JP MORGAN:  "Investitorii ar trebui să stea departe de acţiunile americane în următoarele şase luni"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2023

"Investitorii ar trebui să stea departe de acţiunile americane în următoarele şase luni"

Marko Kolanovic, strateg al băncii: "Investitorii sunt excesiv de optimişti şi nu includ în preţuri impactul pe care poate să-l aibă o recesiune asupra profiturilor companiilor"

Investitorii ar trebui să stea departe de acţiunile americane în următoarele şase luni, deoarece posibilitatea apariţiei unei recesiuni şi creşterea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală vor afecta probabil preţul acţiunilor, crede Marko Kolanovic, strateg al JPMorgan, scrie Business Insider.

Kolanovic a declarat marţi că aşteptările sale sunt "de-a dreptul negative" pentru S&P 500, şi estimează că indicele va scădea cu 10% sau chiar mai mult până să atingă minimul anului, în ciuda creşterii sale recente.

"Fundamentele se deteriorează, dar piaţa a crescut", a spus strategul la CNBC. "La un moment dat trebuie să apară o ciocnire. Lucrurile trebuie să se înrăutăţească înainte de a se putea îmbunătăţi", a adăugat el.

Principalii indici bursieri din Statele Unite au avut scăderi severe anul trecut, dar au început 2023 în forţă. De la debutul anului şi până marţi, S&P 500 avea o creştere de 4,6% în timp ce Nasdaq Composite era în apreciere cu 8,3%.

Dar Kolanovic crede că investitorii sunt excesiv de optimişti şi nu includ în preţuri impactul pe care ar putea să-l aibă o recesiune asupra profiturilor companiilor.

"Oamenii încep să creadă în poveştile conform cărora lucrurile se vor îmbunătăţi", a spus strategul. "Avem China (n.r. care a renunţat la politica zero-Covid), iar dolarul este mai slab. Cred că asta a creat percepţia că am lăsat în spate ceea ce este mai rău, că recesiunea a dispărut ca prin magie anul trecut şi că suntem gata să creştem. Noi nu suntem de acord cu asta".

În opinia echipei sale, va apărea o recesiune. "Întrebarea este cât de uşoară sau grea va fi, atât în Statele Unite cât şi în Europa", a spus Kolanovic.

Din punctul său de vedere, singurul lucru care va salva acţiunile este o pivotare a Fed de la campania sa agresivă de creştere a dobânzilor.

Banca centrală a Statelor Unite a majorat ratele dobânzilor de la aproape zero la aproximativ 4,5% anul trecut, în încercarea de a controla creşterea inflaţiei. De asemenea, a semnalat că ridicările de dobândă vor continua în 2023. Rate mai mari ale dobânzilor pune presiune pe preţul acţiunilor, deoarece un cost ridicat al împrumuturilor afectează fluxurile viitoare de numarar ale companiilor - factor cheie în evaluări.

În opinia lui Kolanovic, S&P 500 va mai scădea cu cel puţin 10% faţă de nivelul actual şi nu va avea o creştere consistentă până când Fed nu va începe să reducă ratele dobâzilor. "La un moment dat Fed se va opri. Marea întrebare este unde", a spus Kolanovic, citata de Business Insider.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Estimările fără un pariu sunt zero în branșă asta. Mai bine ne spuneau cât au paria pe scăderea asta de 10%. Restul este gargara.

    Masa monetara a scăzut (- 0.3%) pentru prima oară din 1980, "don't fight the Fed!"...

    1. 10

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb