Joe Biden: "Cereţi instituţiilor judiciare să fie libere de influenţa politică"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 22 mai 2014

Joe Biden: "Cereţi instituţiilor judiciare să fie libere de influenţa politică"

"Corupţia reprezintă o altă formă de tiranie", spune vicepreşedintele SUA

Vicepreşedintele american Joe Biden a îndemnat ieri instituţiile juridice din ţara noastră să fie libere de influenţa politică, apreciind totodată evoluţiile din lupta împotriva corupţiei.

Într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni din Bucureşti, oficialul american a spus: "Mulţi dintre dumneavoastră care sunteţi în Guvern sau în afara Guvernului v-aţi luptat ca să eliminaţi corupţia şi vă aplaud pentru acest efort (...) Vă îndemn ferm să faceţi paşi înainte şi să rezistaţi instinctului de a face paşi înapoi. Cereţi în continuare instituţiilor dumneavoastră judiciare să fie libere de influenţa politică, să insistaţi că nimeni nu este deasupra legii".

Corupţia reprezintă, potrivit spuselor lui Biden, "un cancer care micşorează instinctul de inovare şi de creativitate".

Vicepreşedintele american a precizat: "Bugetele din ce în ce mai limitate restrâng investiţiile naţionale, limitează talentul unei generaţii, îndepărtează investiţiile şi privează oamenii de libertate.

Corupţia reprezintă o altă formă de tiranie, corupţia poate, de asemenea, să reprezinte un pericol prezent nu numai pentru economia unei ţări, ci şi pentru securitatea ţării respective".

Biden a spus că există unele state care exploatează corupţia ca să submineze independenţa şi suveranitatea ţărilor înconjurătoare. Domnia sa a precizat: "Corupţia a devenit un instrument al politicii externe pentru unele ţări. Când politicienii pot fi cumpăraţi, când tribunalele pot fi manipulate, când presa devine un instrument al propagandei, asistăm la o societate ce poate fi manipulată din exterior, o societate care pierde controlul asupra propriului său destin. Nu numai securitatea politică, dar şi securitatea fizică şi situaţia lor de pregătire este compromisă. Am văzut asta de curând în Ucraina. Am văzut cum 15 ani de corupţie au subminat capacitatea acestei ţări de a se apăra".

Joe Biden a declarat că, atât în lupta împotriva corupţiei, cât şi pentru crearea unui climat economic favorabil, este necesar ca politicienii să înţeleagă că Guvernul "trebuie să-i servească pe oameni, nu propriile interese".

Vicepreşedintele SUA a afirmat: "Investitorii vor să facă afaceri unde sunt trataţi corect şi unde există transparenţă (...) Am învăţat că este nevoie de judecători fără frică, poliţişti şi procurori curajoşi care lucrează 14 ore pe zi pentru investigarea infracţiunilor complexe şi care ignoră presiunile şi intimidările ca să se asigure că se face dreptate. Este nevoie de lideri în comunitatea de afaceri care să înţeleagă că lupta împotriva corupţiei este utilă pentru toată lumea, pentru că îmbunătăţeşte climatul de afaceri şi generează creştere economică. E nevoie de politicieni care să înţeleagă că guvernul există ca să servească oamenii, nu propriile interese. E nevoie de o presă independentă, protejată de presiuni din afară".

Oficialul american a menţionat că, pentru orice democraţie tânără, cel mai important şi mai greu este să poată îngropa mărturia corupţiei şi a tiraniei din trecut, să poată crea instituţii ce respectă statul de drept.

"În secolul XXI, cetăţenii trebuie să ştie că vocile lor trebuie să fie auzite pentru că instituţiile sunt transparente, pentru că lucrurile sunt rezolvate echitabil şi just în tribunale, unde întreprinderile nu trebuie să-şi facă griji că trebuie să plătească mită, unde judecătorii pot să dea un verdict cinstit", a spus Biden.

Pe de altă parte, Joe Biden a declarat că SUA încurajează autorităţile de la Bucureşti să crească bugetul Apărării la 2% din PIB până în 2016 (n.r. de la 1,5%). În opinia sa, alocările suplimentare din acest an reprezintă un pas înainte pentru România şi pentru NATO.

Guvernul a finalizat şi aplică în această perioadă un plan de acţiune pentru creşterea investiţiilor companiilor americane în România, a declarat premierul Victor Ponta ieri, după o discuţie avută cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

"Am discutat în octombrie, la Washington, cu secretarul de stat pentru Comerţ, un plan de acţiune pe care Guvernul l-a finalizat şi îl implementează în această perioadă, pentru creşterea investiţiilor companiilor americane, încurajarea comerţului, a dezvoltării economice şi a colaborării între cele două ţări", a spus Ponta, conform Mediafax.

Statul de drept şi combaterea corupţiei reprezintă o problemă de securitate naţională, care poate contribui inclusiv la dezvoltarea afacerilor, a declarat, ieri, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, după o discuţie cu premierul Victor Ponta. Conform afirmaţiilor oficialuluii american, respectarea aceloraşi reguli pentru mediul de afaceri, asigurarea unor proceduri transparente de soluţionare a litigiilor şi predictibilitatea pieţei sunt alţi factori fundamentali pentru dezvoltarea afacerilor.

Joe Biden: "Potrivit Comisiei Europene, corupţia a costat UE 160 de miliarde de dolari în fiecare an, adică 1% din PIB-ul regiunii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb