• Fostul profesor de la Wharton se aşteaptă ca haosul recent din sectorul bancar să afecteze creditarea şi economia în general, conform Business Insider
Rezerva Federală se luptă cu un inamic inexistent, turbulenţele bancare ameninţă să sugrume economia, iar preţurile acţiunilor sunt pe cale să scadă în săptămânile următoare, a avertizat vestitul economist Jeremy Siegel, conform Business Insider.
"Lupta Fed împotriva inflaţiei ar trebui să se încheie", a declarat fostul profesor de finanţe de la Wharton la începutul acestei săptămâni, potrivit sursei menţionate.
Indicele Preţurilor de Consum a avut o creştere de 5% luna trecută, faţă de martie 2022, inflaţia situându-se încă cu mult peste ţinta de 2% a Fed. Dar, Siegel a remarcat că dacă se măsoară ritmul creşterii preţurilor folosind datele actuale privind locuinţele în loc de componenta de adăpost (shelter, care implică în principal costurile de închiriere) a IPC, inflaţia a fost negativă în ultimele nouă luni.
În plus, prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank de luna trecută îi poate face pe alţi creditori să ia măsuri pentru a se proteja împotriva unui val brusc de retrageri, a spus Siegel. Prin urmare, pentru companii şi consumatori ar putea fi mai dificil să se împrumute, ceea ce va opri creşterea economică şi va creşte riscul unei recesiuni.
"Condiţiile mai stricte de creditare lucrează la inflaţie pentru Fed, care nu trebuie să mai accentueze încetinirea prin şi mai multe creşteri ale ratelor dobânzilor", a spus Siegel.
În încercarea de a controla inflaţia, banca centrală a Statelor Unite a majorat dobânzile de la practic la zero la 4,75% în ultimele peste douăsprezece luni. Ratele mai mari pot reduce creşterea preţurilor, încurajând economisirea în detrimentul cheltuielilor şi făcând împrumuturile mai costisitore. Cu toate acestea, ele pot tempera cererea, pot trage în jos preţurile activelor şi pot împinge economia într-o recesiune, potrivit Business Insider.
Pentru moment, cererea se menţine robustă, conform datelor privind vânzările cu amănuntul şi producţia din martie, a afirmat Siegel.
"Datele de vineri indică practic că economia nu se prăbuşeşte încă, dar încă este cuvântul cheie", a spus el. Cu toate acestea, profesorul de finanţe a remarcat că impactul deplin al haosului din sectorul bancar nu s-a văzut deocamdată în majoritatea datelor economice.
"Consecinţele stresului financiar şi majorările ratelor de dobândă ale Fed ar trebui să se vadă clar în timp, iar datele oficiale despre inflaţie ar trebui să ajungă din urmă realitatea economică", a afirmat Siegel. "Dacă acest lucru se va întâmpla în curând, probabil că banca centrală va reduce semnificativ ratele în cursul acestui an".
Între timp, Siegel crede că piaţa acţiunilor este posibil să se apropie de un maxim, dacă investitorii urmează zicala celebră în investiţii "Sell in may and go away".
"Văd o presiune suplimentară pe termen scurt. Deocamdată, am o perspectivă prudentă pe termen scurt asupra acţiunilor, dar sunt încă foarte optimist pe termen lung", a spus profesorul de finanţe, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 19.04.2023, 00:18)
FED va incheia lupta impotriva inflatiei... in 2024 (trim.1), nu mai devreme.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2023, 01:57)
FED trebuiau sa se opreasca in Noiembrie anul trecut !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2023, 22:40)
Limita de datorie federala USA tot trebuie ridicata aproape anual,
dar de 886 miliarde/2023 ptr. bugetul militar sunt bani