Isărescu: "În piaţă există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iulie 2017

Isărescu: "În piaţă există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro"

În piaţă există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro, la care se adaugă încă pe atât în rezervele minime obligatorii, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Domnia sa a spus: "Bani sunt. Fac un calcul simplu: sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piaţă, încă cam atâta mai sunt în rezervele minime obligatorii, care au rămas la 8% la lei. Ar trebui să scadă spre 2%. Mai poate să spună cineva că nu sunt bani? Iar raportul dintre credite şi depozite este subunitar. A devenit subunitar. Sunt mai multe economisiri decât credite şi încă ţipăm că vine statul, ia banii şi că se împrumută de pe piaţă. Raportul între credite şi dobânzi, care a fost supraunitar, deci credite cu mult mai multe decât putea să economisească economia României, 150%, la unele bănci a fost 300%, prin acest deleveraging, a devenit subunitar".

Potrivit guvernatorului, restul banilor puteau fi folosiţi la export de capital, dar nu s-a ajuns acolo.

În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a dat asigurări că Banca Centrală nu va începe să majoreze dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei, conform Agerpres.

"Nu o să înceapă Banca Naţională să crească dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei, care statistic este inevitabilă - şi este inevitabilă şi cu ce se întâmplă în lume. Dar vom fi foarte atenţi ca ea să nu se ducă, inflaţia, dincolo de pragurile noastre pe care le ţintim încă cu ţintirea inflaţiei", a precizat şeful BNR

Voinea: Peste 12.000 de firme au un potenţial de creditare de 5% din PIB

Peste 12.000 de firme au un potenţial total de creditare de peste 5% din Produsul Intern Brut, a declarat, marţi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea.

Domnia sa a spus: "Colegii mei de la Stabilitate Financiară, luând practic firmă cu firmă, au identificat un bazin de peste 12.000 de firme care au potenţial de creditare în total de aproximativ 5% din PIB. Un potenţial nefolosit. Adică sunt firme foarte bune, cu profitabilitate mult peste medie şi cu un grad de îndatorare mult sub medie", a spus Liviu Voinea, la un eveniment de specialitate.

Acesta a precizat că cel mai mare potenţial de creditare se află în industrie şi acolo este cel mai mic flux de credite, în timp ce în sectorul imobiliare s-a depăşit potenţialul de creditare sănătoasă.

Liviu Voinea a declarat că două treimi din stocul de credite neperformante din România provine de la firme aflate în insolvenţă sau cu capitaluri negative.

Potrivit viceguvernatorului BNR, din aproximativ 600.000 de firme, doar 138.000 au făcut investiţii, valoarea medie a investiţiei situându-se sub 100.000 de euro/societate.

Isărescu: "Lumea crede că este cineva la Banca Naţională care stabileşte cursul"

Lumea crede că este cineva la Banca Naţională care stabileşte cursul, dar nici una dintre tranzacţiile de pe piaţă nu se face prin Banca Naţională, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Potrivit domniei sale, sunt vreo 200-300 de tranzacţii zilnice între bănci, pe piaţa interbancară. Mugur Isărescu a spus: "Bănuiesc că sunt peste 10.000 la casele de schimb valutar. Niciuna nu se face prin Banca Naţională şi atunci cum lăsaţi să bântuie bazaconia asta: cursul Băncii Naţionale şi cotaţia Băncii Naţionale? Banca Naţională nu cotează nimic. La ora unu, primeşte cursurile din piaţă, le face o medie şi le transmite societăţii româneşti".

Acesta a precizat că de la sintagma "cursul pieţei valutare calculat de Banca Naţională" s-a ajuns la "cursul stabilit de BNR".

Guvernatorul a precizat: "Să îmi spună mie cineva cum pot eu, ca să zic aşa, să manipulez între 3.000 şi 10.000 de operaţiuni care nu se fac prin Banca Naţională. Ce să le fac?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este posibil ca M. Isărescu sa minta? Cat desre Tom Degetel pot sa spun ca doar practica-l omoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb