JAN PRICOP, DIRECTOR EXECUTIV AAF: Fondurile deschise de investiţii au crescut cu 15,5%, în 2019

V.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2020

Activele nete ale fondurilor deschise de investiţii au avut o creştere de 15,5%, anul trecut, şi s-au apropiat de 25 de miliarde de lei, iar intrările nete ale anului trecut au fost de 945 de milioane de lei, înregistrându-se o schimbare de trend faţă de 2018, a afirmat, ieri, Jan Pricop, director executiv la Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

Domnia sa a declarat: "Dacă ne uităm la evoluţia activelor în ultimii 10 ani vom observa că, exceptând anul 2018, a existat o creştere susţinută a nivelului activelor, aceasta apropiindu-se de 50 de miliarde de lei. Împărţirea între categoriile de fonduri, respectiv fonduri deschise de investiţii şi fonduri închise de investiţii fiind aproximativ 50 -50. E adevărat, există o componentă uşor peste 50 în ceea ce priveşte fondurile deschise de investiţii. Am avut anul trecut o creştere de 15,5% a activelor nete ale fondurilor deschise de investiţii care s-au apropiat de 25 de miliarde de lei şi vom vedea că această barieră de 25 de miliarde de lei a fost depăşită în luna ianuarie a acestui an. Intrările nete ale anului trecut au fost de 945 de milioane de lei şi am avut, de asemenea, o schimbare de trend. Deci nu le putem compara cu intrări nete în 2018 care a fost un an cu o cifră negativă".

Totodată, Jan Pricop a menţionat că numărul de investitori a cresut anul trecut cu 12,2%, până la aproximativ 350,000. În ceea ce priveşte tipurile de fonduri de investiţii, o evoluţie importantă a fost înregistrată în categoriile multi-active unde s-a putut observa o creştere de 34%. Categoria fondurilor de acţiuni a înregistrat o creştere de 34,6%, în mare parte aprecierea din această categorie de fonduri datorându-se randamentelor foarte bune. O creştere importantă a fost înregistrată şi în rândul fondurilor de obligaţiuni şi intrumente cu venit, situată la aproximativ 17%.

Directorul AAF a mai declarat: "Anul 2020 a avut un debut pozitiv, în luna ianuarie activele au crescut cu 2,1% ajungând la 25,4 miliarde de lei, intrările nete pentru fondurile deschise de investiţii au fost de aproximativ 400 milioane de lei, iar numărul de invesitori a crescut cu 5.500 de persoane".

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), Radu Hanga, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că în acest moment că jucătorii cei mai mari din industrie sunt cei legaţi de grupurile bancare.

"Beneficiem de un proces de migraţie. Trăim într-o perioadă în care dobânzile sunt scăzute. Noi ne aşteptăm ca mediul acesta să continue să rămână aşa. Credem că urmează să trăim o perioadă lungă într-un mediu în care dobânzile vor fi scăzute. Acest lucru va împinge clienţii către plasamente alternative. Banii fiind în bănci, cel mai la îndemână este să cauţi acolo alternativele. Prima ar fi fondurile de investiţii pe care le găseşti pe acelaşi canal de distribuţie. Pe de altă parte, ne aşteptăm ca digitalizarea să producă şi în zona noastră o diversificare din punct de vedere al distribuţiei", a spus Radu Hanga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb