Isărescu - Economia românească "merge încă bine" şi BNR poate să-şi atingă ţinta de inflaţie pe 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 noiembrie 2007

Economia românească "merge încă bine", în ciuda şocurilor externe care au afectat-o în acest an, iar banca centrală nu îşi va modifica ţinta de inflaţie de 2,8-4,8% pe 2008, deoarece crede că poate fi atinsă, a spus într-un interviu tv guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de NewsIn. "Mesajul e că economia merge încă bine - spun <încă bine> pentru că la evoluţii externe extrem de negative, bineînţeles că ne vom resimţi şi noi", a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a ţinut să menţioneze că, în prezent, au loc corecţii, însă " lumea nu trebuie să intre în panică. Situaţia - după mine - este sub control, inclusiv în ceea ce priveşte inflaţia", a declarat Isărescu. Declaraţia guvernatorului vine în contextul în care creşterea economică a încetinit în 2007 până la 5,8% în primul semestru, faţă de 7,7% în 2006, sub efectul secetei severe din acest an, care a comprimat producţia agriculturii, sector care anul trecut a avut o pondere de 8% în produsul intern brut (PIB) al României.

Prin scumpirea alimentelor, seceta a avut, însă, şi un efect semnificativ asupra elementului cheie ţintit de politica băncii centrale - indicele preţurilor de consum, în condiţiile în care, potrivit guvernatorului BNR, menţinerea sub control a inflaţiei "este bunul cel mai de preţ pe care banca centrală poate să îl dea societăţii".

Or, inflaţia anuală - ţintită de BNR - a sărit la 6,84% în octombrie, cu aproape două punce procentuale peste marja superioară a culoarului de 3-5% care încadrează ţinta de inflaţie a băncii centrale pe 2007, de 4%, iar ultima prog-noză a BNR pentru inflaţia de final de an este de 5,7%.

Mulţi analişti au început, de altfel, să spună că ţinta de inflaţie pe 2008 este în pericol de a fi ratată de asemenea, în contextul în care deprecierea abruptă a leului din ultima perioadă va scumpi bunurile importate, care ocupă o pondere semnificativă pe piaţa româ-nească de consum. "Este o probabilitate din ce în ce mai mică de realizare a ţintei de inflaţie pe 2008", a declarat, vineri, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, pentru NewsIn.

Mesajul guvernatorului BNR se vrea însă unul optimist. "Nu vrem să le modificăm (ţinta de inflaţie pe 2008 şi banda de variaţie n.r.) şi credem că avem şanse", a spus Isărescu, care anticipează "o perioadă în care multă lume, inclusiv prietenii noştri analişti, se va întreba de ce a redus BNR dobânda şi dacă a făcut bine că a redus-o".

Banca centrală a redus în prima jumătate a acestui an de patru ori consecutiv dobânda de politică monetară, de la 8,75% la 7%, decizie criticată la acea vreme de unii analişti ca fiind prematură. În ultima şedinţă din acest an, boardul BNR a urcat dobânda cheie la 7,50%, mişcare motivată prin saltul inflaţiei şi prin necesitatea înăspririi politicii monetare.

Reducerea dobânzii cheie a BNR în prima jumătate a aces-tui an este motivată de guvernator prin necesitatea stopării aprecierii monedei naţionale, care ajunsese la un curs de schimb considerat "nesustenabil" de 3,11 lei/euro la începutul lunii iulie. "Dacă noi n-am fi coborât dobânzile, credeţi că puteam să evitam un curs de 2,70 (lei/euro n.r.)? Nu trebuie să mai descoperim America", a spus Isărescu, care a mai explicat că dobânzile mici au scăzut şi apetitul speculatorilor pentru plasamente pe piaţa românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb