară cu cea din 2008, condiţiile macro-economice fiind net superioare celor de atun

FLORIN GEORGESCU:

"Continuarea nesustenabilă a raportului cerere-ofertă va atrage corecţii economice foarte dureroase"

Continuarea de o manieră nesustenabilă a raportului cerere-ofertă ar putea duce la o situaţie care să necesite ajustări sau corecţii economice foarte dureroase, a spus prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României Florin Georgescu: "Dacă se continuă de o manieră nesustenabilă în ceea ce priveşte raportul cerere - ofertă, se poate ajunge nu la o situaţie ca în 2008, dar la o situaţie care să necesite apoi nişte ajustări, nişte corecţii economice foarte dureroase şi care pot fi distribuite în raport cu orientarea politică a celor care operează acele ajustări de o manieră care să tensioneze şi mai mult relaţiile din societate. Ceea ce nu este de dorit. Atunci, traducerea noastră se referă la următoarea situaţie: sunt trei obiective care se doresc a fi realizate concomitent, după părerea mea, cam de toată lumea, dar care nu pot fi aplicate în acelaşi timp. Ceva trebuie sacrificat. Aşa numita trinitate imposibilă care e şi în domeniul monetar şi în cel fiscal. Un prim lucru ar fi creşterea puterii de cumpărare, pe care şi-l doreşte societatea, pentru că oamenii se uită după 30 de ani spre Vest, spre standardele de viaţă şi de servicii sociale din Vest, se doreşte creşterea puterii de cumpărare, echilibrat pe segmente sociale şi îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi sociale a ţării. Asta vor cetăţenii şi vedem discuţiile din spaţiul public. Un al doilea obiectiv presupune menţinerea ţintei de deficit de 3% din PIB, iar al treilea presupune să nu se apeleze la pârghia redistribuirii în cadrul economiei, pentru că aceasta nu poate fi activată din cauza lipsei de informaţii cu privire la avere sau venit şi nici nu există mecanismele fiscale legale pentru a putea amenda, îmbunătăţi echilibrul economic şi social, mecanisme care funcţionează şi care au la bază informaţii specifice. După părerea mea, aceste trei obiective se impune a fi armonizate în sensul de a fi aplicate cu înţelepciune, pentru că, altfel, trebuie să sacrifici unul dintre ele. Dacă vrei creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea serviciilor publice fără redistribuire bazată pe informaţii, sacrifici 3% şi derapezi şi vin ajustări dure. Dacă vrei să ţii şi 3% şi lipsă de redistribuire, sacrifici creşterea puterii de cumpărare şi îmbunătăţirea infrastructurii şi vezi cum explici oamenilor acest blocaj decizional. Dacă vrei să rezolvi creşterea puterii de cumpărare, îmbunătăţirea serviciilor şi menţinerea în 3%, vezi cum stai cu averea şi venitul din societate după 30 de ani de reforme şi transformări pe care tot oamenii ăştia le-au suportat şi vezi ce măsuri se impun când pui pe un perete aşa de mare ca aici, la Parlament, toate datele, pe surse de venituri, pe categorii de cetăţeni, pe proprietăţi şi aşa mai departe. Altfel, facem politică fiscală, cum se cheamă, în orb".

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Din tablou lipsesc Iliescu cu mineriadele lui sau nu Tribunalul o să îi răspundă post-mortem, Petrica Roman adică oameni apropiați lui Tovarășul Ceaușescu. Domnul Isărescu face parte din generația de aur a României dar nu din cea de fotball.

    PSD a fost la chiuleala? 

    Plafonarea dobânzilor e bună o recunoaște indirect di Tovarășul Isărescu cu explicațiile pentru prosti cu economia de piață. Din 2008 adios amigos economie de piață cu băncuțe salvate de la faliment, ascunderea Npl. 

    Adoptarea euro hai sa o fixăm de Pastele Cailor în 2500. Domnul Isărescu cu Domnul Juncker promit din gură Marea cu sarea iar când ajung pe scaunele lor fac ce stiu ei mai bine: nimic. Marea leneveala. 

    Domnul Georgescu nu ne mai aburi! PNL

    Catu chitcae.Probabil asa a primit ordin.Din ce am citit anterior,noi suntem fraerii Europei.

    Ce aveau de spus Psd-isti astia de la comisie? Lui Dady i-a fost frica ca-l fac de ras si le-a spus sa stea acasa sub masa pana trece "taifunul".

    1. ....Pardon...nu esti informat bine...In acest timp Dady a fost la inaugurarea ..unui bazin de inot...in Vrancea la nea ????...cum il cheama ??...si se lauda Dady matale ca pentru astfel de investitii ajuta "clica PSD-ista" ....

    Înțeleg că PSD a luat la ochi rezerva valutară altfel nu vad rostul acestui tămbălău. Dorința lor este de a duce tara pe marginea prăpastiei astfel încît să poată afunda miinile in bani. Jos miinile de pe rezerva, aceia sunt banii țării. Să ne amintim ce sa întâmplat cu banii lui Ceaușescu, tot PSD era la butoane.

    1. Corect

      ....Au devastat Banca de Comert Exterior Bancorex. Pe timpul lui Ceausescu la Bancores intra toata valuta. Sa nu mai vorbim de....valuta aflata inca neintrata in Bancorex dupa "89. Din Irak aveam de incasat 2 miliarde de $..Unul din mari profitori din creantele externe...a fost Voiculescu ..

      Care rezerva? Valuta tarii gestionata de BNR este tinuta in banci din strainatate ca si aurul. Tara se imprumuta din banii proprii la care plateste dobanzi si comisioane. Ce face Manole?

      Esti dubios de neinitiat, neinitiatule. Rezerva nu e a tarii, functionalule, e a BNR. Fix asa se numeste, functionalule. Ce v-ar mai pkacea sa fie aurul in Romania sa vi-l impartiti voi la partid cu Isar, pesedeu (mesaj eliminat conform regulamentului)

    totul, absolut totul a fost bagat sub pres cu sprijinul lui chitu si prin aranjamentul intre dragnea si fl. georgescu!! de kkt!

    modificate? Mari intelepti cei die PSD. Cica aveau actiune in Territorium. Senzational

    Tembelism politic marca PSD, sa chemi la raport BNR-ul si sa nu te prezinti la intalnire. Probabil ca intre timp au inteles de unde a cescut inflatia si cursul valutar.

    1. ....Pe "marioneta" de prim ministru Dancila ..nu o interesa ???.

      Daca cineva din PSD ar fi avut "cunostinte profesionale" se putea prezenta si chiar pune niste intrebari "incomode" pentru BNR ...dar se vede clar ce "haita" de ageamii avem si conduc aceasta tara... 

      Tipic (mesaj eliminat conform regulamentului) bancuri, distorsionezi realitatea.De ce bagi in discutie premierul .Manole &lacheii au fost la Senat nu la Guvern.

      Manole s-a scremut citind ceva,privea ironic iar Georgescu s-a strambat si incruntat mefistofelic ,mi-a amintit de o alta figura eterna Misu Negritoiu.

      Dacă v-ați uitat atent era o mare parte din luminatii de la defuncta Banca de Scont.Langa SOV le-ar sta bine. 

    Domnul Florin Vasilica Citu, e pus in Parlament (viitor incasator de pensie speciala) ca sa ia apararea bancilor ? Sau a oamenilor care l-au votat ?

    Acum poate-s subiectiv....dar intre Vasilica Catu si Florin Zamfir este o diferenta f.mare si de aspect.  

    Vasilica Citu - n-am nici o treaba - dar zici ca e o (mesaj eliminat conform regulamentului) 

    PS : Cu cate precum Vasilica Citu si fara oameni precum Daniel Zamfir, PNL-ul se indreapta spre...USR2 . Pacat... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb