Jaful secolului

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 mai 2021

Cătălin Avramescu

Mă întreb cum ar fi să primesc, într-o dimineaţă, o înştiinţare de la Ministerul Culturii. Sau al Educaţiei. De unde să aflu că drepturile de autor pentru cărţile şi articolele mele au trecut în proprietatea Statului. Care a decis să copieze textele respective şi să le vândă în librării. Sub un alt nume. Sincer, nu ştiu ce aş putea spune în primele cinci minute. Aş suspecta, probabil, că este vorba de o farsă de prost gust.

Din păcate, afacerea este serioasă, Imaginaţi-vă o astfel de lume, în care drepturile de proprietate intelectuală revin Statului ori de câte ori acesta crede că există o nevoie justificată. Programe de calculator, tablouri, schiţe de arhitectură, logo-uri, ori poezii. Toate, pasibile de a fi confiscate de Guvern şi puse în circulaţie sub un alt nume de autor. Cât despre autori, aceştia ar rămâne şi cu buzunarele goale şi cu buzele umflate.

Nu este de râs. Exact asta se pune la cale, la scară planetară. Acesta va fi jaful secolului.

Este vorba de ideea confiscării brevetelor pentru vaccinuri împotriva virusului din Republica Populară Chineză. Agitaţia a fost stârnită mai întâi de guvernul Indiei. Vezi Doamne, ei au o "urgenţă". Dacă au una, să plătească. Nu este vorba de sume foarte mari. Un vaccin AstraZeneca costă circa trei dolari. Cele două doze necesare imunizării unei persoane costă 6 dolari. Să imunizezi un miliard de oameni ar fi, aşadar, 6 miliarde de dolari. India este pe locul trei în lume ca număr de miliardari. L-ar costa pe Mukesh Ambani, primul de pe lista miliardarilor indieni, nici zece la sută din averea sa să cumpere vaccinuri pentru întreaga Indie. În schimb, domnul Ambani tocmai ce a cumpărat terenul de golf folosit în filmul "Goldfinger" din seria Bond.

Pentru a fi corecţi, trebuie să spunem că India nu a aşteptat pandemia pentru a încerca să arunce în aer sistemul brevetelor medicale. De ani de zile India ameninţă că va pune pe piaţă "medicamente generice", în realitate copii neautorizate ale medicamentelor occidentale pentru care nu se doreşte plata drepturilor de proprietate intelectuală. Să fie o legătură între această ameninţare şi faptul că India are cea mai mare industrie de me­dicamente din lume? Las la aprecierea cititorilor.

După India, a ridicat capul şi guvernul din Africa de Sud să ceară nesocotirea brevetelor. Şi tot pe motiv de "urgenţă naţională". Las la o parte că Africa de Sud este o ţară bogată. Diamante, aur, agricultură, un sector turistic masiv. Problema este că Africa de Sud este condusă de un fel de PSD african (comparaţia este una corectă, ambele partide fac parte din Internaţionala Socialistă). Corupţia este la apogeu, curentul se întrerupe zilnic, bande înarmate jefuiesc maşini pe autostradă. Evident că în lipsa unui plan raţional, confiscarea a devenit cuvântul de ordine al regimului.

Până de curând, ideea copierii ilegale de medicamente era, totuşi, una "de nişă". Mai nou şi stupefiant, s-au prins în horă şi state civilizate. Joe Biden, actualul Preşedinte american, a spus că i se pare o idee bună. Evident, companiile americane de medicamente ar reacţionat virulent. Pfizer şi Moderna au dezvoltat cele mai bune vaccinuri existente acum pe piaţă. Dacă pandemia va avea un sfârşit, acesta va veni datorită lor. Dar Biden a adoptat din primul minut agenda Stângii extreme, aşa că este posibil ca omul să îşi aducă aminte ce a spus.

Alţii care s-au trezit vorbind sunt birocraţii de la Uniunea Europeană. Şi lor li se pare că ideea "poate fi discutată". Putem să pariem că interesele industriei de medicamente europene nu sunt pe lista lor de priorităţi. Uniunea Europeană a prezidat peste un declin industrial de proporţii istorice. Statele europene aveau, în 1960, o treime din economia mondială. Acum au ajuns la 15 la sută.

Confiscarea a fost esenţială pentru socialişti. Karl Marx şi Friedrich Engels menţionează frecvent necesitatea confiscării în scrierile lor. Odată ce a preluat puterea, V.I. Lenin decretează confiscarea pământurilor "kulacilor". După cel de-Al Doilea Război Mondial, URSS a copiat puşca de asalt germană (Sturmgewehr 44), producând aşa-zisul Kalashnikov (AKM-47), pe care l-a exportat apoi către "mişcările de eliberare" din toată lumea, unde a produs haos şi teritorii întregi imposibil de guvernat.

Interesul pentru confiscarea patentelor pentru vaccinuri are cauze clare. Pe de-o parte este neputinţa unor guverne de a face ceva cu sens în această pandemie. Dar mai centrală este ura faţă de civilizaţia occidentală. Cultura, libertatea şi prosperitatea Occidentului sunt clădite pe sistemul proprietăţii individuale.

Furtul, în schimb, este piatra de temelie a economiei politice totalitare. La Canton, îmi amintesc, am văzut pe stradă ceea ce părea, la prima impresie, un Porsche Cayenne. De aproape, impostura era evidentă. Nicolae Ceauşescu, şi el, îşi îndemnase oamenii să copieze produsele occidentale. Cu rezultate, desigur, jalnice. Ce începe rău, se termină rău.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb