IULIU WINKLER: "Un nou sistem de arbitraj investiţional în TTIP, intra-UE"

Simona Grigorescu
Companii / 23 septembrie 2015

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că instituirea unui nou sistem de arbitraj investiţional între UE şi SUA, ca parte a Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), ar trebui să conducă la revizuirea numeroaselor Tratate Bilaterale de Investiţii - BIT, dintre statele membre ale UE, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în şedinţa de luni a INTA, draft-ul propunerii pe care negociatorii Uniunii îl vor înainta partenerilor americani cu privire la noul mecanism de arbitraj în domeniul investiţiilor, care va face parte din acordul TTIP, aflat în curs de negociere.

Noul sistem de arbitraj în investiţii vine să înlocuiască mecanismul ISDS de arbitraj între investitori şi stat, criticat vehement de opinia publică.

Vicepreşedintele al Comisiei pentru Comerţ Internaţional (INTA) a Parlamentului European (PE), Iuliu Winkler a declarat că "propunerea CE este binevenită, deoarece ea răspunde îngrijorărilor exprimate public de ambele părţi ale Atlanticului, dar mai cu seamă în unele dintre statele membre ale UE. Categoric avem nevoie de un mecanism de protejare a investiţiilor, dar, în acelaşi timp, avem nevoie de transparenţă şi de predictibilitate atât pentru investitori, care doresc să-şi protejeze investiţiile împotriva abuzurilor, exproprierii, discriminării, dar şi pentru state şi guverne, care trebuie să-şi păstreze intact dreptul de a legifera, care este un atribut firesc al suveranităţii naţionale".

Potrivit acestuia, propunerea CE instituie un nou sistem al curţilor de arbitraj investiţional, care va fi compus dintr-un tribunal permanent format din 15 judecători şi o curte de apel, compusă din şase membri.

Winkler salută propunerea CE, deoarece " vine să reformeze un sistem de arbitraj privat învechit - ISDS, care nu mai răspunde standardelor şi provocărilor contemporane. Sper ca noua propunere a CE să devină parte integrantă a TTIP, în urma negocierii cu partenerii americani. În acest context, cred că ar fi binevenită iniţiativa de a revizui reţeaua de tratate bilaterale de investiţii dintre statele membre ale UE. Cred că ar trebui declanşată o serie întreagă de negocieri bilaterale, menite să reformeze aceste tratate intra-UE".

În prezent, România are încheiate 21 de Acorduri Bilaterale de Investiţii cu state membre ale UE, printre care le amintim pe cele cu Olanda, Suedia, Franţa, Polonia, Marea Britanie - majoritatea includ şi mecanismul ISDS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb