JOCURILE OLIMPICE 2016 Dezastru tricolor pe toate fronturile!

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 10 august 2016

Dezastru tricolor pe toate fronturile!

Primele patru zile ale Jocurilor Olimpice de la Rio au reprezentat un dezastru total pentru sportivii delegaţiei noastre. Dacă obiectivul iniţial trâmbiţat de preşedintele COSR, Alin Petrache, era de 6-9 medalii, acum la o reanalizare lucidă a situaţiei de la faţa locului se poate vorbi de 1-2 medalii ...cu mult noroc.

Situaţia nu este una surprinzătoare pentru oamenii din sistem, care au tot tras semnale de alarmă în ultimul deceniu şi au vorbit despre lipsa de interes a guvernanţilor pentru sport, de lipsa sălilor,a bazinelor, stadioanelor şi în general a spaţiilor de antrenament, de îngustarea bazei de selecţie, de proasta retribuire a antrenorilor, de lipsa de interes a investitorilor pentru sport. Nimeni nu a vrut să facă nimic concret, toată lumea s-a mulţumit să ascundă mizeria sub preş sperând că lucrurile vor mai merge, cât de cât, din inerţie. La Rio se pare că s-a pus punct final inerţiei, iar diferenţele dintre profesioniştii sportului şi amatori se văd din plin. Există o întreagă discuţie legată de dopaj, dar nici aceasta nu ne avantajează, în condiţiile în care avem loturi întregi suspendate. Este clar pentru toată lumea că sportul autohton se află pe un drum înfundat.

Speranţele noastre la medalie s-au năruit de la o oră la alta, iar declaraţiile sportivilor şi antrenorilor autohtoni după concursuri conţin doar scuze şi regrete. La scrimă fetele cotate cu şanse mari la medalii nu s-au regăsit şi au pierdut fără drept de apel. La judo, au existat speranţe, dar de fiecare dată medalia s-a aflat la doar câteva secunde, timp în care adversarele lui Chiţu şi Căprioriu au mai găsit resurse pentru un procedeu câştigător. La tenis, lucrurile au mers la fel de prost, Begu a pierdut surprinzător, Niculescu s-a retras din motive medicale, doar Tecău şi Mergea au ţinut steagul sus. Handbalul marilor speranţe s-a transformat într-un coşmar cu repetiţie. După o surpriză imensă cu Angola (neplăcută pentru noi), a venit o înfrângere devastatoare cu Brazilia. Teoretic fetele mai au şanse la o medalie, dar în cazul delegaţiei noastre s-a văzut că între teoretic şi practic este o distanţă uriaşă, de cele mai multe ori de netrecut. La tenis de masă prestaţiile au fost onorabil-curajoase, dar este evident că la acest sport zidul asiatic este de nepătruns. Campionul mondial la tir, Alin Moldoveanu nu şi-a mai găsit ţinta, mulţumindu-se cu un loc 19 în calificări. Certitudinile nu confirmă, iar speranţele nu se afirmă.

Clasamentul pe medalii după primele patru zile ne oferă o imagine a primelor patru zile de concurs. Statele Unite ale Americii confirmă toate pronosticurile şi domină autoritar, cu 19 medalii, 5 de aur, 7 de argint şi 7 de bronz, fiind urmată de China (5 aur, 3 argint, 5 bronz), Australia ( 4-0-3), Italia (3-4-2), Japonia (3-0-7), Ungaria (3-0-0), Rusia (2-5-3), Coreea de Sud (2-2-1), Thailanda (2-1-1) şi Marea Britanie (1-1-2). Doar 34 de ţări luaseră până ieri după-amiză medalii, grosul delegaţiilor mulţumindu-se, până acum, doar cu participarea. La capitolul surprize neplăcute se încadrează Germania (0 medalii), Franţa (un argint) şi Spania (un bronz), care au deplasat delegaţii consistente, dar până acum nu au găsit drumul spre medalii, în timp ce Italia cu nouă medalii era cea mai bine clasată reprezentantă a Europei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se pare ca nici (...) nu mai e ce a fost odata cand faceau bici din el si mai si trosnea cate o medalie pe ici colo.

    Sau poate ca acum l-au luat de pe SEAP cu pretul cel mai mic. 

    Zice o vorba cum ca obrazul subtire cu cheltuiala se tine. 

    Lasand amarul haz de necaz la o parte nu trebuie sa fi mare specialist ca sa intelegi ca guvernantii post revolutionari au saracit sportul romanesc, aducandu-l la sapa de lemn. 

    Au lichidat componenta sport de masa (obligatie sociala a statului) prin dezmembrarea bazelor sportive pentru a fi instrainate mai usor si au dus in derizoriu educatia fizica din invatamant. 

    Pe de alta parte au ingradit (interzis mai bine spus) finantarea privata a sportului de performanta prin celebrele aberatii legislative referitoare la sponsorizare,

    Totul argumentat prin clasica scuza "noi am vrea sa finantam dar nu sunt bani la buget". Intre timp a inceput DNA sa ne informeze de ce nu erau bani. 

    1. Nu vreau sa absolv "puterea" de orice vina, dar nu cred ca aici este principala cauza. Uitati-va la rezultatele de pana acum ale Germaniei (de la scrierea articolului s-au mai imbunatatit ceva, dar raman foarte departe de "epoca de aur" - amintiti-va ce forta in sport era fostul RDG...) sau, mai ales, la rezultatele acelor exemple de prosperitate si buna guvernanta care sunt tarile scandinave.

      La ora asta toate cele patru tari scandinave la un loc n-au castigat nici jumatate din punctele cucerite de Ungaria "dictatorului" Orban... 

      Cauza principala a acestor mutatii imi pare mai degraba o deplasare a interesului societatii (si, fireste, cu precadere a generatiilor tinere) dinspre sport spre... altceva. Realitate virtuala, pokemoni, calatorii, nu stiu, oricum lucruri mult mai hedoniste decat sportul. Activitate care, atunci cand vorbim de performanta, implica multa truda, privatiuni si chiar durere. In cele mai multe sporturi recompensa materiala e marunta, iar cea morala e una destul de inefabila, de greu de definit si chiar discutabila. 

      Sigur, e usor sa spui din spatele tastaturii niste fraze-sablon, "nimic nu se compara cu mandria de a-ti vedea drapelul inaltandu-se pe cel mai inalt catarg si sa-ti auzi imnul de pe treapta cea mai inalta a podiumului etc., etc., etc.", dar, stiti... chestia asta nici nu tine de foame, nici nu-ti plateste facturile si e de discutat in ce masura un moment de triumf compenseaza patru ani de munca grea.

      Pe scurt, tot mai putini tineri (romani) sunt interesati de sportul de performanta si e firesc ca rezultatele sa urmeze aceasta noua tendinta. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb