La câteva zile de la intrarea controversatului convoi umanitar rus pe teritoriul ucrainean, Moscova va mai trimite încă un "ajutor", a anunţat ieri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit AFP.
Domnia sa a declarat: "Am transmis duminică o notă oficială Ministerului Ucrainean de Externe privind intenţia noastră de a trimite un nou convoi umanitar. Ne exprimăm convingerea că acesta va fi trimis în cursul săptămânii. Sperăm că au fost trase învăţăminte din neînţelegerile care au avut loc la trecerea primului convoi şi nu vor mai apărea întârzieri artificiale. Suntem dispuşi să negociem condiţiile în vederea trimiterii convoiului pe acelaşi traseu, cu participarea gărzilor de frontieră şi vameşilor ucraineni, în cel mai scurt timp posibil".
Camioanele din primul convoi umanitar rus au intrat vineri în Ucraina şi au revenit sâmbătă, în formaţie completă, pe teritoriul rusesc, potrivit unui anunţ al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lisenko, a declarat că unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk, conform AFP.
Secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, apreciază că "Ucraina trebuie să lucreze împreună cu comunitatea internaţională pentru a îmbunătăţi condiţiile comunităţii ruse din ţară". În cadrul Forumului european de la Alpbach (Austria), domnia sa a susţinut că ruşii se plâng că nu au suficiente şcoli şi grădiniţe, iar Ucraina trebuie să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a oferi mai mult spaţiu minorităţilor sale, potrivit agenţiei RIA Novosti.
• Poroşenko: "Vom reorganiza armata cu 3 miliarde de euro"
Armata ucraineană va fi construită după modelul elveţian, a declarat ieri ministrul apărării, Valeri Gheletei, potrivit unei publicaţii locale.
Oficialul a precizat: "Acest model elveţian permite fiecărui ucrainean să se ridice în apărarea ţării, într-un moment de pericol.
Fiecare ucrainean trebuie să-şi ştie locul pe timp de război sau de război hibrid. Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă foarte bine unde trebuie să se afle, în spatele cărui punct de control, al cărei cârme".
Preşedintele Petro Poroşenko a anunţat, cu ocazia paradei dedicate Zilei Independenţei, un proiect major pentru modernizarea armatei, care presupune investiţii de 3 miliarde de euro în următorii ani. În timp ce ucrainenii sărbătoreau Ziua Independenţei, insurgenţii pro-ruşi din Doneţk prezentau în faţa oraşului zeci de militari ucraineni capturaţi în ultimele săptămâni. Referitor la această situaţie, ministrul rus de externe a declarat că parada prizonierilor nu are "nimic umilitor". "În ceea ce priveşte tratamentul aplicat deţinuţilor de război, trebuie să lăsăm avocaţii să se ocupe de acest lucru", a adăugat Serghei Lavrov, care a acuzat Garda Naţională din Ucraina de crime de război împotriva populaţiei civile, conform AFP. De la începutul conflictului din estul Ucrainei, au fost înregistraţi peste 2.200 de morţi.
• Corlăţean: "Federalizarea Ucrainei este o soluţie care nu ajută"
Ucraina trebuie să-şi decidă singură organizarea şi viitorul european, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a subliniat că propunerea de federalizare venită din partea Rusiei nu ajută procesul politic din Ucraina.
Domnia sa a continuat: "Toţi actorii internaţionali trebuie să respecte integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Rusia trebuie să înceteze orice formă de sprijin, începând cu militar, pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Conflictul militar trebuie să fie stopat, pentru a ajuta procesul politic de la Kiev".
Oficialii ucraineni, ruşi, dar şi liderii europeni vor avea o întâlnire, astăzi, la Minsk (Belarus), pentru a discuta despre situaţia tensionată din Ucraina şi obiectivele lor pe termen scurt în privinţa acestei crize, potrivit agenţiei de analize militare Stratfor. În cadrul întâlnirii, vor fi dezbătute şi probleme mai complexe, precum sprijinul activ al Rusiei pentru mişcarea separatistă armată a insurgenţillor pro-ruşi sau viitorul statut al estului Ucrainei, în contextul în care convoiul umanitar trimis de Rusia ar putea să influenţeze întreaga traiectorie a crizei ucrainene, apreciază specialiştii americani.
Aceştia au precizat: "Înainte ca preşedintele Rusiei să se aşeze la discuţii cu omologul său ucrainean, pe 26 august, Vladimir Putin se va folosi de câmpul de luptă ucrainean pentru a schimba termenii negocierilor. Rusia a sfidat Kievul şi o mare parte din Vestul Europei şi a trimis un convoi umanitar, fără acordul Ucrainei, prin oraşul Lugansk (aflat sub asediu). Această decizie controversată are nevoie de un răspuns din partea Ucrainei, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, caută un compromis pentru a reduce sancţiunile asupra Rusiei. În acest caz, Ucraina are îndoieli că Europa îşi va respecta angajamentele şi caută sprijinul Statelor Unite ale Americii în cadrul negocierilor".
Însă, Washingtonul nu va participa, oficial, la această rundă de discuţii, oferind posibilitatea Moscovei şi Bruxellului să obţină unele concesii din partea Kievului, susţine Stratfor, care precizează că dezbaterile nu vor atinge problemele cele mai arzătoare din zonă.
• Un convoi de blindate ruseşti a intrat în Ucraina
Autorităţile ucrainene au afirmat ieri că un convoi format din "zeci" de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, şi este implicat în lupte cu grănicerii, conform AFP.
"Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri şi vehicule blindate, care au intrat pe teritoriul nostru în apropiere de oraşul industrial Mariupol", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin.
• Merkel: Ucraina se poate alătura Uniunii Eurasiatice
Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat că Ucraina este liberă să se alăture proiectului rusesc al "Uniunii Eurasiatice", în speranţa unor negocieri de pace cu Preşedintele Vladimir Putin, transmite pagina online euobserver.
Într-un interviu acordat ieri postului public ARD, cancelarul german a declarat că vizita sa la Kiev de sâmbătă a fost desemnată pentru pregătirea negocierilor de pace dintre preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi Putin la Minsk, însă a avertizat lumea să nu se aştepte la vreun progres.
Aceasta a discutat despre "descentralizarea" ucraineană, o înţelegere asupra preţului gazelor, şi "relaţiile comerciale" cu Rusia ca elemente care ar putea aduce un acord.