Premierul italian Silvio Berlusconi a promis că ţara sa va obţine 5 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) anual din vânzarea de active, va creşte vârsta de pensionare şi va reforma piaţa muncii, urmărind astfel să convingă autorităţile europene că Italia îşi poate atinge ţintele bugetare.
Conform unei scrisori înaintate miercuri seara, liderilor europeni, Berlusconi a promis să crească vârsta de pensionare la 67 de ani până în 2026, de la 65 de ani în prezent (pentru bărbaţi). Scrisoarea nu cuprinde detalii privind procesul de vânzare a activelor de stat, făcând referire doar la suma de cinci miliarde euro, stabilită ca ţintă anuală în acest sens.
Promisiunile oficialului de la Roma au venit după ce autorităţile de la Bruxelles i-au cerut acestuia un plan ambiţios menit să impulsioneze economia Italiei şi să reducă datoriile ţării. Planul anunţat de şeful Cabinetului italian a fost bine primit de oficialii europeni, potrivit afirmaţiilor lui Berlusconi.
În luna septembrie, atât Fondul Monetar Inţernational (FMI), cât şi guvernul de la Roma şi-au modificat în sens negativ estimările privind evoluţia economiei Italiei.
Potrivit Ministerului Finanţelor, economia italiană va înregistra un avans de 0,7% anul acesta, respectiv de 0,6% în 2012. Estimările anterioare indicau o expansiune de 1,1% pentru 2011 şi de 1,3% pentru anul viitor. Conform FMI, economia Italiei - a treia din zona euro - va avea o expansiune de 0,6% în 2011 şi de 0,3% în 2012.
Tot în septembrie, agenţia de evaluare Standard & Poor"s a redus calificativul de credit al Italiei pentru prima oară în ultimii cinci ani. Aceeaşi măsură de retrogradare a calificativului Italiei au luat-o, în octombrie, agenţiile Moo-dy"s şi Fitch.