Jeffrey Franks: România şi-a îndeplinit obiectivele

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 august 2011

Jeffrey Franks: România trebuie să continue reforma în sistemul sanitar, să reducă arieratele statului, să restructureze companiile de stat şi să crească investiţiile, inclusiv prin absorbţia fondurilor europene.

Jeffrey Franks: România trebuie să continue reforma în sistemul sanitar, să reducă arieratele statului, să restructureze companiile de stat şi să crească investiţiile, inclusiv prin absorbţia fondurilor europene.

Ţara noastră a îndeplinit toate criteriile de performanţă stabilite în acordul stand-by de tip preventiv, încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar trebuie să continue reformele pentru obţinerea creşterii economice, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Domnia sa a precizat că rata de creştere economică de 1,5%, prognozată pentru acest an, se situează încă sub potenţialul de creştere economică al ţării. În schimb, nivelul estimat pentru anul viitor de 3,5-4% se apropie de potenţialul real de creştere economică, este de părere domnia sa.

Şeful misiunii FMI a precizat: "Autorităţile au implementat cu fermitate politicile prevăzute în program. Pentru a se folosi în mod optim potenţialul de creştere al României este esenţial să se continue implementarea neabătută a acestor politici. Ele sunt consolidate pentru a întări poziţia României astfel încât să facă faţă volatilităţii pieţei financiare".

Autorităţile de la noi trebuie să continue reforma în sistemul sanitar, să reducă arieratele statului, să restructureze companiile de stat şi să crească investiţiile, inclusiv prin absorbţia fondurilor europene.

Jeffrey Franks a precizat: "Prima provocare se regăseşte în sistemul sanitar. Din păcate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate, ceea se slăbeşte sănătatea financiară a sistemului. Aces-te resurse puţine sunt ineficient cheltuite, privându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformă completă în sistemul de sănătate".

Domnia sa a adăugat că în următoarele luni, Guvernul va elabora o reformă definitivă, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli. Arieratele din sectorul sanitar sunt, în acest moment, aproape de zero, dar există riscul ca ele să crească, potrivit domniei sale.

Franks: Arieratele ar putea să scadă cu 4-5 miliarde lei, până la sfârşitul anului

O altă direcţie, spre care ţara noas-tră trebuie să se îndrepte, este continuarea procesului de eliminare a arieratelor.

Jeffrey Franks a declarat: "Autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat şi locale şi au realizat o inventariere. Acest exerciţiu a arătat că numai la întreprinderile de stat nivelul arieratelor însumează peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii".

Domnia sa a adăugat că arieratele ar putea să scadă, până la sfârşitul anului, cu 4-5 milarde lei.

În plus, majorarea cheltuielilor cu investiţiile publice trebuie să se realizeze în limita anvelopei bugetare, a mai explicat şeful FMI.

Domnia sa a adăugat: "Obiectivul trebuie să fie impulsionarea absorbţiei fondurilor UE. Absorbţia măcar a unei părţi ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economică".

Franks: Guvernul trebuie să fie mai ambiţios

În privinţa reformelor la întreprinderile de stat, Jeffrey Franks a precizat că s-au făcut progrese importante pentru multe întreprinderi de stat, iar în multe cazuri Guvernul a decis să meargă cu privatizarea totală sau parţială.

"Eu aş încuraja Guvernul să fie mai ambiţios în acest domeniu", potrivit oficialului FMI.

Pe lista întreprinderilor de stat care vor avea management privat, urmează să fie incluse 15 companii, din domeniul energetic şi al transporturilor, care nu sunt programate pentru privatizare, potrivit lui Jeffrey Franks.

"Încă discutăm numărul exact de companii care vor fi incluse în această listă, dar în principiu, ceea ce propunem noi Guvernului este ca cele mai mari companii controlate de stat, care nu sunt programate spre privatizare, să aibă management privat", potrivit domniei sale.

Reprezentantul FMI a mai precizat că inflaţia se va diminua treptat, dar se va menţine peste ţinta de inflaţie, pentru acest an, stabilită de Banca Naţională a României (BNR).

Jeffrey Franks a declarat: "Inflaţia a început să scadă şi ne aşteptăm ca această scădere să continue pe fondul unei recolte agricole bune. Cu toa-te acestea, este posibil ca inflaţia să se menţină peste intervalul ţintit de BNR, de 5%, la sfârşitul acestui an".

Şeful misiunii FMI a mai precizat că ţara noastră se înscrie pe traiectoria de îndeplinire a ţintei de deficit bugetar de 4,4% din produsul intern brut (PIB), în termeni cash, şi de sub 5% din PIB, în termeni de angajamente. Sectorul bancar se menţine bine capitalizat şi lichid, dar există încă pericolul turbelenţelor din exterior, potrivit lui Jeffrey Franks.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale s-a aflat, în perioada 20 iulie - 1 august, la Bucureşti, pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb