Actualizare 22:09
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, rămâne în arest preventiv, după ce judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au respins vineri contestaţia.
De asemenea, în arest preventiv rămâne şi omul de afaceri Vladimir Răzvan Ciorbă.
Iulian Herţanu a fost arestat preventiv pe 18 februarie, el fiind cercetat penal de DNA într-un dosar legat de fraudarea unui contract finanţat din fonduri europene.
(Elena Deacu)
---
Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herţanu, audiată, joi, la DNA Ploieşti în dosarul în care soţul său este arestat preventiv, spune, într-un mesaj pe Facebook, că a mers de bunăvoie la DNA pentru a recupera hard-disk-urile SC Exfin 2000, firmă în care are calitatea de administrator şi asociat.
Alexandra Herţanu a transmis: "Mi-am trăit toată viaţa discret şi fără nicio implicare în viaţa publică. Din păcate, de mai bine de o săptămână, acest lucru nu a mai fost posibil. Respect dreptul presei de a cere informaţii despre subiecte de interes public, dar în acelaşi timp consider că şi publicul are dreptul la informaţii corecte şi complete. În concluzie, pentru a evita speculaţiile, vreau să se ştie că în această dimineaţă m-am prezentat de bunăvoie la sediul DNA Ploieşti pentru a recupera hard-disk-urile aparţinând SC Exfin 2000, în care am calitatea de administrator şi asociat".
În acelaşi mesaj ea precizează că, în acelaşi timp, procurorii i-au solicitat să dea o declaraţie în calitate de martor şi a acceptat acest lucru.
"Cu această ocazie, mi s-a solicitat şi am acceptat să dau o declaraţie de martor. Asta a fost tot!", spune Alexandra Herţanu, potrivit Mediafax.
Ea mai menţionează că vrea să facă cunoscut şi faptul că, "în ciuda informaţiilor vehiculate în presă", ea, mama sa ori SC Exfin 2000 nu au avut niciodată niciun fel de legătură contractuală cu SC Grossman Engineering SRL.
Joi, sora premierului Victor Ponta, Alexandra Florina Herţanu, a ieşit, după două ore de audieri, din sediul DNA Ploieşti, fără a face declaraţii şi spunând doar că a avut ceva "de recuperat".
Tot joi, au fost audiaţi la DNA Ploieşti şi foştii prefecţi de Prahova Radu Oprea şi Corneliu Popescu, ambii spunând că au fost audiaţi în calitate de martori. În timp ce Popescu a declarat, la ieşirea din sediul instituţiei, că a fost audiat într-un dosar privind retrocedarea a 50 de hectare de pădure familiei Cantacuzino pe raza localităţii prahovene Floreşti, senatorul PSD Radu Ştefan Oprea a spus că nu poate da detalii despre ce dosar este vorba, menţionând doar că "sub nicio formă" nu este vorba despre dosarul lui Iulian Herţanu.
Surse judiciare au declarat că Radu Oprea a fost citat ca martor într-un dosar în care DNA Ploieşti investighează retrocedări ilegale. În acelaşi dosar, săptămâna aceasta a fost audiat la DNA Ploieşti un fost subprefect al judeţului Prahova, Gabriel Hornoiu, şi a fost chemat joi, la sediul instituţiei, un alt fost prefect al judeţului, Corneliu Popescu.
Alexandra Herţanu este asociată, împreună cu Natalia Maier, la firma SC Exfin 2000 SRL, deţinând 49 % din acţiuni. SC Exfin 2000 SRL a fost înregistrată în anul 2000 şi are sediul social în Bucureşti, având ca principal obiect de activitate "contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal". Natalia Maier şi Alexandra Florina Herţanu au fost numite administratori ai firmei în 13 mai 2008 şi au mandate pe durată nelimitată.
În anul 2011, Exfin 2000 SRL avea un număr mediu de opt salariaţi şi a înregistrat un profit net de 78.074 RON la o cifră de afaceri net de 355.288 RON. În următorii doi ani, numărul mediu de salariaţi a scăzut la 6. În anul 2012, Exfin 2000 SRL a avut o cifră de afaceri netă de 332.150 RON şi un profit net de 75.040 RON, iar în anul 2013 cifra de afaceri netă a fost de 302.210 RON, firma înregistrând un profit net de 56.891 RON.
Soţul surorii lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, este arestat preventiv alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.
În acelaşi dosar au fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.