"Iukos" a renunţat, în aceste zile, la cinci acţiuni în instanţă (din şase) depuse în SUA împotriva unor bănci străine, pe care le-a acuzat că au sprijinit controversata licitaţie a principalei sale divizii de producţie, "Iuganskneftegaz". Reprezentanţii "Iukos" arată că băncile "ABN Amro", "BNP Paribas", "Calyon", "JP Morgan Chase" şi "Dresdner Kleinwort Wasserstein" au trimis răspunsuri din care rezultă că nu au participat la vînzarea "Iuganskneftegaz" şi nici nu plănuiesc să se implice în afaceri care au legătură cu activele seches-trate ale gigantului petrolier de odinioară.
Pe de altă parte, "Iukos" va continua să lupte în instanţă împotriva "Deutsche Bank" şi a altor societăţi implicate în vînzarea "Iuganskneftegaz", în pofida unei sentinţe a instanţei americane care le interzicea acest lucru. "Le-am spus, în mod repetat, că nu avem nici o legătură cu aceste licitaţii", declară Hugh Ray, din cadrul firmei de avocatură "Andrews Kurth", care reprezintă "Deutsche Bank". În plus, "Deutsche Bank" pretinde că instanţa din SUA riscă să devină una de convenienţă, pe motiv că "Iukos" nu are activele principale în Statele Unite.
La finele anului trecut, "Iukos" a solicitat protecţia legii falimentului în SUA, încercînd să blocheze vînzarea "Iuganskneftegaz". Aceasta a fost, însă, înstrăinată de guvernul rus pentru acoperirea unei părţi din debitele grupului către Fisc. "Deutsche Bank" a condus un consorţiu de bănci care intenţiona să finanţeze o ofertă "Gazpromneft" (filială "Gazprom") pentru "Iugansk". Banca a renunţat la aceste servicii după sentinţa dată de instanţa americană.