JUDECĂTORII AU DECIS: Tăierea pensiilor, neconstituţională

Ş.C, C.D.
Politică / 26 iunie 2010

Tăierea pensiilor, neconstituţională

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor rămâne în vigoare

Guvernul lucrează la măsuri alternative de reducere a deficitului

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că măsura Guvernului de reducere a pensiilor cu 15% este neconstituţională, hotărârea Curţii fiind definitivă.

"Dispoziţiile art.9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei sunt neconstituţionale", se arată într-un comunicat al CCR, remis redacţiei.

În schimb, judecători Curţii au decis că reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor respectă prevederile Constituţiei, măsura urmând să fie aplicată de către Guvern, după publicarea legii în Monitorul Oficial.

În ceea ce priveşte Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor (n.r. care presupune printre altele, recalcularea pensiilor în funcţie de principiul contributivităţii, reexaminarea pensiilor speciale şi a celor de invaliditate), judecătorii CCR au decis că aceasta este constituţională, cu excepţia unui articol care vizează recalcularea pensiilor magistraţilor.

Curtea Constituţională a precizat că argumentaţia pentru motivarea soluţiilor pronunţate urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Deciziile CCR au fost luate la finalul a două zile de dezbateri asupra controversatelor legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament. Împotriva celor două legi ale austerităţii partidele din opoziţie, PSD şi PNL, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au formulat cinci sesizări de neconstituţionalitate.

Boc: "Facem tot ce ne stă în putinţă să obţinem a cincea tranşă de la FMI"

Prin tăierea pensiilor cu 15%, Guvernul a estimat economii de 1,3% din PIB, însă, odată cu decizia CCR, Cabinetul condus de Emil Boc este nevoit să apeleze, mai nou, la alte măsuri de austeritate.

Primul-ministru Emil Boc a declarat: "Guvernul are pregătit pachetul alternativ de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar, pachet care se negociază cu partenerii de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Acest pachet alternativ de măsuri de reducere a deficitul bugetar va fi prezentat opiniei publice după negocierile ce vor fi finalizate cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială".

Executivul trebuie, asfel, să găsească variante alternative tăierii pensiilor cu 15% - printre cele mai vehiculate fiind creşterea TVA şi a cotei unice - pentru respectarea angajamentelor faţă de FMI, în vederea obţinerii celei de-a cincea tranşe, în valoare de 850 milioane euro, din acordul stand-by.

"Facem tot ce ne stă în putinţă, evident, să rămânem în acordul cu FMI şi ca săptămâna viitoare Fondul să poată lua o decizie cu privire la România, inclusiv decizia care să vizeze acordarea următoarei tranşe de împrumut", a spus Emil Boc, întrebat dacă ţara noastră riscă să nu primească, la timp, tranşa de la FMI

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. important ptr BOC este sa obtina a cincea transa de la FMI.DACA ERAU DESTEPTI FACEAU TOTUL SA REDRESEZE ECONOMIA.nici acum nu sa-u sculat .il asteapta pe basescu sa le spuna ce sa faca.RUSINE.

    1. La ora cand scriu aceasta opinie se stie care este planul B al Guvernului. Cresterea TVA la 24%. Cu mentinerea cotei unice de 16%. Si a celorlalte masuri declarate constitutionale. Cu exceptia reducerii pensiilor cu 15 % ,masura agreeata de BNR! Careia i-sa dat peste mana GUVR-ista de 20 de ani. Ma refer la Dl MIisarescu,actualul ..de peste 20 ani Guvernator al BNR. Am ascultat lamentarile Dlui BOC inca primministru al Romaniei, si ale finantistului sau sef, dl ministru S.Vladescu.Care nu si-a putut reprima totala desamagire ca a fost obligat sa adopte planul B in loc de planul A. Dl A. Vasilescu,consilierul dlui M.Isarescu , n-a mai avut astazi curajul sa condamna decizia CCR privind neconstitutionalitate reducerii pensiilor cu 15%. Ar fi facut o imagine foarte proasta BNR si sefului sau. Din niste tabele comparative rezulta ca sunt destule tari care au marit TVA-ul si n-a murit nimeni! S-a redimensionat consumul si sporit elasticitatea ofertei de bunuri. Iar la buget s-au strans banii conform cresterii TVA . De la 20% -22% in majoritatea tarilor europene ,la 25%in cazul Suediei. Si atunci de unde nevoia de scrasnetul retinut de dinti al dlui primministru BOC si tragismul afisat de Dl S. Vladescu, ministrul de finante al Romaniei? Ma retin sa divulg reactia prezidentiala de ieri la aflarea deciziei CCR! Desi o cunosc,relatata de oameni bine informati. Si a pozitiei jenante in care s-a aflat dl Consilier prezidential S.Lazaroiu Nu ii plang de mila nici dlui Basescu nici consilierului sau. Fiecare ,in parte, cum isi asterne,asa doarme.! In incheiere, dle ministru Vladescu Sebastian, nu era mai bine sa ctiti si unele sugestii modeste privind: 1. Colectarea de catre stat a asigurarilor de viata a contributorilor romani ,operatie facuta in prezent de banci straine? 2. Idem colectarea de catre CEC Bank a contributiei romanilor la pilonul II de pensii,operatie facbuta in prezent de aceleasi banci straine? V-ar fi adus cam 1,3- 1,5 miliarde de euro anual la buget. Si banii ar fi ramas in tara ,nu ar fi imbogatit multe banci straine!.., De.. unde nu-i cap ,vai de caciula!. Sau de abac...!

      La ora cand scriu aceasta opinie se stie care este planul B al Guvernului. Cresterea TVA la 24%. Cu mentinerea cotei unice de 16%. Si a celorlalte masuri declarate constitutionale. Cu exceptia reducerii pensiilor cu 15 % ,masura agreeata de BNR! Careia i-sa dat peste mana GUVR-ista de 20 de ani. Ma refer la Dl MIisarescu,actualul ..de peste 20 ani Guvernator al BNR. Am ascultat lamentarile Dlui BOC inca primministru al Romaniei, si ale finantistului sau sef, dl ministru S.Vladescu.Care nu si-a putut reprima totala desamagire ca a fost obligat sa adopte planul B in loc de planul A. Dl A. Vasilescu,consilierul dlui M.Isarescu , n-a mai avut astazi curajul sa condamna decizia CCR privind neconstitutionalitate reducerii pensiilor cu 15%. Ar fi facut o imagine foarte proasta BNR si sefului sau. Din niste tabele comparative rezulta ca sunt destule tari care au marit TVA-ul si n-a murit nimeni! S-a redimensionat consumul si sporit elasticitatea ofertei de bunuri. Iar la buget s-au strans banii conform cresterii TVA . De la 20% -22% in majoritatea tarilor europene ,la 25%in cazul Suediei. Si atunci de unde nevoia de scrasnetul retinut de dinti al dlui primministru BOC si tragismul afisat de Dl S. Vladescu, ministrul de finante al Romaniei? Ma retin sa divulg reactia prezidentiala de ieri la aflarea deciziei CCR! Desi o cunosc,relatata de oameni bine informati. Si a pozitiei jenante in care s-a aflat dl Consilier prezidential S.Lazaroiu Nu ii plang de mila nici dlui Basescu nici consilierului sau. Fiecare ,in parte, cum isi asterne,asa doarme.! In incheiere, dle ministru Vladescu Sebastian, nu era mai bine sa ctiti si unele sugestii modeste privind: 1. Colectarea de catre stat a asigurarilor de viata a contributorilor romani ,operatie facuta in prezent de banci straine? 2. Idem colectarea de catre CEC Bank a contributiei romanilor la pilonul II de pensii,operatie facbuta in prezent de aceleasi banci straine? V-ar fi adus cam 1,3- 1,5 miliarde de euro anual la buget. Si banii ar fi ramas in tara ,nu ar fi imbogatit multe banci straine!.., De.. unde nu-i cap ,vai de caciula!. Sau de abac...!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb