Îmbătrânirea populaţiei, precum şi transformările apărute în structura şi nivelul forţei de muncă reprezintă principala problemă pe termen lung pentru veniturile populaţiei după pensionare, este de părere Iulius Postolache, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Domnia sa a declarat: "Dinamica divergentă dintre numărul de salariaţi ca estimare şi creşterea numărului de pensionari duce la o problemă de acoperire a necesarului de plată a pensiilor de către populaţia activă, pentru cei care intră în sistemul de pensii. Pe zi ce trece, tot mai mulţi pensionari depind de un singur contribuabil pentru a şi asigura venitul care reprezintă pensia".
Conform datelor prezentate de vicepreşedintele APAPR, raportul salariaţi - pensionari va creşte de la 1,3, în 2014, la 2,5 în 2032.
Astfel, principala soluţie este dată de sistemul de pensii privat, prin Pilonul II de pensii obligatorii şi Pilonul III de pensii facultative, care suplimentează veniturile obţinute din pensiile obligatorii (n.r. de la stat), a subliniat domnul Postolache.
• Corina Cucoli, Certinvest Pensii: "Nu este niciodată prea devreme să începi să economiseşti"
Corina Cucoli, director general Certinvest Pensii, a atras atenţia asupra necesităţii ca persoanele tinere să înceapă să economisească şi să contribuie la sistemul de pensii facultative cât mai repede cu putinţă: "Cu cât eşti mai tânăr, cu atât trebuie să începi să contribui. Când eşti tânăr, poţi să pui 60 de lei şi, astfel, să reuşeşti să economiseşti o sumă bună la pensie. Nu este niciodată prea devreme să începi să economiseşti. Trebuie să începi de când ai intrat în câmpul muncii".
Directorul Certinvest Pensii a mai subliniat că, odată cu înaintarea în vârstă, de pildă după 40 de ani, economiile şi contribuţiile unei persoane trebuie să fie mai mari, pentru că perioada rămasă până la 60 de ani, este mai scurtă.
Astfel, Pilonul III de pensii este un produs destinat îndeosebi tinerilor, care au la dispoziţie mai mult timp pentru a cotiza, suma disponibilă la vârsta pensionării devenind astfel mai mare.
De asemenea, domnia sa a mai subliniat că, românii care muncesc în străinătate sunt cei ce participă cel mai mult la sistemul de pensii opţionale.
• Lucian Anghel, BVB: "Foarte mulţi români nu înţeleg ce înseamnă deductibilitate fiscală"
Pe de altă parte, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti a atras atenţia asupra faptului că sunt foare mulţi români care nu ştiu că statul oferă deductibilitate fiscală pentru contribuţiile la pensiile facultative şi nici nu înţeleg ce înseamnă aceasta.
"Fiecare român care îşi permite ar trebui să depună minim 150 lei pe lună la pensie prin Pilonul III, statul oferă o deductibilitate fiscală, de care mulţi oameni nu ştiu (...), foarte mulţi nu înţeleg ce înseamnă deductibilitate fiscală", a declarat oficialul BVB.
Acesta a explicat că, deductibilitatea fiscală reprezintă plata unui impozit mai redus către statul român. Anghel a arătat că, salariatul ar trebui să se ducă la angajator şi să îi ceară acestuia să vireze o sumă lunară de 150 de lei din salariul său direct în contul de pensie Pilon III, pentru ca apoi angajatorul să îşi calculeze un impozit mai mic către stat.
De asemenea, oficialul BVB a atras atenţia asupra necesităţii educaţiei finaciare. Citând un studiu IMAS făcut anul trecut în România, Lucian Anghel a arătat faptul că doar unul din doi români economiseşte. Din aceste economii, jumătate sunt bani la saltea sau depozite în conturi curente, care nu reprezintă cea mai bună formă de economisire.
În Pilonul II de pensii, ce a fost lansat în 2008, activeză şapte fonduri ce administrază în total activele a 6,88 milioane de participanţi. Valoarea acestora este de 33,95 de miliarde lei, 93% din sumă investită pe plan local. Rentabilitatea medie a fondurilor private obligatorii de la lansare şi până în prezent a fost de 9,41%.
Pentru Pilonul III, în cadrul căruia activează zece fonduri, ce a fost lansat în 2007, rentabilitatea medie este de 7,18%. Acesta cuprinde 422.000 de participanţi, totalizând active de aproximativ 1,6 miliarde de lei.