Isărescu: "Încercăm să dăm inflaţia treptat în jos, fără să bruscăm economia"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2024

Isărescu: "Încercăm să dăm inflaţia treptat în jos, fără să bruscăm economia"

English Version

"O recesiune agravează situaţia fiscală şi, pe cale de consecinţă, are influenţe negative şi asupra inflaţiei", conform guvernatorului

BNR a urcat prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 4,9% şi estimează o inflaţie de 3,5% la finalul anului viitor

Banca Naţională a României încearcă să reducă treptat inflaţia fără să bruscheze economia şi să creeze o recesiune, a afirmat ieri guvernatorul Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei în care a prezentat "Raportul trimestrial asupra inflaţiei".

Guvernatorul a declarat: "Aud discuţii în public că problema este faptul că Guvernul se împrumută. Dar ce ar înseamna dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute şi nu ar finanţa deficitul? Ar înseamna criză nu numai financiară, ci şi criză economică, criză socială şi politică. Noi am trăit aceste evenimente în anii "90, când nu aveam nici datorie externă sau era foarte mică şi umblam disperaţi să găsim bani ca să finanţăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei".

Mugur Isărescu a adăugat: "Soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului. Asta ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară. Soluţia este să reduci deficitul fiscal pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri. Acestea sunt opţiunile Guvernului şi observaţi că se fac foarte greu. Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia, nu apăsăm brutal pe frână, pe politica monetară, ca să nu creăm o recesiune pentru că asta ne mai trebuie într-un an electoral".

Guvernatorul a subliniat că o recesiune pentru ţara noastră, în condiţiile unui deficit bugetar mare şi care se corectează foarte greu, "nu este soluţia optimă", ci dimpotrivă: "O recesiune agravează situaţia fiscală şi, pe cale de consecinţă, are influenţe negative şi asupra inflaţiei".

Totuşi, Isărescu a menţionat că BNR nu vede probabilă apariţia unei recesiuni. "Riscul a fost pentru trimestrul întâi. Toţi indicatorii cu putere de prognoză arată o revenire şi mai ales consumul", a spus Isărescu.

BNR a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 4,9% de la 4,7% anterior şi estimează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025. În aprilie, Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a temperat creşterea anuală până la 5,9% în aprilie 2024, de la 6,6% în luna precedentă, conform datelor INS.

"Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată decât în proiecţia din februarie. Inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă (n.r. intervalul 3,5% - 1,5%). Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune", a afirmat Isărescu.

Guvernatorului a afirmat că BNR va începe să reducă dobânda de politică monetară "la momentul potrivit", dar nu a indicat o perioadă sau un calendar al tărilor ratelor. "Orientarea noastră este data dependent (n.r. dependentă de date)", a spus Isărescu.

La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, precum şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. BNR si PSDNL vor INFLATIE. Asta vor. Au si scapat cu porumbelul din gura mai pe la inceput, tin minte, "inflatia este buna pentru ca ne scade ponderea datoriei in PIB", si asa e, sau a fost pana acum, de vreo 3-4 ani suntem tot la +- 50%,M cu tot cu deficitele de 6%. Sau Isarescu, "putina inflatie n-a omorat pe nimeni".

    Ei vor inflatie , se chinuie de ani de zile sa faca inflatie. Preferabil nu prea mare ca sa nu comenteze lumea.  

    Rolul real al BNR, FED, ECB etc, e sa aiba guvernul bani de cheltuiala atat cat vor si cum vor. Adica , dobanzi negative si printare de bani cand comenteaza piata ca-s prea mici dobanzile, si "nu mai cumparam". Nu ca "inflatia " si "somajul", dublu mandat. Bullshit. Inflatia o puteau opri demult, dar se chinuie sa o mai tina in viata, nu prea mare ca stiu ca vine lumea cu furcile dupa ei, dar suficienta ca sa devalorizeze datoria.

    Bine, si fara recesiune, ca atunci, vorba lui Isarescu, iar n-ai incasari la buget, si inca odata rolul bancilor natioanle e ca guvernele sa aiba finantarea si colectarea asigurata. Si devalorizarea constanta a datoriilor vechi.  

    1. CE este guvernul?

      Guvernul este balanta opusa a economiei reale si financiare! 

      Guvernul balanseaza cand spre ajutorare piata financiara cand spre piata reala… si GUVERNUL NU tre sa STEA Prea mult pe POZITIV daca in piata reala nu sunt indicatori care sa demonstreza ca poate sustine balanta pozitiva a guvernului… 

      Guvernu e mediator… pe el in realitate nu il intereseaza inflatia sau deflatia… dar pe piata reala si financiara ii intereseaza inflatia si deflatia… si deci givernul pus / ales de “popor/afaceri mici mijlocii-piata reala” dar si de piata “financiara/bancheri/corpora tii/firme mari/fonduri investitii/“. 

      Guvernul tre sa impace, exhilibreze, mediatizeze partile de mai sus… pentru ca daca loveste in financiar risca sa nu mai incaseze in bonduri … daca loveste in om de rand risca ca omul sa fuga din tara sau sa il ia cu furcile… ceea ce tot in financiar poate lovii… daca incluna catre om de rand … financiarul intermediaza colectand surplusul consumului omului de rand… daca incluna catre financiar in ai ii rezolva problema … omul de rand va platii prin reducere consum.. 

      guvernul nu exista… el este fictiv… 

      guvernul sunt toti participantii la jocul economic… 

      doar ca trebuie avut periodic atentia ca guvernul sa nu incline prin loby si coruptie catre unele cadrane exonomice in defavoarea altora… majoritari sau minoritari.. dar tinuti exclusi din unele accesibilitati… 

      Cu cat monopolistii monopolizeaza piata reala si financiara mai mult… cu atat oamenii nu mai “nasc”… reduc natalitatea… prima oara cauzat de soc demografic adoua de soc financiar banci si a treia deja resemnati care cum mai pot mai nasc pe la 30-35-40 de ani… dar la o rata de neinlocuire… ceea ce inseamna ca pe termen scurt cineva s-a bucurat de specula si monopol iar pe termen lung piata sa sufere mai mult. 

      Cele necesare societatii trebuiesc livrate din abundenta si la costuri cat mai mici pe o perioada cat mai lunga ca sa se poata da soc pozitiv iar demografic… problema e ca cei ce au luat “scump” azi nu le convine ca maine sa fie “iefrin”… si de aici apare “durerea”… durerea societatii si avutiei natiei / intre generatii… 

      Se da o lupta monopolistica constanta.. in cele din urma istoria ne invata ca aceasta lupta inclina mereu in favoarea celor defavorizati… dar nu fara rani si urme ramase in societate - economie…. 

      Sa cautam (eu le stiu) istoria ciclurilor mari de datorii si de scadere datorii… pe glob in multe natii / state… aceasta istorie a datoriilor ne invata mereu ce tre sa se intample ca exonomiile sa se puna iar pe traiectorii lungi de crestere “sanatoasa”; echitabila pentru “toti”… 

      Tot istoria ne invata si despre perioadele de permisivitate intrari sau iesiri de “capital” fie el speculativ sau de nevoie reala… 

      Ea ne spune ca sut perioade in care natiile stau cu contul curent liberalizat, semiliberalizat si “inchis/controlat”… 

      s c c r e t 

      Ce se-ntâmplă dacă mâine euro e 6 lei? Zicea cineva

      se-ntampla realitatea, aia se intampla. se intampla ca diferenta de inflatie nu e reflectata in curs, din cauza diferentelor de dobanzi. ca la dolar-yen

      depinde…

      nu vad sa cada leul la 6 prea rapid… pentru ca state din europa au lag la boom economic… chiar daca altele din europa au finalizat boomul scurt… 

      avem italia spania irlanda grecia cipru portugalia ce urmeaza sa catapulteze in satelit nominalul… si deci vor dilua in avans euro fata de leu…  

      vezi azi euro in gram aur e ca pe vremea trecuta a romaniei lei in gram aur… deci moneda euro e in spatele leului…  

      daca sar prea rapid NPLurile putem sa avem cv decompresare euro lei ca salvezi cv banci si speculatori cu rezerva euro si credit lei = tradus si ciclu de iertare cv datorii.. caci daca ai 10.000 economisiti in depozit sau titluri si credit lei de 50.000 mii lei… sare euro leu la 6 lei… inseamna 60.000 lii lei si deci a iertat instant din daroria lei 20% doar din crash monetar… daca vb si de inflatie… iertarea e mult mai mare… a datoriei vechi… doar ca declansata aceasta corectie oita de rand fara rezerve va fugi in formari rezerve/rata de economisire ca peocent sin pib acutizand mai grav caderea si anuland chiar si iertarea veche de datorie… pentru ca va fi soc de alte lipsuri si inaccesibilitati in piata ce va insemna alta pornire de credit dupa terminare soc panica si cresite neperformante spalate/executate… 

      toti cu firme si depozite lei ce merg pe incredere acum cu govul si banca ca nu ii vor “arde”… se vor panica abrupt si vor “arunca” leii si depozitele in favoarea valutei rezistente… atentie…!!! asta chiar daca nu va insemna ca fugi d in euro iti vei pastra puterea de cumparare!!! NUuuu… pentru ca oricum puterea de cumparare se distruge anticipat inainte de a se decompresa ciclul valutar… prin alte canale: costuri bunuri saltate procentual in raport euro.. ex covridog 1 leu an x in euro 0,20 euro centi … an y coveidog 6 lei in euro 1,20 euro… raport deja furat de putere… an x venit net minim “ex” 1000 lei in euro 200 euro an y 2000 lei in euro 400 euro… raport an x 200 : 0,20 eurocenti = 1000 buc covridog putere venit… an y 400 euro : 1,2 euro = 333,33 buc putere venit… doar din inflarea pietei si scaderea sau stagnarea veniturilor reale… “euroistiiii….” au castigat brut in pret coveidog x6… si au forat si 16,66% (plus minus) din raport bunuri cos consum venit net… iar la x6 gros scadem sa zicem 50% da net x3 scadem si alte cheltuieli -1 si da cel putin x2 plus 16,66% deci plus minus x2-x2,5 castig… 

      daca cade euro leu cade piata chiriilor dar si veniturile reale sunt terminate pe alt platou… veniturile reale se pot termina pe at platou si daca nu “cade” leu euro… pentru ca el poate sa cada in alte forme si rapoarte de “taxari”… pentru ca avem de plata extern euro si intern lei consum… deci automat tre sa ridicam in euro in sus intern ca sa platim extern dar fara sa deranjam abrupt cursul… momentan.. 

      plus ca mai e o situatie… daca NPLurile nu cresc / executarile silite … ce sunt vinovate de mentinerea unei rate a inflatii mai mici… si cursul leu euro o ia razna… atunci e groasa treaba in alta zona financiara… la imobiliare… ce se pot catapulta peste venituri zdravan… si iar oamenii loviti si din alta directie tot in venitul net real… 

      Oricum eu vad la orizont dobanzile BNR la minime “istorice”… dar nu inca… eu cred ca bnrul “nu a vazut” inflatia la “asigurari”… ast mai impacteaza o tura “papita”… problema o sa fie… ce vor face unii capitalisti aici… ca daca risca sa o joace inca o tura cu acumpire mancare in timp ce declarat la tv inflatie relativ mica sau in scadere… atunci capitalistii mai distrug odata consumul… bulversand omul de rand ce nu va intelege de ce tot creste pretul la raft cu mult in timp ce bnr si la tv declara inflatie “mica”… pentru ca omul de rand nu stie / intelege ca capitalistilor le vin cu lag costurile din spate cauzate de dobanzi in luna si de reatrangeri artificiale de ate bunuri ori servicii… ce lovesc in lant… si deci bnr va declara inflatie mica si real inflatia va continua sa fie “perceputa mare”… pentru ca un index “nominal” de “inflatie”… va continua sa urce chiar si la o rata mai mica dar alte indexuri “nominale” de “inflatii/costur/taxe etc”… dar alte indexuri nominale de venituri vor continua sa urce sau sa coboare la la o rata sub ele si deci exemplu de vizualizare: 

      la data x 1 leu cartof venit 1000 nominal… 

      la data y 4 lei cartofi venit nominal 2000 lei.. 

      de aici stim ca venitul e in crash… 

      doar ca nu stim ca…: 

      la data z 3,5 cartofi venit nominal 2200 lei… 

      sa vedem daca venitul a crescut: 

      2000 : 4 = 500 kg cartofi 

      2200 : 3,5 = 628 

      dar daca in iarna urmatoare cartoful face volatilitate la 4,5-5 ….?!  

      2200 : 4,5 = 488 kg (deci venit real scazut cu tot cu crestere nominala venit) 

      2200 : 5 = 440 kg … 

      aceste volatilitati permit “antreprenorilor/speculatori lor”… cand sa faca stocuri si cand sa scape de stocuri… castiga d puterea reala a “consumatorilor”… doar ca aces ciclu de “furt”… nu merge la infinit… undeva in fata va lovii si “speculatorul”… imputinand din ei si facand loc altora competenti ce vor pastra alt raport de echilibru cu veniturile reala… facand iar in fata sa creasca veniturile reale ale cetatenilor si simultan sa pastreze si profitabilitatea celorlalti… comercianti… 

      Joaca cu “inflatia”… e speculativa… joaca cu “deflatia”… puterii reale de cumparare e “distructiva”… 

      Undeva in viitor dobanzile BNR tre sa se “prabuseasca” la / spre minime “istorice”… doar ca majoritatea piete va fi terfelita grav pana cand va veni dobanda sa “salveze”… momentan dobanda e “distrugatoare”… chiar daca nu se declara asta… da cu barosul in economia de cad “ziduri”… nu “crapaturi”… 

      Un ochi format observa restrangerile “artificiale” de “bunuri”… din piata… iar asta cauzeaza stres… in economie… 

      Doar ca gov si bnr nu pot lasa piata acum… fara sa o sugrume si sa “scuipe/spuna”… “tot”… ce “poate/stie”… nu prea are voie… economic si monetar… dar o sa vina si vremea “racoririi”… si ingrijirii “vanatailor”… provocate de “sugrumarea asta arrificiala”… 

      in turcia Murile s-au dus in luna… si populatia a “fugit” ca “prs…ta” in “valuta”… ceea ce e total contrar principiilor… daca aveau rezerva valuta sau aur.. si rezerva “credit nominal intern”… faceau hege.. la devalorizare… calarind profitabil prabusirea monedei interne… ceea ce prabusire a insemnat tot o forma de “iertare datorii vechi”… cu costurike si sacrificiile aferente din prezent. 

      AURul - valutele - activele/marfurile - si Creditul.. se trag reciproc… cand una cand alta… 

      si niciodata socotite/calculate / considerate ca “valuare” in nominal!!! ci intotdeauna in rapoarte de schimb!!!! 

      s c c r e t 

      uita-te la 2007-2009 cum a sarit leul/eur de la 3,2 la 4,2 . dupa ce au scazut dobanzile la bondurile romanesti de la maximul din 2008 de 14%.

      si gandeste-te ce tine cursul leu euro asa de stabil. clar nu exporturile, alea-s varza. in fapt, avem deficit de cont curent, de cca 1 mld euro /luna.(importuri-exporturi).

      si declaratiile lui Isarescu, dam inflatia cat mai INCET in jos(aka dobanzile la bonduri), si in functie de ce se intampla la extern vom decide scaderi de dobanzi in RO. la extern. adica ? dobanzi bonduri externe /romanesti. 25% din bondurile in lei sunt cumparate de straini. care vand euro si cumpara lei. vine si reversul cand vor iesi din piata. si cursul?? 6. asa cred.(65 lei plus diferenta de inflatie lei-euro in ultimii 3 ani, cca 20%) 

    Pai de unde sa dea guv salarii peste salarii ca sa potoleasca toti bugetarii ? Inflatie si imprumuturi.Tocmai mai vor cresterea plafonului cu 7Mld. Si dupa...potopul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb