Jeffrey Franks: România a câştigat încrederea FMI în 2010

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 decembrie 2010

Jeffrey Franks

Jeffrey Franks

România a reuşit să-şi schimbe imaginea de "student mediocru" după ce guvernul de la Bucureşti a rezistat moţiunilor de neîncredere şi protestelor faţă de reducerile de cheltuieli şi de personal cerute de Fondul Monetar Internaţional, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-un interviu acordat Bloom-berg, citat de Agerpres.

Board-ul FMI este programat să se reunească la începutul lunii ianuarie 2011 pentru a analiza progresele României. Potrivit lui Jeffrey Franks, este posibil ca România să încheie în luna aprilie 2011 actualul acord cu FMI, al optulea convenit cu Fondul după 1989, astfel încât să poată obţine o nouă facilitate de tip preventiv.

"România avea reputaţia de a fi un student mediocru în ceea ce priveşte finalizarea reformelor economice, iar programul cu FMI a schimbat această imagine", a apreciat Jeffrey Franks. "În prezent, România este văzută ca o ţară care a făcut eforturi enorme pentru a finaliza o parte din reformele foarte dificile care erau necesare", a adăugat şeful misiunii FMI pentru România.

În opinia lui Jeffrey Franks, legea pensiilor, aprobată de Parlament în data de 7 decembrie şi semnată de preşedinte, este un nou pas pozitiv. De asemenea, premierul Emil Boc a cerut adoptarea rapidă a legii salarizării, aceasta după ce guvernul său a majorat Taxa pe Valoarea Adăugată la 24 de procente, a redus salariile în sectorul public cu 25 de procente precum şi personalul în sectorul public, totul pentru a coborî deficitul public la 6,8 procente din PIB în acest an şi la 4,4 procente din PIB anul viitor.

"O amânare de o săptămână sau două nu va avea un efect semnificativ asupra noului acord", a apreciat Jeffrey Franks. "Intenţionam în continuare să venim să negociem un nou acord în ideea ca acesta să intre în vigoare în luna aprilie", a adăugat şeful misiunii FMI pentru România, precizând însă că acest nou acord va include cereri pentru noi reforme structurale în domeniile pieţei muncii, infrastructură şi intrări de capital. "Este foarte clar că sectorul de stat nu a fost încă complet restructurat. Există zone în economia României unde este nevoie în continuare de reforme pentru a creşte flexibilitatea şi productivitatea", a declarat Jeffrey Franks.

Deşi consideră că statele din Europa de Est, printre care şi România, au fost scutite până acum de posibilele efecte ale crizei datoriilor suverane care au lovit Portugalia, Spania şi Italia, Jeffrey Franks consideră că acest lucru ar putea să se schimbe în viitor, astfel încât Fondul va monitoriza cu atenţie evoluţiile din regiune.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi, la Palatul Cotroceni, că România vrea un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, care "să nu ne dea bani, dar care să ne ofere asistenţa tehnică necesară". El a reiterat că opţiunea sa, în ceea ce priveşte un al doilea acord cu FMI, este pentru un acord de precauţie care să ajute la continuarea proceselor de reformă a statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb