JLL ROMÂNIA: Lipsa poluării, zonele verzi şi curăţenia sunt principalele criterii ale standardelor apreciate de locuire din Capitală

F.D.
Miscellanea / 22 august 2022

Lipsa poluării, zonele verzi şi curăţenia sunt principalele criterii ale standardelor apreciate de locuire din Capitală

Generaţiile din Bucureşti şi Ilfov cu vârste cuprinse între 25 - 55+ ani valorizează aceleaşi criterii legate de zonă, în timp ce tinerii sub 24 de ani pun mai mare preţ pe mobilitate şi accesul facil către locul de muncă, în ciuda fenomenului work from home, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei citate, rezistenţa clădirii şi siguranţa seismică reprezintă cel mai important aspect atunci când vine vorba de evaluarea clădirii, pentru toate categoriile de vârstă.

Ultimii ani de schimbări economice accelerate, criza climatică, dar şi contextul pandemiei au determinat trenduri neaşteptate în standardele de locuire, dar şi accentuarea unor nevoi precum siguranţa locativă sau flexibilitatea relocării. Atenţia tot mai mare acordată sănătăţii fizice şi psihice, dar şi efectul de termen lung stabilizat deja la nivel global în fenomenulwork from home au făcut ca locuinţele, fie de cumpărat, fie de închiriat, să fie evaluate după criterii ce şi-au schimbat importanţa.

Cea mai recentă cercetare desfăşurată de Storia.ro şi JLL România în rândul cumpărătorilor şi chiriaşilor din Bucureşti şi Ilfov şi-a propus să identifice criteriile actuale în baza cărora zonele sau cartierele, clădirile sau complexele imobiliare, precum şi spaţiile interioare ale locuinţelor se aliniază unor standarde dorite de locuire.

Conform acestei cercetări, pe piaţa de imobiliare de la noi din ţară (ca şi în alte ţări învecinate) se evidenţiază o reversie a interesului pentru compartimentarea open space, iar pentru chiriaşi a devenit foarte importantă acceptarea animalelor de companie de către proprietari (peste 50% dintre respondenţi, la toate grupele de vârstă). Dacă prezenţa unui spaţiu exterior deschis (de tip balcon/terasă/grădină) a câştigat în importanţă în perioadele de izolare şi de muncă de acasă, aceleaşi condiţii care presupun timp mai mult petrecut acasă ar putea să explice şi interesul relativ mare pentru spaţii prietenoase cu animalele de companie.

"Într-o piaţă rezidenţială puternic concurenţială, pentru a avea succes, un produs rezidenţial trebuie să corespundă cerinţelor, fie ele obiective şi subiective, formulate de categoriile de cumpărători pe care îşi propune să le atragă. În condiţiile în care piaţa de profil se confruntă în prezent cu destul de multe provocări, de la creşterea costurilor de construcţie şi a celor legate de utilităţi, până la înăsprirea condiţiilor de creditare, credem căşi aşteptările clienţilor vor fi mai mari în perioada următoare, iar dezvoltatorii trebuie săîşi concentreze toate resursele şi creativitatea pentru a le răspunde cât mai bine. Prin acest studiu ne-am propus să oferim câteva repereşi o ierarhizare a priorităţilor, rezultate dintr-o analiză riguroasăşi segmentată pe categorii de vârstă", a declarat Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL România.

Criteriile prioritare în evaluarea cartierelor

Cercetarea desfăşurată de JLL România şi Storia.ro ne mai arată că, indiferent dacă îşi doresc să închirieze sau să cumpere, dincolo de buget, decizia finală este semnificativ influenţată şi de aşteptările legate de zona sau cartierul în care se află viitoarea locuinţă.

Astfel, aerul curat, cu cât mai puţină poluare este clasificat drept criteriu cu grad mare de importanţă pentru 61% din totalul respondenţilor şi în aceeaşi măsură este apreciată şi curăţenia în spaţiile publice (tot 61%). Următoarele criterii considerate drept foarte importante sunt, în ordinea descrescătoare a importanţei: prezenţa zonelor verzi (parcuri, păduri etc.) - 55%, proximitatea staţiei de metrou (55%), accesul facil către locul de muncă (54%). Alte două caracteristici ale cartierelor pe care peste jumătate dintre respondenţi le-au ierarhizat drept foarte importante sunt prezenţa mijloacelor de transport public de suprafaţă, respectiv liniştea şi traficul scăzut ale cartierului, fiecare cu 51% dintre opţiuni.

Pentru tinerii cu vârste de până în 24 de ani, parte din generaţia Z, cele mai atractive cartiere din Bucureşti ar fi Unirii, urmat la egalitate de Titan şi Militari şi doar 5% ar fi dispuşi să locuiască în Ilfov. Pentru ei, este important şi foarte important ca în zonă să se afle o staţie de metrou, spaţiile publice să fie curate, iar accesul către locul de muncă să fie facil.

Generatia Y (25-44 de ani) clasifică drept cele mai importante criterii în alegerea zonei curăţenia în spaţiile publice, zonele verzi (parcuri, păduri etc), aerul curat, fără poluare, iar cartierele preferate sunt Titan, Tineretului-Timpuri Noi, Dristor, Drumul Taberei, Dorobanţi-Floreasca.

În mod foarte asemănător, pentru generaţia celor cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani, contează în primul rând curăţenia din spaţiile publice, apoi aerul curat, lipsa poluării şi zonele verzi, mai puţin importante find locurile de joacă şi restaurantele / cafenelele/ terasele. Iar cartierele preferate sunt Titan, apoi Militari şi Berceni la egalitate, Drumul Taberei, Tineretului-Timpuri Noi.

Cei din generaţia baby boomers (55+) apreciază în primul rând aerul curat, fără poluare, zonele verzi se situează pe locul doi şi apoi curăţenia din spaţiile publice rămâne în topul primelor 3 criterii, ca şi la celelalte generaţii. Aceştia preferă cartierele Tineretului-Timpuri Noi, Bucureştii Noi, Berceni, 1 Mai, Militari, iar cel mai puţin populare sunt Rahova, Carol, Giurgiului, Pipera Nord, 13 Septembrie-Panduri.

Criteriile prioritare în evaluarea blocului, clădirii sau complexului de locuinţe

În privinţa caracteristicilor blocului, clădirii sau complexului de locuinţe, criteriile respondenţilor sunt foarte clar conturate pe două direcţii: soliditatea clădirii / siguranţa seismică - considerată ca fiind foarte importantă de 76% din totalul respondenţilor, urmată de aspectul şi salubritatea spaţiilor comune (casa scării, liftul, ghena de gunoi etc.), cu 60%. Costul cheltuielilor de întreţinere sau locul de parcare asigurat sunt următoarele aspecte considerate foarte importante (52%, respectiv 50% din răspunsuri).

Tinerii cu vârste de până în 24 de ani, precum şi generaţia Y (25-44 de ani), dar şi a celor cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani prezintă acelaşi top al priorităţilor: soliditatea / rezistenţa clădirii şi siguranţa seismică, aspectul şi salubritatea spaţiilor comune (casa scării, liftul, ghena de gunoi etc.) şi cheltuielile lunare de întreţinere scăzute.

Cei din generaţia baby boomers (55+) pun pe locul al treilea soliditatea clădirii / siguranţa seismică, spre deosebire de toate celelalte generaţii, în topul primelor trei criterii păstrând aspectul şi salubritatea spaţiilor comune, dar mai pun preţ şi pe aspectul exterior plăcut al clădirii.

Criteriile prioritare în evaluarea locuinţei

Preocupările legate de interiorul locuinţei privilegiază existenţa unei centrale termice proprii, cu 57% din totalul respondenţilor preocupaţi în foarte mare măsură să se protejeze de instabilităţile sistemului centralizat de termoficare. Pentru 50% dintre aceştia, este foarte important ca locuinţa să nu necesite renovări, o preocupare posibil legată de creşterea recentă a costurilor cu materialele şi manopera. 49% consideră foarte importantă existenţa unui spaţiu exterior deschis de tip balcon/terasă/grădină. Următoarele preocupări vizează finisajele de calitate, existenţa unei bucătării închise şi spaţiul decomandat, fiecare cu 48% din respondenţi care le identifică drept foarte importante.

Dacă pentru tinerii cu vârste de până în 24 de ani este foarte important ca spaţiul interior al locuinţei să aibă centrală termică, finisaje de calitate şi să nu necesite renovări, pentru generaţia Y contează, în această ordine, ca locuinţa să aibă camere spaţioase, finisaje de calitate şi centrală termică proprie. De asemenea, pentru 66% dintre aceştia din urmă este foarte important sau important ca locuinţa închiriată să acceptate animale de companie. Iar spre deosebire de toate celelalte generaţii, consideră mai important accesul la instituţii de învăţământ şi sunt mai dispuşi să facă renovări.

Pentru generaţia celor cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani este important ca spaţiul interior să fie decomandat, să aibă un spaţiu exterior deschis (balcon/terasă/grădină) şi camere spaţioase, dar contează mai puţin compartimentarea de tip open space sau ca locuinţa să fie pet friendly.

Cei din generaţia baby boomers (55+) apreciază amenajarea prevăzută cu un spaţiu având deschidere la exterior (balcon/terasă/grădină), dar şi finisajele de calitate şi sunt cel mai puţin dispuşi să facă renovări. Spre deosebire de toate celelalte generaţii, pun mai mare preţ pe accesul la mijloacele de transport în comun de suprafaţă şi la spaţiile publice pietonale, precum şi accesul la centre comerciale.

Schimbărişi la nivel regional

Tendinţe precum cele observate în rândul românilor s-au înregistrat în Polonia, unde peste 55% dintre chiriaşi caută apartamente cu balcoane, logii, terase sau grădini. De asemenea, foarte importantă este permisiunea de a locui cu animale de companie - pentru 60% dintre respondenţi - , iar bucătăriile open space nu mai sunt dorite decât de 25% dintre chiriaşi, potrivit unui sondaj realizat de o companie internaţională de consultanţă imobiliară în 6 oraşe mari din Polonia.

În Bulgaria, odată cu relaxarea restricţiilor din timpul verii anului 2020, cumpărătorii s-au grăbit să cumpere proprietăţi, în aşteptarea unui nou val de restricţii, astfel încât cererea în toată ţara a crescut semnificativ pentru tipuri de proprietăţi considerate anterior neatractive, precum case la ţară, dar şi cele din staţiunile de schi şi de pe litoralul Mării Negre (studiul Deloitte Property Index. Overview of European. Residential Markets, 2021), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb