"Jokers - Art can save a life", un documentar despre copiii orfani din vremea comunismului

Florin Dujac
Cultură / 29 ianuarie

"Jokers - Art can save a life", un documentar despre copiii orfani din vremea comunismului

Avanpremiera filmului "Jokers - Art can save a life" are loc, astăzi, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. Documentarul spune povestea unui grup de orfani care, în timpul dictaturii lui Ceauşescu fug din orfelinate şi îşi găsesc refugiu în canalele oraşului Bucureşti, unde îşi continuă existenţa şi după Revoluţia din 1989.

Michela Scolari, producătoarea filmului afirmă: "Am aflat prima dată despre comunitatea clandestină din canalizare, acum cincisprezece ani, când am fost la Bucureşti pentru un film. Am fost şocată, emoţionată şi speriată de această lume secretă. Atunci i-am cunoscut pe Franco Aloisio, pe Ionut Jugureanu de la Parada si prin intermediul lor, pe Jokers. M-am îndrăgostit de ei. Marian, Alina, Alin, Riki, Iulian şi mulţi alţii sunt şi astăzi prietenii mei dragi."

Aceasta menţionează că proiectul este primul documentar real despre comunitatea de copii din Bucureşti de la acea vreme. "Jokers este modul meu de a mulţumi fundaţiei Parada, pentru că le-a schimbat viaţa pentru totdeauna, dar şi pe-a mea. Şi sunt sigură că acest documentar va schimba şi vieţile voastre."

Acţiunea filmului este plasată în anul 1992, când clovnul franco-algerian Miloud Oukili soseşte la Bucureşti şi este şocat la vederea unor copii slabi care ies din gurile de canal ale oraşului. El se hotărăşte să meargă să-i găsească în canalizare, le devine prieten şi îi învaţă arta circului ca antidot împotriva durerii şi singurătăţii. Câţiva ani mai târziu, Miloud Oukili creează Fundaţia Parada care devine imediat o casă pentru acei copii ce între timp au devenit artişti. Ei sunt numiţi "Jokers".

"Jokers - Art can save a life" a fost scris de Michela Scolari şi Ligia Ciornei, regizat de Michela Scolari şi montat de Silvia Matei (Chainsaw Europe). Muzica a fost compusă de Ian Scott şi Giuseppe Lombardi.

Filmul a fost produs de Michela Scolari şi Felix Maximilian pentru Bradamante Entertainment (România), Chainsaw România, Grandave Capital (Los Angeles), grupul de la Hollywood prezidat de Ruben Islas şi regizat de Christopher Acebo şi Stanley Preschutti, Orio Navarra pentru The Pepegas Team, în asociere cu câştigătorii premiilor Emmy David Zuckerman, Michael Cascio, Herbert Primig, Jeffrey Calman, actriţa Claudia Gerini şi actorul Jerry Ying, cu sprijinul Naţiunilor Unite şi al Majestăţii Sale Angelique-Monet de Etienne.

Renumita actriţă italiană Claudia Gerini este ambasadoarea Fundaţiei Parada, precum şi producătoarea filmului "Jokers - Art can save a life" .

"Jokers - Art can save a life" a obţinut premiul pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cannes 2022 şi premiul Starlight International Cinema Award la ediţia cu numărul 79 a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb