România trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40%, până în 2030 şi să realizeze investiţii în eficienţa energetică şi energia regenerabilă, a declarat ieri, într-o conferinţă, Jian Xie, expert de mediu al Băncii Mondiale.
Domnia sa a precizat: "Nimeni nu este imun la schimbările climatice. România are emisii substanţiale de gaze cu efect de seră şi mai există mult loc pentru îmbunătăţiri. Trebuie să înţelegem situaţia curentă şi care sunt tendinţele climatice, iar, mai apoi, Banca Mondială va putea ajuta guvernul să elaboreze măsuri de contracarare a acestor emisii".
Oficialul Băncii Mondiale susţine că sectorul energetic contribuie în proporţie de 70% la emisiile de CO2 din ţara noastră, urmat de sectorul agricol cu 15%, respectiv sectorul transporturilor (12%), iar sectorul silvic este cel care ajută la micşorarea acestor emisii. Domnul Jian Xie susţine că trebuie creat un cadru instituţionalizat pentru o eficienţă energetică sustenabilă, pe plan local.
La rândul său, Lavinia Andrei, preşedintele Terra Mileniul III, a spus că, de-a lungul timpului, a fost remarcată o lipsă acută de cunoaştere în domeniul schimbărilor climatice, iar fără oameni pregătiţi nu putem progresa în acest sector. "La nivelul politicilor publice, lucrurile se schimbă şi merg în direcţia unei economii verzi, dar schimbările climei nu aşteaptă ca noi să luăm măsuri", a adăugat domnia sa. Pe de altă parte, un pachet de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din ţara noastră costă câteva miliarde de euro, după cum a declarat Nicoleta Roşu, şef de serviciu şi director al Direcţiei Schimbări Climatice din cadrul Ministerul Mediului.
Liviu Gheorghe, coordonatorul proiectului "Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2", realizat de fundaţia Terra Mileniul III şi Şcoala Naţională pentru Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a declarat: "Proiectul SEVER CO2, cu durata de implementare septembrie 2013 - octombrie 2014, a fost co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acesta a prevăzut creşterea capacităţii societăţii civile de a contribui la orientarea dezvoltării României spre o economie prosperă cu emisii reduse de carbon, implicând reprezentanţii societăţii civile în activităţi concrete de monitorizare şi formulare de politici publice alternative".