Ne aflăm în izolare generală. Cel puţin aşa a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, înainte ca factorii decizionali să emită o nouă ordonanţă militară - document care se afla în lucru la închiderea ediţiei - prin care recomandările privind restricţiile de circulaţie în timpul zilei să devină obligaţii.
În urma unei şedinţe cu premierul Ludovic Orban, cu ministrul de interne - Marcel Vela, cu ministrul Apărării Naţionale - Nicolae Ciucă şi cu ministrul sănătăţii - Victor Costache, în care au dezbătut ultimele evoluţii privind pandemia de Covid 19, preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei. Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligaţie, după principiul «stăm acasă». Evident că oamenii pot ieşi ca să meargă la serviciu şi să se întoarcă de la serviciu, să iasă să îşi facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta, însă aceste restricţii devin obligaţii!".
Preşedintele a spus că persoanele care sunt în carantină sau în izolare vor fi supravegheate electronic, pentru a respecta starea în care au fost plasate. Mai mult, pentru respectarea tuturor restricţiilor impuse prin noua ordonanţă militară şi pentru gestionarea corectă şi eficientă a situaţiilor create în teren, va fi folosită şi armata. Ministerul Apărării Naţionale va pune la dispoziţie personalul necesar care va suplimenta forţele de ordine publică - Jandarmerie şi Poliţie - care au patrulat, până acum, pe străzile localităţilor.
Una dintre măsurile restrictive se referă la pensionarii peste 65 de ani, cărora le este interzis să mai iasă din casă. Preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar şi de restricţii speciale. Şi, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă".
Şeful statului a precizat că aşteaptă în aceste zile ca Guvernul să dispună şi alte măsuri care se impun în actuala stare de fapt. Klaus Iohannis a menţionat că măsurile respective vor face obiectul unor ordonanţe de urgenţă, hotărâri ale guvernului sau ordine militare.
În urma anunţului făcut de preşedintele Iohannis, deputatul Dan Barna - liderul USR - a spus că, deşi deficilă, decizia de impunere a unor noi restricţii este necesară şi binevenită, dar Guvernul este obligat să asigure o transparenţă totală în privinţa informaţiilor legate de criza prin care trecem, pentru că transparenţa generează încredere, care este esenţială.
Măsurile anunţate de preşedintele ţării sunt exact cele pe care mass-media le prezenta vinerea trecută, pe baza unui draft de lucru a grupului de suport tehnico-ştiinţific din cadrul Ministerului de Interne. La vremea respectivă, Grucpul de Comunicare Strategică şi secretarul de stat Raed Arafat s-au grăbit să spună că draftul respectiv nu este un document oficial, că se delimitează de măsurile propuse în respectivul document, pentru ca, după numai o zi, să preia în Ordonanţa militară nr.2 mare parte din dispoziţiile apărute iniţial în mass-media. Singura diferenţă a fost faptul că în ordonanţa militară era recomandat cetăţenilor să evite, în timpul zilei, deplasările inutile. Acum acestea sunt permise doar pentru câteva ore pe zi. Cu toate acestea, vârstnicii nu sunt abandonaţi. Conform dispoziţiei Ordonanţei militare nr. 2, ei vor fi aprovizionaţi de către administraţiile publice locale, care au obligaţia să întocmească, cu sprijinul Autorităţii Electorale Permanente, o situaţie cu toţi cetăţenii care au minimum 65 de ani.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu atrage atenţia Guvernului că noile restricţii anunţate de preşedintele Klaus Iohannis sunt greu de aplicat dacă nu se creează şi cadru legislativ în acest sens. Liderul PSD a declarat că autorităţile locale nu pot interveni pentru a ajuta persoanele vărstnice dacă nu le este creat cadru legal.
Marcel Ciolacu a spus: "Decizia de impunere a unor noi restricţii este necesară şi trebuia luată mai repede. Trebuie menţionat că autorităţile locale nu au cadru legislativ pentru a se ocupa de persoanele în vârstă, fără sprijin. Fac apel către Guvern să facă o rectificare bugetară şi să le permită primarilor să direcţioneze bani pentru cei care au nevoie de ajutor la nivel local altfel măsurile luate rămân doar pe hârtie".
Preşedintele interimar al PSD se referă la faptul că persoanele peste 65 de ani nu vor mai putea să iasă din casă în următoarea perioadă. Această măsură atrage aplicarea articolului 8 din Ordonanţa militară nr 2/2020 care prevede că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2020, 09:17)
Persoanele peste 65 ani pot sa iasa intre orele 11-13.In general,o caracteristica a conducatorilor nostri este si minciuna.Orban a demonstrat ca indeplineste aceasta conditie,in declaratiile de ieri si nu numai.
1.1. Păi... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2020, 18:26)
"La vremea respectivă, Grucpul de Comunicare Strategică şi secretarul de stat Raed Arafat s-au grăbit să spună că draftul respectiv nu este un document oficial, că se delimitează de măsurile propuse în respectivul document, pentru ca, după numai o zi, să preia în Ordonanţa militară nr.2 mare parte din dispoziţiile apărute iniţial în mass-media."
Parcă ne certa dom' director că noi românii, și europenii în general, nu sunt ascultători. Și că n-avem încredere în guvern. Păi iată și motivele.