Islanda şi-a închis parţial spaţiul aerian din cauza unei erupţii a vulcanului Bardarbunga

E.D.
Internaţional / 24 august 2014

Actualizare 11:15 Cutremur puternic a avut loc la vulcanul Bardarbunga

Autorităţile islandeze au înregistrat astăzi cel mai puternic cutremur de până acum la vulcanul Bardarbunga, din sud-estul ţării, unde activitatea seismică s-a înteţit în urmă cu o săptămână, şi au menţinut codul roşu pentru aviaţie, informează DPA.

Cutremurul, cu magnitudinea de 5,3, a fost cel mai puternic din ultima săptămână, fiind de altfel şi cel mai puternic seism înregistrat la Bardarbunga din 1996 şi până în prezent, a declarat pentru agenţia citată geofizicianul Gunnar Gudmundsson, de la Oficiul Islandez de Meteorologie.

Spaţiul aerian în jurul vulcanului, situat sub cel mai mare gheţar din Islanda, Vatnajökull, a rămas închis. Codul roşu de alertă - emis sâmbătă - înseamnă că erupţia este iminentă sau în curs de desfăşurare şi că este posibilă trimiterea în atmosferă a unor "cantităţi importante de cenuşă".

Sute de cutremure s-au înregistrat în zonă în ultima săptămână. Gudmundsson a declarat că cercetătorii care monitorizează zona nu sunt siguri dacă va avea loc o erupţie sau dacă magma va ieşi la suprafaţă, în cazul unei erupţii. Un zbor de supraveghere efectuat sâmbătă deasupra gheţarului nu a relevat niciun semn de activitate la suprafaţa gheţarului, a anunţat Oficiul Islandez de Meteorologie.

---

Spaţiul aerian în zona vulcanului Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, a fost închis, iar codul de alertă pentru aviaţie a fost modificat la roşu, după o erupţie vulcanică de mici proporţii, a anunţat Serviciul meteorologic islandez (IMO), citat de AFP.

Vulcanul Bardarbunga este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul ţării.

"În prezent, are loc o erupţie sub gheaţă. Totuşi, probabil această erupţie este de mici proporţii, deoarece nu a putut topi gheaţa", a declarat Theodor Hervasson, directorul executiv al departamentului de alerte şi previziuni din cadrul IMO.

"Această erupţie este considerată drept un eveniment minor", a afirmat poliţia islandeză, potrivit unui comunicat. Totuşi, "nu este clar dacă erupţia va rămâne sub-glacială sau nu", a menţionat poliţia.

Mişcări seismice intense au fost înregistrate la vulcanul Bardarbunga din Islanda în ultimele zile.

Protecţia Civilă islandeză a anunţat miercuri că a încheiat evacuarea zonei Vulcanului Bardarbunga. În regiunea vizată, foarte sălbatică, nu există locuinţe, ci corturi şi locuri de campare pentru turişti şi vânători. Drumurile către această zonă au fost închise.

În 2010, un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile. Peste zece milioane de persoane au fost afectate de acest eveniment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb