Italia face un pas spre democraţia directă

L.A.
Internaţional / 22 februarie 2019

Primarul Romei, Virginia Raggi (în stânga în fotografie) în prezidiul Forumului Global al Democraţiei Directe, desfăşurat în octombrie 2018, la Roma.(Fotografie realizată de MAKE)

Primarul Romei, Virginia Raggi (în stânga în fotografie) în prezidiul Forumului Global al Democraţiei Directe, desfăşurat în octombrie 2018, la Roma.(Fotografie realizată de MAKE)

Forumul Global al Democraţiei Directe, desfăşurat în octombrie anul trecut la Roma, are un ecou în iniţiativa Camerei Deputaţilor din Italia care a adoptat ieri un text normativ, conform căruia li se permite cetăţenilor să propună legi, iniţiativă relatată de AFP, conform Agerpres.

Agenţiile de presă precizează că populiştii din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi din Ligă (extrema dreaptă) domină Camera Deputaţilor din Italia.

Textul adoptat prevede că un proiect de lege provenit dintr-o iniţiativă cetăţenească şi care primeşte cel puţin 500.000 de semnături trebuie aprobat în interval de 18 luni de către Parlament, care nu poate aduce modificări substanţiale, conform surselor citate, care menţionează că dacă Parlamentul nu adoptă proiectul în acest interval sau îl modifică profund, atunci este organizat un referendum pentru această propunere; legea este considerată adoptată în forma sa originală dacă peste 25% dintre alegători au votat şi dacă la referendum se obţine un vot pozitiv.

La ora actuală, Constituţia italiană nu prevede decât un referendum de abrogare, care vizează suprimarea de legi, în totalitate sau parţial, iar cvorumul este fixat la 50% plus unu dintre alegători, scrie Agerpres, explicând în continuare acest proiect de lege, care modifică două articole din Constituţie, trebuie, din acest motiv, să mai treacă şi examenul votului din Senat, apoi se va întoarce în Camera Deputaţilor şi din nou în Senat; toate modificările la Constituţia italiană necesită o aprobare dublă din partea celor două camere ale Parlamentului.

Această idee a legii iniţiativei cetăţeneşti este un cal de bătaie al M5S, care a făcut din democraţia directă şi din implicarea cetăţenilor în procesul decizional una din priorităţile sale în timpul ultimei campaniei electorale, afirmă presa,

precizând că teoretic, referendumul poate viza orice tip de lege, cu condiţia ca aceasta să respecte Constituţia. După cum explică sursele, o decizie preventivă privind admisibilitatea sau nu a proiectului de lege va fi cerută Curţii Constituţionale imediat ce documentul va primi cel puţin 200.000 de semnături şi înainte de a ajunge în Parlament.

Referendumul iniţiativei cetăţeneşti este una dintre revendicările majore ale 'vestelor galbene' în Franţa.

Printr-o coincidenţă, problematica democraţiei directe a avut, anul trecut, drept "capitală" a dezbaterii la nivel mondial, oraşul Roma. Acolo a fost organizat Forumul Global al Democraţiei Directe din 2018. Evenimentul a fost relatat, în exclusivitate în România, de Ziarul BURSA. Citeşte articolul "Forumul democraţiei directe: o trecere treptată, de la local la naţional", din 1 octombrie 2018, aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb