JEREMY SIEGEL, PROFESOR DE FINANŢE LA WHARTON: "Schimbarea drastică a politicii Fed-ului va duce la o corecţie serioasă a acţiunilor"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2021

Jeremy Siegel: "Nu există alternativă. În opinia mea, obligaţiunile devin din ce în ce mai rele, iar la o rată a inflaţiei de peste 6% şi care cred că va creşte, numerarul va dispărea". (Sursa foto: www.marketwatch.com)

Jeremy Siegel: "Nu există alternativă. În opinia mea, obligaţiunile devin din ce în ce mai rele, iar la o rată a inflaţiei de peste 6% şi care cred că va creşte, numerarul va dispărea". (Sursa foto: www.marketwatch.com)

Indicele preţurilor de consum din SUA a urcat cu 6,2% în octombrie, cea mai mare creştere din ultimii peste 30 de ani Chiar şi cu puţină agitaţie pentru acţiuni, într-un scenariu inflaţionist investitorii trebuie să deţină active reale - iar acţiunile sunt active reale, spune Siegel

Schimbarea drastică a politicii Rezervei Federale, pentru a face faţă inflaţiei ridicate, va duce la o corecţie serioasă a pieţei acţiunilor, crede Jeremy Siegel, profesor de finanţe la Wharton, conform unui articol publicat de CNBC.

Siegel, care are o perspectivă pozitivă pe termen lung pentru bursă, a spus: "Nu sunt sigur că piaţa va fi pregătită pentru o schimbare în formă de U pe care Jerome Powell (n.r. preşedintele Rezervei Federale) o poate lua, dacă vom mai avea încă un raport prost legat de inflaţie (...). Va veni o corecţie".

Indicele preţurilor de consum, indicator folosit pentru măsurarea inflaţiei, a urcat cu 6,2% în octombrie, conform datelor raportate de Departamentul Muncii din SUA la începutul acestei luni, marcând practic cea mai mare creştere din ultimii peste 30 de ani.

Siegel a criticat Rezerva Federală pentru că întârzie în privinţa luării măsurilor anti-inflaţioniste. "În general, pentru că Fed-ul nu a făcut nicio mişcare agresivă, banii încă mai curg în piaţă. Fed-ul încă face relaxare cantitativă", a spus Siegel la CNBC.

În opinia sa, momentul adevărului va veni la reuniunea Rezervei Federale din 14 - 15 decembrie. Dacă banca centrală semnalează o abordare mai agresivă pentru limitarea creşterii preţurilor, este posibil să apară o corecţie a pieţei bursiere, avertizează profesorul de finanţe de la Wharton.

Totuşi, în ciuda îngrijorării sale, investiţiile lui Siegel sunt aproape în totalitate în acţiuni. "Nu există alternativă. În opinia mea, obligaţiunile devin din ce în ce mai rele, iar la o rată a inflaţiei de peste 6% şi care cred că va creşte, numerarul dispare", a spus profesorul de finanţe.

Mai mult decât atât, Siegel anticipează că perioada cu preţuri în creştere se va întinde pe mai mulţi ani, inflaţia cumulată urmând să ajungă la 20% până la 25%.

"Chiar şi cu puţină agitaţie pentru acţiuni, în acest scenariu (n.r. inflaţionist) trebuie să deţii active reale. Iar acţiunile sunt active reale; (n.r rebuie să deţii) tot ceea ce pe termen lung îşi va menţine valoarea", a spus Siegel.

Dar depinde de companii, afirmă profesorul de finanţe, care subliniază că inflaţia poate fi neprielnică pentru marile corporaţii de tehnologie listate pe Nasdaq, indice care se află la niveluri record, după ce la finele săptămânii trecute a depăşit, pentru prima dată în istorie, pragul de 16.000 de puncte.

"Dacă ratele dobânzilor cresc, acţiunile cu preţuri foarte ridicate ce înglobează fluxuri de numerar mult îndepărtate în viitor vor fi afectate, ca urmare a mecanismului de actualizare", a explicat Siegel.

În opinia sa, recordurile recente ale acţiunilor companiilor de creştere au apărut pe fondul temerilor privind varianta Delta şi a scăderii randamentelor titlurilor de stat. Dar, profesorul de finanţe crede că numărul cazurilor de Covid se va diminua, pe măsură ce tot mai multor persoane li se va administra doza de rapel.

În opinia sa, chiar dacă Rezerva Federală îşi va schimba brusc politica, bursa americană va trece destul de repede peste un astfel de şoc, iar investitorii vor dori din nou să deţină acţiuni de dividend şi ale companiilor financiare, în 2022.

De la începutul anului, indicele S&P 500 a avut o creştere de circa 25%, fără perturbări importante pe parcurs, mişcare ce a continuat de fapt ascensiunea demarată de coşul de acţiuni anul trecut, după şocul Covid-19 din februarie - martie. Ascensiunea a apărut în primul rând pe fondul măsurilor monetare şi fiscale fără precendent ale autorităţilor americane, care au dus la inundarea pieţelor cu lichidităţi, ceea ce acum se vede în inflaţie.

Deocamdată Rezerva Federală nu a anunţat că intenţionează să ridice prea curând rata dobânzii de politică monetară, care se află la minim istoric.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este ireal sa scada actiunile cu active reale , cu perspective de dezvoltare si cu un management corect , cand se arunca cu bani tipariti din toate partile .

    Atacarea prin diferite metode a unor asemenea companii va duce la inevitabil la diminuarea profitibilitatii acestora si implicit la scaderea de plusvaloare ce pot produce acestea .

    In schimb masa monetara tiparita se va parca in bule speculative care sunt folosite pentru a obtine castig grupurilor "abili" de speculatori si implicit pierderi investitorilor onesti care intra in hora comuna .  

    1. Si Gigel este onest atunci cand pune un bilet la pariuri cu 20 de meciuri si cota de 150, dar asta nu inseamna ca este informat. E drept ca este intrat "in hora comuna", dar asta nu-l absolva de lipsa de educatie, pregatire si prudenta atunci cand a trecut pragul casei de pariuri.

      Ba da, este real sa scada inclusiv actiunile cu active reale, perspective reale si management corect, mai ales cand urmeaza corectia de dupa petrecerea la care s-a aruncat cu bani in lautari de n-au avut aia suficiente camioane ca sa-i duca acasa. 

      Hai noroc! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb