Japonia îşi propune să îşi crească exporturile de orez de opt ori până în 2030, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului nipon al Agriculturii, în ciuda penuriei actuale care afectează ţara, informează AFP.
Japonia plănuieşte să intensifice exporturile de orez de până la opt ori până în 2023, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului nipon al Agriculturii, în ciuda penuriei actuale care afectează ţara,
Obiectivul face parte dintr-o strategie naţională pe termen lung, care vizează nu doar creşterea exporturilor de orez, dar şi îmbunătăţirea eficienţei activităţilor agricole, în contextul îmbătrânirii populaţiei.
"Ne propunem să atingem un obiectiv de 350.000 de tone de orez exportate până în 2030", a declarat Masakazu Kawaguchi, un oficial din Ministerul japonez al Agriculturii, responsabil cu comerţul cu orez.
Acest obiectiv, care urmează să fie aprobat de Guvernul de la Tokyo în martie, este de 7,8 ori mai mare decât volumul exporturilor din 2024, când Japonia a exportat 45.112 tone de orez, în valoare de 74 milioane de euro.
Anunţul intervine într-un moment în care Japonia se confruntă cu o penurie de orez, ceea ce a forţat Guvernul să elibereze o parte din rezerva strategică, destinată să răspundă situaţiilor de urgenţă.
Din această cauză, preţul orezului a crescut considerabil, cu o explozie de 71,8% în ritm anual în luna ianuarie, potrivit datelor oficiale. Această majorare a preţurilor se datorează unei combinaţii de factori, printre care recolta scăzută din 2023 din cauza secetei şi cererea crescută cauzată de achiziţiile de panică, în urma avertismentului despre un posibil "mega cutremur" din vara anului trecut.
Problema a fost amplificată de faptul că unele companii au speculat piaţa, încercând să obţină profituri prin aşteptarea celui mai bun moment pentru a-şi vinde stocurile de orez.
În plus, consumul de orez al Japoniei s-a redus considerabil în ultimele şase decenii, pe măsură ce dieta japoneză s-a diversificat, incluzând mai multă pâine, tăiţei şi alte surse de proteine.
Opinia Cititorului