JUDECAT PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU Fostul deputat Theodor Nicolescu cere instanţei sesizarea CCR în cazul OUG 14

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 14 februarie 2017

Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a lui Horia Simu, a cerut, ieri, Curţii de Apel Bucureşti să sesizeze Curtea Constituţională în cazul OUG 14 care a abrogat ordonanţa de urgenţă prin care au fost modificate codurile penale, arătând că prin acest act normativ i se încalcă dreptul la apărare. Procurorul DNA a cerut respingerea cererii fostului deputat, pe motiv că nu are legătură cu cauza, judecătorul urmând să decidă dacă va fi trimisă la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate.

"Vreau să ridic o excepţie de neconstituţionalitate a Ordonanţei 14 din 2017 şi vă rog să sesizaţi Curtea Constituţională sub acest aspect. Nu înţeleg urgenţa acestei OUG şi mi se restrânge dreptul la apărare. Această ordonanţă de anulare a primei ordonanţe privind infracţiunea de abuz în serviciu are o influenţă covârşitoare şi cer să se trimită la Curtea Constituţională excepţia de neconstituţionalitate", a spus Nicolescu, demersul său fiind aprobat şi de ceilalti avocaţi prezenţi în sala de judecată.

În replică, procurorul DNA a cerut instanţei să respingă ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, pe motiv că nu are legătură cu cauza. Judecătorul a rămas în pronunţare pe această cerere a fostului deputat PNL Theodor Nicolescu.

Tot la termenul de ieri al dosarului privind despăgubirea ilegală de către ANPR a omului de afaceri Horia Simu pentru un teren supraevaluat cu 70 milioane de euro au fost audiaţi doi martori. O fostă angajată a ANRP a arătat că, în 2008, a primit o adeverinţă medicală cu un diagnostic în cazul lui Horia Simu, care a fost trecut astfel pe lista de priorităţi privind despăgubirile de la stat pentru foştii proprietari deposedaţi de bunuri de către regimul comunist, având în vedere o serie de afecţiuni ale acestuia.

"Am ataşat documentele medicale la dosarul acestuia. Tabelele le trimiteam unui coleg care se ocupă de desemnarea evaluatorilor. Am făcut o adresă către Horia Simu, la solicitarea şefilor ierarhici, în care îi ceream să completeze adeverinţa medicală depusă. A fost primul caz când mi s-a cerut aşa ceva", a arătat femeia în faţa judecătorului, potrivit News.ro.

Al doilea martor, o femeie care a fost director economic la firmele lui Horia Simu, a arătat că omul de afaceri a cumpărat de la BCR acţiuni pentru o societate de construcţii pe o firmă offshore: "Simu îşi împrumuta societatea cu sume de bani pentru a cumpăra acţiuni. Nu-mi aduc aminte dacă sumele au fost restituite acestuia. (...) Am mai observat în documentele scanate de la birou achiziţionarea unui imobil în Franţa şi a altuia pe strada Ceasornicului din Bucureşti. În 2008, Simu a intrat în posesia unei mari sume de bani cu care a cumpărat mai multe proprietăţi, probabil din aceste fonduri, banii fiind viraţi către CCCF Limited".

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 13 martie, când vor fi audiaţi alţi trei martori, dintre care pentru unul a fost emis mandat de aducere, deoarece a refuzat să se prezinte la termenul de luni.

Pe 25 august 2015, omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind despăgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu 70 milioane de euro.

Pe lângă aceştia, mai sunt judecaţi, sub acuzaţia de abuz în serviciu, Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoras, fost vicepreşedinte al instituţiei, foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Bărbulescu), dar şi expertul evaluator Alexandru Florin Hanu.

Potrivit DNA, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoras, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi de a stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

"În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia, a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea. Prin acţiunile sau inactiunile lor conştiente, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia", mai arată anchetatorii.

Procurorii susţin că prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de 128.276.015 euro (1.315,53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb