Jocuri politice în jurul Nabucco

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 decembrie 2012

Jocuri politice în jurul Nabucco

Proiectul ar putea rămâne fără participarea Germaniei

Oficial, consorţiul Nabucco nu a discutat despre ieşirea din acţionariat a RWE

Germania şi Ungaria beneficiază din plin de conductele ruseşti Nord Stream şi South Stream

Grupul german RWE este pe punctul de a părăsi consorţiul Nabucco şi intenţionează să-şi vândă participaţia de 16,1% din compania de proiect către OMV, susţine publicaţia Focus, citând surse din industria de profil. Tranzacţia va avea loc până la finele anului, mai estimează sursele citate.

Christian Dolezal, director de comunicare al Nabucco, ne-a declarat: "Nu putem comenta asupra structurii acţionariatului atât timp cât Comitetul Director al Nabucco nu a adoptat vreo decizie şi vă mulţumim pentru înţelegere în această privinţă. Consorţiul Nabucco face progrese importante în negocierile cu consorţiul Shah Deniz II referitoare la Acordul de Cooperare. Acesta va contribui la continuarea consolidării proiectului Nabucco".

RWE, al doilea mare grup de utilităţi din Germania, a anunţat, în mai, că-şi analizează strategia pentru gazoductul Nabucco, care este proiectat să aducă gaz din zona Mării Caspice în Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Tot în primăvară, compania ungară MOL a anunţat că nu dispune de fondurile necesare pentru a participa la majorarea de capital a companiei de proiect pentru Nabucco. Atunci s-a vehiculat că MOL va ieşi din proiect, Ungaria susţinând puternic proiectul concurent al Rusiei - South Stream. MOL este şi în prezent acţionar al Nabucco, restul acţionarilor (Turcia, România, Bulgaria, Austria şi Germania) urmând să-i acopere, în cote egale, suma aferentă majorării de capital.

Surse din piaţa de energie afirmă că Germania şi Ungaria beneficiază din plin de gaz rusesc la preţ convenabil adus de Gazprom prin Nord Stream. Astfel, cele două ţări nu mai sunt interesate de Nabucco, deşi nu şi-au retras sprijinul politic (ţările de tranzit au semnat un acord interguvernamental).

Nabucco este o conductă costisitoare (circa 8 miliarde de euro pentru o capacitate anuală de transport de 31 miliarde mc), iar acţionarii trebuie să aibă un aport propriu de capital echivalent cu 30% din totalul investiţiei.

Ieri, Reuters a scris însă, că, dacă va părăsi proiectul Nabucco, RWE nu-şi va putea pune în aplicare planurile sale de vânzare a Net4Gas Cehia (valoarea companiei se va diminua). "Este o ştire proastă pentru investitorii din Estul Europei dacă RWE se retrage din Nabucco. Fără Nabucco, Net4Gas nu mai este atât de valoroasă", susţine Heino Hammann, analist la NordLB.

RWE şi-a planificat să vândă active de circa 7 miliarde de euro până la finele anului viitor pentru a-şi micşora gradul de îndatorare şi pentru a investi mai mult în Germania, care a decis să renunţe la producţia de energie nucleară. Net4Gas a avut un aport, în 2011, de 11% din profitul net al RWE şi este o reţea de transport de 3.600 km, care aduce gazul rusesc din Slovacia în Germania, alimentând totodată şi Cehia.

Germania are o relaţie excelentă cu Rusia, aplicată în realizarea Nord Stream, conductă care-şi va dubla capacitatea şi ocoleşte zbuciumata Ucraina, iar Ungaria, Bulgaria şi Serbia sunt parteneri ai Gazprom pentru realizarea South Stream. Deşi susţin puternic conducta rusească, ţările vecine României nu şi-au retras sprijinul politic pentru Nabucco, însă nu se grăbesc, prin companiile pe care le deţin, să asigure finanţarea gazoductului european.

Experţii din piaţa de energie susţin că strategiile politice din jurul gazoductelor sunt încâlcite şi că nu este deloc întâmplătoare apariţia zvonului privind ieşirea RWE din proiectul Nabucco, Gazprom având un lobby puternic în ultimul an privind promovarea proiectelor sale (Nord Stream şi South Stream) şi denigrarea proiectelor europene de diversificare a surselor de aprovizionare (inclusiv gazele de şist). Ieri, Gazprom a semnat parteneriate pe 30 de ani pentru livrarea gazelor către companii mari din Turcia, care vor primi şi un discount important de 40% după cum scrie presa din regiune.

"Clubul" ţărilor care joacă la două capete s-a îmbogăţit recent cu Turcia. În ultimul an, Turcia a dat o lovitură puternică proiectului Nabucco, aliindu-se cu Azerbaidjanul pentru a-şi construi o conductă proprie şi concurând conducta europeană la obţinerea gazului din zăcământul Shah Deniz II. Astfel, Nabucco s-a înjumătăţit, în aşteptarea răspunsului final de la azeri.

BP PLC şi partenerii săi din consorţiul care va exploata zăcământul Shah Deniz II au anunţat recent că sunt interesaţi să preia 50% din Nabucco. Al Cook, vicepreşedintele BP, a declarat că cele două părţi au avut discuţii în acest sens.

Comitetul Politic Nabucco, ce include reprezentanţii guvernamentali Nabucco din ţările de tranzit, a confirmat sprijinul politic pentru proiectul Nabucco şi pentru Acordul Interguvernamental existent, într-o întâlnire găzduită de Ministerul Energiei din Austria, fix în ziua lansării Nord Stream (octombrie 2012).

La întâlnire au participat Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, miniştrii responsabili de portofoliile energiei din Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia şi reprezentanţi ai acţionarilor Nabucco. Ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, a fost de asemenea prezent şi a făcut o prezentare a evoluţiei proiectului din perspectiva producătorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb