"Japan Tobacco" preia "Katokichi" pentru un miliard de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2007

"Japan Tobacco" preia "Katokichi" pentru un miliard de dolari

"Japan Tobacco" Inc., cel mai mare producător nipon de ţigarete, a decis să cumpere producătorul de alimente congelate "Katokichi" Co., în schimbul sumei de 109 miliarde de yeni (un miliard de dolari), ca să-şi dubleze vânzările pe segmentul alimentar, în condiţiile în care numărul fumătorilor este în scădere pe piaţa internă.

Acţionarii "Katokichi" vor primi 710 yeni/acţiune, cu 20% mai mult decât cursul de închidere al acestor titluri la data de 21 noiembrie. Oferta "Japan Tobacco", care deţine deja 5% din "Katokichi", va fi deschisă în perioada 28 noiembrie - 26 decembrie.

Ulterior, "Japan Tobacco" va înstrăina 49% din "Katokichi" către producătorul de paste instant "Nissin Food Products" Co., iar cele trei companii îşi vor combina diviziile de alimente congelate. Vânzările anuale de alimente congelate ale "Katokichi" au însumat 196 miliarde de yeni în anul fiscal trecut, încheiat în martie 2007. Conducerea companiei aşteaptă, pentru anul acesta, o cifră de aproape 260 miliarde de yeni, după combinaţia cu diviziile "Japan Tobacco" şi "Nissin". "Katokichi" operează şi un lanţ de restaurante şi baruri, care ar putea fi scos la vânzare.

Analiştii cred, însă, că "Japan Tobacco" ar trebui să se concentreze pe operaţiunile sale internaţionale din domeniul tutunului, considerând că nu există vreun motiv pentru care societatea să-şi diversifice activităţile în afara acestui segment.

"Japan Tobacco" se orientează către ţările emergente, urmărind să-şi reducă dependenţa de piaţa locală. În luna aprilie, "Japan Tobacco" a cumpărat "Gallaher Group" Plc, ca să-şi majoreze vânzările de tutun în Rusia şi Europa. Potrivit presei internaţionale, societatea niponă intenţionează să lanseze o ofertă pentru compania turcă de stat "Tekel".

Vânzările de alimente ale "Japan Tobacco" au crescut cu 5,1%, la 152 miliarde de yeni în primul semestru fiscal, încheiat la data de 30 septembrie.

În schimb, vânzările de tutun de pe piaţa locală (Japonia), care îi aduce 59% din cifra totală a vânzărilor, au scăzut cu 0,5%, la 1.720 miliarde de yeni.

"Japan Tobacco", firmă deţinută în proporţie de 50% de guvernul nipon, este al treilea producător mondial listat de ţigarete, după "Altria Group" Inc. din SUA şi " British American Tobacco" Plc. din Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb