IULIE FINANCIAR Luna iulie în cifre

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2020

Luna iulie în cifre

1 iulie

✓ Guvernul anunţă Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică "Reclădim România", despre care premierul Ludovic Orban a afirmat că este un program de investiţii şi de susţinere a dezvoltării economice.

✓ Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,3114 RON, conform BNR.

✓ Banca Naţională a României anunţă că, la 30 iunie 2020, rezervele sale valutare se situau la 35.002 milioane de euro, faţă de 35.646 milioane euro la 31 mai 2020.

2 iulie

✓ Comisia Europeană anunţă că a declanşat proceduri de infringement pentru România din cauza neimplementării mai multor directive care ţin de mediu. Instituţia de Bruxelles îi cere ţării noastre să combată exploatarea forestieră ilegală şi să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său.

✓ Consiliul de Administraţie al Metrorex numeşte un nou director general interimar, pe Gabriel Mocanu, în locul Marianei Miclăuş, din cauza întârzierilor la Magistrala 5 Râul Doamnei - Eroilor.

✓ Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 243,8935 lei, potrivit BNR.

3 iulie

✓ Curtea Constituţională publică motivarea deciziei din 26 iunie privind neconstituţionalitatea Legii 55/2020 în privinţa normelor ce stabilesc carantinarea şi izolarea persoanelor în timpul epidemiei.

6 iulie

✓ Compania aeriană low-cost Blue Air anunţă că intră în procedura de concordat preventiv din cauza efectelor provocate de pandemie, după ce încasările sale au scăzut cu 100 de milioane de euro faţă de nivelul estimat.

7 iulie

✓ Este stabilit primul termen al procesului dintre Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR): 18 septembrie. CNSAS îl cheamă în judecată pe Mugur Isărescu pentru constatarea calităţii de lucrător/colaborator al Securităţii.

✓ Ministerul Economiei anunţă că retailerii vor putea accesa fonduri de 160 de milioane de lei pentru finanţarea chiriilor aferente perioadei în care activitatea le-a fost afectată pe perioada stării de urgenţă sau de alertă, iar banii vor fi putea fi accesaţi prin schema de ajutor pentru activităţi de comerţ şi servicii afectate de Covid-19, al cărei buget va fi suplimentat la rectificarea bugetară, ajungând de la 40 la 160 de milioane de lei.

✓ Directorul general al Unifarm - suspendat din funcţie - Adrian Ionel - audiat la DNA în dosarul în care este acuzat, între altele, de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi cerut 760.000 de euro de la reprezentantul unei firme pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

✓ Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,8276 RON, potrivit BNR.

✓ Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4812 lei, conform BNR.

8 iulie

✓ Preşedintele Klaus Iohannis promulgă Legea pentru aprobarea OUG 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe acest an şi Legea pentru aprobarea OUG 51/2020 cu privire la rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020.

✓ Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5591 lei, potrivit datelor BNR.

10 iulie

Preşedintele Klaus Iohannis sesizează Curtea Constituţională în legătură cu modificarea Legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Potrivit domniei sale, schimbările efectuate de către Parlament încalcă o decizie mai veche a CCR, precum şi principiul bicameralismul în modul cum a fost adoptat proiectul de act normativ.

✓ Institutul Naţional de Statistică anunţă că inflaţia a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai.

14 iulie

✓ Datoria externă totală a României a crescut, la sfârşitul lunii mai, cu 5,02 miliarde euro, la 110,89 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la sfârşitul lui 2019, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

✓ BNR informează că, în perioada ianuarie - mai 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2.881 milioane de euro, comparativ cu 3.414 milioane euro în perioada ianuarie-mai 2019; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 921 milioane euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 379 milioane euro, balanţa veniturilor primare a adus o contribuţie pozitivă de 513 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 562 milioane euro.

✓ Camera Deputaţilor adoptă moţiunea simplă împotriva ministrului Ion Ştefan, intitulată "Guvernul PNL după Grindă se cunoaşte".

15 iulie

✓ Guvernul prelungeşte cu încă o lună starea de alertă.

✓ Euro atinge cursul maxim al lunii faţă de leu: 4,8433 lei, potrivit cifrelor BNR.

16 iulie

✓ Guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă pentru asigurarea leasingului de echipamente şi uilaje pentru IMM-uri. Valoarea finanţării pentru fiecare beneficiar este de 5 milioane de lei, iar plafonul total - de 1,5 miliarde de lei.

17 iulie

✓ Furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica anunţă că Valentin Radu a renunţat la funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, în locul acestuia fiind ales Iulian Cristian Bosoancă, care şi-a preluat postul în 18 iulie.

19 iulie

✓ Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, anunţă că partidul pe care îl reprezintă va depune, la jumătatea lunii august, o moţiune de cenzură împotriva guvernului Orban. Romaşcanu a menţionat că scopul moţiunii este formarea unui guvern de uniune naţională, care să organizeze alegerile locale şi parlamentare de anul acesta.

20 iulie

✓ Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) anunţă lansarea "IMM Leasing de echipamente şi utilaje", al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM în cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, implementat de Ministerul Finaţelor Publice şi FNGCIMM.

21 iulie

✓ Preşedintele Klaus Iohannis anunţă, după o şedinţă a Consiliului European, că ţara noastră are o alocare de 80 de miliarde de euro (fonduri europene) în perioada 2020-2027.

23 iulie

✓ Guvernul aprobă programul "Noua casă", pentru stimularea achiziţiilor imobiliare de către familiile tinere, acesta înlocuind programul anterior, "Prima casă".

24 iulie

✓ Teodor Chirica, fost director general al Nuclearelectrica, este numit preşedinte al Consiliului de Administraţie Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă. Acesta îl înlocuieşte în funcţie pe Iulian Robert Tudorache.

27 iulie

✓ Camera Deputaţilor adoptă proiectul de lege prin care, pe durata suspendării temporare a activităţii sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă, salariaţii care au contractul individual de muncă suspendat beneficiază de o indemnizaţie, plătită din bugetul asigurărilor de şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

28 iulie

✓ Ministerul Finanţelor Publice anunţă execuţia bugetului general consolidat în primele şase luni ale anului 2020: deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB). "Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19", a subliniat MFP.

✓ Premierul Ludovic Orban afirmă că restaurantele vor fi deschise atunci când va exista o scădere a numărului de infectări zilnice cu coronavirus.

✓ Ministerul Transporturilor informează că Guvernul analizează posibilitatea acordării unor credite cu garanţii de stat pentru Tarom şi Blue Air, care să compenseze lipsa de lichidităţi generată de pandemia Covid-19.

30 iulie

✓ PSD stabileşte modul în care vor fi depuse candidaturile la Congresul din 22 august, în care urmează să fie aleasă noua echipă de conducere a social-democraţilor. Totodată, PSD îşi stabileşte candidaţii pentru primăriile de sector din Bucureşti, respectiv anunţă că susţine candidatura Gabrielei Firea pentru încă un mandat în fruntea Primăriei Capitalei.

✓ Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, confirmă că social-democraţii au decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, în luna august.

31 iulie

✓ Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 ajunge la 50.886. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 2.343 de decese, 27.007 de persoane au fost vindecate, iar 4.433 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la zece zile după depistare. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii iulie, un total de 7.456 de persoane internate cu COVID-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 409 pacienţi la ATI.

Totodată, 4.530 de persoane se aflau în izolare instituţionalizată, iar 4.458 - în izolare la domiciliu. Alte 18.525 de persoane erau în carantină la domiciliu, sub monitorizare medicală, şi 53 de persoane în carantină instituţionalizată. Până la 31 iulie, la nivel naţional au fost prelucrate 1.202.607 de teste Covid-19.

✓ Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, declară că se aşteaptă la o contracţie a economiei în trimestrul al doilea, însă afirmă că "estimările pentru România au fost mult prea pesimiste" şi nu vom avea o recesiune tehnică.

✓ Guvernul eşalonează dublarea alocaţiilor copiilor până în anul 2022, prima creştere, cu 20%, urmând să aibă loc la 1 septembrie 2020.

✓ Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,078 lei, conform BNR.

✓ Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 259,1273 lei, conform BNR.

✓ Indicele BET, al celor mai lichide 17 acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 3,25% în iulie, la 8.377,89 puncte.

✓ Acţiunile TeraPlast (TRP), producător de materiale de construcţii, au crescut cu 38,44% în iulie, la 0,425 lei, consemnând cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET.

✓ Titlurile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) au avut cea mai mare scădere a cotaţiei în cadrul BET, în iulie: -10,82%, la 28,45 lei.

✓ Indicele BET-FI, care include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,62%, la 42.146,06 puncte.

✓ Cotaţia SIF Muntenia (SIF4) a fost singura cu creştere luna trecută, în cadrul BET-FI: +1,97%, la 0,724 lei.

✓ BET-XT, indicele care urmăreşte cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 3,03%, la 765,24 puncte.

✓ Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 680,86 milioane de lei în iulie, cu 4,51% mai mică decât cea din iunie; valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a scăzut cu 16,96%, la 29,6 milioane de lei.

✓ Acţiunile Banca Transilvania (TLV) ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii iulie, de la BVB, cu tranzacţii de aproape 151,55 milioane de lei. Urmează acţiunile FP, cu transferuri de 93,60 milioane de lei, şi titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 58,33 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb