Israelul este pe cale să devină un exportator major de gaze, evoluţie cu consecinţe în relaţiile geopolitice şi economice din Orientul Mijlociu. Proiectul offshore Tamar, operaţional din luna martie, va avea în acest an o contribuţie de 1% la PIB-ul ţării, relatează Financial Times, citat de Mediafax.
Platforma marină Tamar din sudul Israelului este descrisă de companiile partenere Delek (Israel) şi Noble Energy (SUA) drept cel mai mare proiect privat de infrastructură realizat vreodată în istoria de 65 de ani a Israelului.
Directorii generali ai Delek şi Noble au declarat pentru Financial Times că poartă discuţii intense pentru exporturi ale unui alt proiect mult mai mare, Leviathan, încă neoperaţional, situat la circa 30 de kilometri de Tamar. Zăcământul offshore Leviathan, de mare adâncime, are rezerve estimate la 536,8 miliarde de metri cubi de gaze, fiind unul dintre cele mai mari descoperite în ultima perioadă în industria de profil.
La sfârşitul lunii octombrie, Curtea Supremă din Israel a respins petiţii din partea unor organizaţii ale societăţii civile şi ale unor politicieni din opoziţie, care contestau dreptul guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a permite ca 40% din gazele extrase să fie exportate, fără să consulte Knesset-ul (Parlamentul Israelului).
Guvernul estimează că vânzările de gaze în străinătate ar putea aduce Israelului încasări de 60 de miliarde de dolari, în 20 de ani.
Între opţiunile de export se numără livrarea de gaze către Turcia, Grecia, Iordania, Autoritatea Palestinială, sau chiar Egipt, care are deficit de gaze în urma tulburărilor politice din ultimii doi ani.
Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat săptămâna trecută că Turcia este interesată de gazele din Israel.