Banca americană JPMorgan Chase a anunţat că a ajuns la o înţelegere preliminară de 13 miliarde de dolari cu Departamentul Justiţiei de la Washington, potrivit Bloomberg.
Acordul reprezintă cea mai mare sancţiune impusă de guvernul american împotriva unei companii din sectorul financiar.
Luna trecută, sancţiunile urmau să se ridice la 11 miliarde de dolari, ceea ce sugerează că autorităţile au câştigat teren în urma negocierilor din ultimele săptămâni, informează Bloomberg.
În urma insistenţeilor procurorului general al SUA, Eric Holder, acordul nu va proteja banca de eventuale acuzaţii de natură penală, conform declaraţiilor unei surse apropiate discuţiilor pentru Bloomberg.
Analistul financiar american, Nancy Bush, a declarat: \"Nu este bine că nu au obţinut imunitate faţă de o acţiune penală. Ceea ce se caută printr-o înţelegere de asemenea magnitudine este siguranţă faţă de lucruri de acest gen, faţă de urmărirea penală a unei companii. Piaţa vrea siguranţă\", informează sursa citată.
Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a discutat înţelegerea, vineri, după închiderea pieţelor, într-o întâlnire cu procurorul general. Potrivit sursei citate, acordul prevede despăgubiri de 4 miliarde de dolari către clienţi/investitori şi sancţiuni de 9 miliarde de dolari sub formă de amenzi şi \"alte plăţi".
Acordul de 13 miliarde de dolari se referă la acuzaţii de fals în declaraţii şi omiterea unor aspecte importante legate de vânzarea unor obligaţiuni în valoare totală de 33 miliarde de dolari, bazate pe pachete de credite ipotecare, în perioada 2005-2007, către Fannie Mae şi Freddie Mac, cooperativele de creditare ipotecară controlate de guvernul SUA, conform aceleiaşi surse.
Instituţiile financiare au avut nevoie de ajutoare de stat în valoare totală de 187,5 miliarde de dolari pentru a supravieţui prăbuşirii pieţei creditelor ipotecare.