Isărescu: Dobânda cheie de 6,25% va duce inflaţia spre ţintă

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2011

Isărescu: Dobânda cheie de 6,25% va duce inflaţia spre ţintă

Vor fi necesare politici macro prudenţiale

"Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare", a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu ocazia primii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Româno-Americane, citat de Agerpres.

"O să vedeţi că menţinerea dobânzii, nici majorarea, nici scăderea, va duce inflaţia în perioada următoare spre ţintă", a precizat domnia sa, făcând referire şi la cei care critică poziţia BNR pe principiul "dacă te duci la doctor şi nu îţi dă un pumn de medicamente, atunci acesta nu este bun".

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv (n.r. ultima modificare a fost efectuată în mai 2010), şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută, ale instituţiilor de credit.

Tot ieri, Mugur Isărescu a avertizat bancherii că vor fi necesare măsuri de reglementare în perioada următoare.

Domnia sa a făcut referire la politicile macroprudenţiale, al căror scop este asigurarea solidităţii sistemului financiar, în ansamblu, şi evitarea riscului sistemic. Aceste politici nu se substituie celor macroeconomice (politica monetară, politica fis-cală) şi nici celor microprudenţiale, legate de soliditatea instituţiilor de credit ca entităţi individuale.

Guvernatorul Băncii Centrale a adăugat că măsurile de reglementare vor face paşi mari în anii următori şi vor fi eficiente, dacă se vor lua în toate ţările, la nivel european, altfel băncile vor apela la externalizarea, spre exemplu, a creditelor în valută.

Mugur Isărescu a afirmat că bancherii nu ar trebui să privească noile măsuri ca pe nişte restricţii, adăugând că acestea ar putea fi considerate restricţii dure în raport cu ceea ce s-a întâmplat în anii 2001 sau 2005, dar faţă de ceea ce ar putea să urmeze, la orizontul anilor 2020, pot fi considerate chiar nişte "relaxări".

Guvernatorul BNR a mai precizat că politicile macroprudenţiale reprezintă viitorul şi că sunt alternativa la controlul contului de capital.

Domnia sa a declarat că în sistemul financiar, spre deosebire de alte pieţe, concurenţa nu este bună şi este periculoasă pentru stabilitatea financiară, deoarece conduce la diminuarea marjelor de profit şi reduce rezervele de capital şi şansele de stabilitate.

Mugur Isărescu a mai precizat că spiritul de turmă este dominant în sistemul bancar, dând ca exemplu mişcările cursului de schimb, care tinde să fie supraevaluat sau subevaluat.

Domnia sa a declarat: "Au câte un lider, un guru, un conducător, apropo de mişcările de curs (...) Nu intraţi în preocupări obsedante dacă cursul se plimbă cu 2-3-4%. Nu se poate să fie total stabil. Aceste mişcări sunt absolut normale. Cine determină aceste mişcări? Mişcările de curs sunt determinate de spiritul de turmă, în sens nepeiorativ".

Domnia sa a adăugat că, astfel, aproape tot timpul, cursul tinde să fie subevaluat sau supraevaluat.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, susţine că măsurile de reglementare vor fi eficiente numai în măsura în care vor fi luate la nivel internaţional, de toate ţările, potrivit Agerpres.

Domnia sa a dat un exemplu teoretic, că România ar recurge la măsura cea mai dură de interzicere a creditului în valută, iar statele de origine ale băncilor-mamă pentru băncile din ţara noastră le-ar permite în continuare. În acest caz, pur şi simplu, clienţii băncilor de la noi ar fi doar obligaţi să apeleze la creditele în valută ale băncilor-mamă.

Introducerea unui raport între valoarea creditului şi cea a garanţiilor aduse (loan to value) ar fi "absolut normală", iar o astfel de decizie nu poate fi considerată o restricţie, în condiţiile în care aceste măsuri sunt adoptate peste tot în lume, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Oficialul băncii centrale a adăugat că volumul creditului acordat trebuie să fie întotdeauna mai mic decât volumul necesar de finanţare.

O altă măsură pe care banca centrală ar putea să o introducă se referă la corelarea creditului cu veniturile clientului.

Guvernatorul BNR a atras atenţia că, în condiţiile în care economiile sunt deschise, iar astfel de măsuri legate de creditul în valută nu se vor lua şi în alte ţări, există riscul ca băncile să externalizeze creditele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb