JLL: Piaţa rezidenţială, unul dintre sectoarele pieţei imobiliare cel mai rezilient în primul an de pandemie

G.U.
Companii #Construcţii / 9 februarie 2021

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România

Piaţa locuinţelor noi a avut în ultimul trimestru din 2020 o revenire spectaculoasă, cu o creştere semnificativă a activităţii de tranzacţionare înregistrată în perioada octombrie-decembrie, conform unui comunicat de presă. Mai mult decât atât pe tot parcursul anului atât activitatea de dezvoltare, cât şi cea de tranzacţionare au înregistrat un avans faţă de anul anterior.

"Motorul performanţei pieţei a fost tranformarea caselor într-un spaţiu multidimensional. Cumpărătorii au fost mai determinaţi să îşi securizeze locuinţe în dorinţa de a-şi creşte confortul, fie prin înlocuirea spaţiilor pe care le deţineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpărarea primei locuinţe", a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Conform comunicatului, în termeni de livrări, per total, anul 2020 a perfomat foarte bine având în vedere starea de nesiguranţă determinată de pandemie în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unităţi noi în Bucureşti şi 3.600 de unităţi în Ilfov. Dintre acestea, în T4 2020 au fost construite 3.900 de locuinţe noi în Bucureşti şi 1.060 în Ilfov.

Oferta nouă nu a fost afectată de pandemie şi a rămas stabilă comparativ cu anul anterior

Există proiecte care ar fi trebuit livrate în 2020, dar care au fost amânate pentru prima jumătate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, în condiţiile în care restricţiile impuse au dus atat la încetinirea activităţii pe majoritatea şantierelor, cât şi la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Potrivit sursei citate, nu au existat însă proiecte majore pentru care dezvoltatorii să fi anulat complet planurile de investiţii, astfel că în a doua jumătate a anului am văzut o creştere a activităţii de construcţii, în condiţiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluţiei surprinzător de bună a vânzărilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori de asemenea să se implice activ şi în securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Pentru 2021 ne aşteptăm la un nivel chiar mai mare al livrărilor, ceea ce indică rezilienţa pieţei rezidenţiale la situaţia actuală.

Evolutia ofertei rezidenţiale din Bucuresti & Ilfov (2004 - 2021)

Piaţa rezidenţială, unul dintre sectoarele pieţei imobiliare cel mai rezilient în primul an de pandemie

Proiectele luate in calcul sunt cele de peste 100 de unităţi din Bucureşti şi de peste 50 de unităţi în Ilfov

Sursa: JLL Research, Analize Imobiliare

Cererea a crescut în ultimul trimestru cu peste 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019

În ultimul trimestru din 2020, cererea de locuinţe noi a fost de circa 9.000 de unităţi în Bucureşti şi 1.700 în Ilfov, presupunând că 60% din tranzacţiile din Bucureşti şi 90% din Ilfov, înregistrate oficial la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, au fost cu unităţi noi. Aceasta reprezintă o creştere cu 69% comparativ cu T3 şi de 33,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se menţionează în comunicat.

Pentru tot anul, în Bucureşti numărul tranzacţiilor cu locuinţe noi a fost de circa 22.300, în timp ce în Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumţiilor amintite mai sus. Faţă de 2019, a fost consemnată o creştere de 4,5%.

Locuinţe noi tranzacţionate trimestrial (2019-2020)

Piaţa rezidenţială, unul dintre sectoarele pieţei imobiliare cel mai rezilient în primul an de pandemie

Sursa: ANCPI

În ceea ce priveşte preţurile, 2020 a marcat o creştere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de creştere.

"Pentru 2021 ne-am fi aşteptat la o creştere moderată a preţurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preţ pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervaţi în ceea ce priveşte previziunile. De aceea, ne aşteptăm ca preţurile să rămână stabile sau chiar să crească uşor în 2021, urmând tendinţa din 2020", a adăugat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Preţurile au înregistrat o creştere de 1,9% în T4 comparativ cu T3, ajungând la o medie de 1.465

euro/mp. După două trimestre consecutive în care s-a înregistrat o scădere uşoară a preţurilor, de sub 1%, creşterea din ultimul trimestru este un semn clar că piaţa rezidenţială nu a fost afectată serios de pandemia Covid-19. Mai mult decât atât, creşterea preţurilor din T4 pare să compenseze scăderile din trimestrele anterioare, confirmând stabilitatea pieţei rezidenţiale.

Evoluţia preţurilor la locuinţe în Bucureşti (2003-2020)

Piaţa rezidenţială, unul dintre sectoarele pieţei imobiliare cel mai rezilient în primul an de pandemie

Proiectele luate in calcul sunt cele de peste 100 de unităţi din Bucureşti şi de peste 50 de unităţi în Ilfov

Sursa: JLL Research, Analize Imobiliare

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu mai aberati piata imobiliara este cazuta in cap cu tot cu preturile tinute sus de vanzatori!

    Intarzierea la "rate" se duce in tavan pana la Dumnezeu!

    Cand guvernul restrictioneaza artificial "oferta de varsare in piata" normal ca preturile sar; sau cand restrictioneaza "executarile in masa" normal ca da de inteles ca sunt putine la vanzare.

    Dar chiriile au explodat in cantitate de oferta, preturile au scazut in unele regiuni la chirii, toate astea in timp ce multi abereaza la cereri de preturi locuinte! 

    Se mega abereaza la cereri de preturi, stocurile sunt artificial tinute in shadow de banci, brokeri si dezvoltatori; oricum pocneste sandramaua. 

    Prima o sa fie "bank" ce va da semnal descendent cand arunca stocurile in piata ca sa scape de executatii siliti, sa sa faca recalculari la alte rate... iar dezvoltatorii si-o vor lua in freza tocmai de la bancile care i-au imprumutat, caci ele joaca mereu la doua capete. 

    Oricum bancile sunt fortate sa arunce toxicitatile de pe balantele bancare cand trendul ratelor de dobanda o sa scada si marginalul lor de profit se tot micsoreaza. 

    semnat cmenturi "cretine" 

    Executorul meu ma anunta din 2019 ca urma sa arunce in piata zeci de imobile executate doar de biroul lui.

    Noroc cu acest covid ce a strangulat fluxul de aruncare in piata a imobilelor executate. 

    Si acum vad pe net sute de imobiliare in executare ce sunt ba puse ba retrase periodic si nimeni nu le cumpara. 

    Sa nu mai zic de apartamente ce sunt la vanzare de peste 4 ani si tot nu sunt vandute... cu tot cu preturile lor ba in crestere ba in scadere la speculare... in timp ce chiria abea se clatina in ascendent ca a si trantit-o covidul iar 10 procente in jos (minim). 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb