Isărescu: "Vom avea o reducere substanţială a inflaţiei, în acest an"

Emilia Olescu
Macroeconomie / 12 mai 2023

Isărescu: "Vom avea o reducere substanţială a inflaţiei, în acest an"

Pe parcursul acestui an vom avea o reducere substanţială a inflaţiei, a declarat, astăzi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe de presă.

Rata anuală a inflaţiei şi-a menţinut trendul descendent în trimestrul întâi al acestui an, BNR anticipând un nivel al Indicelui Preţurilor de Consum de 7,1% pentru finalul anului în curs, indicatorul urmând să coboare la 4,2% în decembrie 2024 şi la 3,9% în martie 2025, potrivit Raportului pe inflaţie publicat astăzi de banca centrală.

Documentul arată: "După ce a atins nivelul maxim al acestui ciclu inflaţionist în noiembrie 2022, rata anuală a inflaţiei IPC s-a înscris pe o traiectorie descendentă, coborând până la 14,53% în luna martie, cu 2,23 puncte procentuale sub valoarea maximă şi, respectiv, cu 1,84 puncte procentuale mai jos faţă de luna decembrie 2022".

România se află în linie cu celelalte state europene din perspectiva ratei inflaţiei, fiind chiar mai bine poziţionată la nivel regional, cea mai importantă contribuţie dezinflaţionistă în primul trimestru al lui 2023 continuând să revină componentelor energetice, a menţionat, astăzi, Mugur Isărescu.

Printre altele, guvernatorul băncii centrale a menţionat că determinanţii inflaţiei în perioada menţionată sunt:

- Continuarea procesului de detensionare a pieţelor internaţionale ale materiilor prime;

- Extinderea sferei de aplicabilitate a schemei de plafonare pentru tarifele la utilităţi;

- Temperarea aşteptărilor inflaţioniste ale operatorilor economici;

- Puternice efecte de bază favorabile, asociate şocului generat în T1 2022 de declanşarea războiului din Ucraina;

- Presiunile acumulate la nivelul costurilor de producţie (materii prime şi materiale, utilităţi, transport, forţă de muncă);

- Condiţii încă favorabile de cerere care facilitează un comportament de stabilire a preţurilor mai înclinat către scumpiri;

- Eliminarea compensării de 0,5 RON/litru de carburant.

În noiembrie anul trecut, Banca Naţională estima o rată a inflaţiei de 11,2% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

Mugur Isăerscu a menţionat, în cadrul evenimentului de astăzi: "Să ne uităm la prognoză şi la traiectoria prevăzută a inflaţiei: aproape că se suprapune pe cea anterioară. La sfârşitul anului, modelul ne arată 7,1%, dar sunt sigur că, dacă ar introduce cifra ultimă, a inflaţiei din ultima lună, din aprilie, probabil că tot la 7% s-ar situa".

Raportul asupra inflaţiei prezentat ieri de guvernator menţionează că diferenţele faţă de cifrele din raportul anterior provin din dinamica unor componente exogene, în principal la nivelul grupei legume-fructe-ouă, la care se adaugă unele de mai mică amploare privind preţurile energiei electrice: "Totuşi, după doi ani de presiuni extrem de intense asupra preţurilor «energetice», în 2023 se remarcă o temperare neîntreruptă, pronunţată, a contribuţiei acestei categorii de produse la dinamica inflaţiei, venind în principal din efecte de bază substanţiale, date fiind scumpirile consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi, într-o anumită măsură, şi din extinderea schemei de plafonare şi compensare la energia electrică şi gazele naturale de la 1 ianuarie 2023. Pe ansamblu, grupa «energie» (combustibili, energie electrică, gaze naturale) va înregistra o contribuţie uşor negativă la rata anuală a inflaţiei IPC în decembrie 2023, echivalentul unei corecţii de aproximativ 4,5 puncte procentuale a contribuţiei acesteia la inflaţia IPC faţă de finele anului trecut".

Totodată, conform sursei citate, detensionarea pieţelor internaţionale ale materiilor prime începe să producă efecte de-a lungul lanţului intern de producţie.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Un guvernator care nu nimereste prognoza facuta de el a inflatiei.

    :)) 

    1. Mai bine o intrebi pe Mama Omida decat pe Isarescu cum e cu inflatia.

      A dat-o de gard cu toate. 

    Normal, in 2009 aveam inflatie 10% care a scăzut la 1% în 2013...datorită recesiunii !

    1. În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 15%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

    da, stim, dupa vara vine la un moment dat iarna si tot asa. zisul asta ca o sa coboare inflatia inalta e ca bancul ala stati, domle, si nu va agitati ca orice ar fi avionul asta tot jos ajunge.

    A vb Isarescu cu Ciolacu si stie care va fi si politica fiscala...

    Imi place cum cand apare inflatia nu e vina BNR, si oricum e tranzitorie deci nu au facut nimic, apoi a scapat de sub orice control la fel nu e vina BNR, si acum cand da semne de scadere, e meritul BNR.

    Intre timp oamenii au ajuns sa fure mancare din supermarketuri, si credeti-ma ca daca ar avea bani nu ar face asta. Adica nu stiu in alte orase cum e dar la noi se fura la greu. Angajatii si security stau cu ochii pe fiecare client ca pe butelie, si sunt si articole in ziare cum au mai prins pe cate cineva. Trist. 

    1. In bucuresti, cascavalul este in cutie securizata cu declanseaza alarma la iesire.

      Da, problemele economice par vizibile cu ochiul liber. Magazinele au probleme. Furnizorii de servicii sunt hraparati si factureaza la maxim tot ce pot (si tot ca mai pot baga in plus). E chiar la alt nivel ce se intampla. Si astia o dau ca inflatia a scazut ca si cum, gata, s-a rezolvat!

    Oracol nu gluma!

    1. da, poate lua locul fetei de la meteo. poate ceva se nimereste cu prognozele astea, nu stie ziua dar nu asta conteaza.

      ... exista trei cauze principale ale inflatiei ... prea multi bani, aceleasi produse (pseudo capitalism - multumiti "pandemiei"!) ... aceiasi bani, prea putine produse (comunism) ... si/sau razboi (intre capitalisti si comunisti... nedumeriti) ... toate trei converg ... oracol nu e dar nici amator ... este didcursul bancilor centrale ... in 2009 base va spus sa stati linistiti ... in 2010 o mai luat 20 de mil de $ pe seama voastra (si 20% din venituri) ... pentru ca bancile si-au retras rezervele ... un taler al balatei inflationiste este consumul pe credit ... cu productivitate platita in europa de est ... si visuri occidentale ...

      ... intr-un capitalism autentic ... inovatia genereaza productie ... productia genereaza capital ... necesitatea implicita cere bani (credit) ... win-win... ... razboiul distruge - din acest motiv cere mai multi bani decat produce ...

    Un individ care a făcut mult rău românilor.La un moment dat va plăti pentru asta.Nu ne interesează ce spune,nu sunt decât minciuni care să-i asigure lui o viata liniștiă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb