Companiile de utilităţi controlate de statul polonez vor pune capăt importurilor de cărbune, a declarat, marţi, ministrul Activelor Statului, Jacek Sasin, după o serie de proteste ale sindicatelor minerilor cu privire la livrările de cărbune din străinătate, despre care acestea afirmă că le ameninţă industria carboniferă, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, cea mai mare parte din energia electrică pe care o produce Polonia este pe bază de cărbune, însă în ultima vreme producţia internă de cărbune a scăzut ca urmare a reducerilor de costuri şi a problemelor geologice ale vechilor mine, ceea ce a dus la majorarea importurilor, în principal din Rusia.
Săptămâna trecută, aproximativ 100 de mineri au blocat trenurile care transportau cărbune pentru o termocentrală din oraşul Laziska Gorne, sudul Poloniei, în semn de protest faţă de importurile de cărbune din Rusia efectuate de grupurile de utilităţi controlate de statul polonez, precum PGE sau Tauron. Sindicatele minerilor susţin că majorarea importurilor, împreună cu scăderea cererii pentru cărbune pe fondul temperaturilor peste medie din ultima perioadă, au dus la o creştere a stocurilor de cărbune, ceea ce pune în pericol funcţionarea normală a minelor din Polonia, informează Agerpres.
"Companiile energetice au fost obligate să importe cărbune, pentru că nu se găsea în Polonia. Acum situaţia este diferită şi pot să vă declar că nu vom mai cumpăra cărbune din străinătate. Vrem să ne concentrăm în primul rând pe cărbunele polonez", a spus ministrul Jacek Sasin, într-un interviu acordat postului de radio RMF FM.
Oficialul a adăugat că, în cazul grupului energetic PGE, acesta este obligat prin contract să continue să importe o anumită cantitate de cărbune, dar nu a precizat care este aceasta, adăugând că livrările pentru acest an au fost îngheţate.
Potrivit lui Jacek Sasin, Guvernul de la Varşovia nu poate interzice importurile de cărbune ale companiilor private, pentru care cărbunele importat este mai ieftin şi de o calitate superioară celui intern.
"Ceea ce putem face este să reorganizăm situaţia la companiile miniere poloneze, astfel încât cărbunele să fie mai ieftin, astfel încât să fie produs cărbune de o calitate mai bună", a susţinut Sasin.
În anul 2018, Polonia a importat aproape 20 de milioane de tone de cărbune, iar în perioada ianuarie-septembrie 2019 o cantitate de 12,3 milioane tone de cărbune, dintre care opt milioane din Rusia. Criticii susţin că aceste importuri contravin planurilor Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere, care vizează reducerea dependenţei Poloniei de importurile de energie din Rusia.
De asemenea, Polonia este presată de Comisia Europeană pentru a folosi mai puţin cărbune. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat recent, peste 90% dintre polonezi cred că schimbările climatice sunt o realitate, iar aproape 64% consideră că Polonia ar trebui să înceteze să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică, în ideea de a reduce emisiile poluante.