Judecătorii din CSM cer demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte

Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2013

Oana Schmidt Hăineală

Oana Schmidt Hăineală

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut ieri demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM şi, totodată, au solicitat judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedinte al CSM în 2011, membru ales în Consiliu, a declarat că evenimentele derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că "jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate".

"La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate", a spus Dumbravă, precizând că aceasta este poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa de luni. El a precizat că din cei opt membri prezenţi, şapte au votat pentru această declaraţie de presă.

Dumbravă a mai spus că membrii Secţiei pentru judecători a CSM au respins "ferm şi categoric" afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secţiei.

"Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice, cu consecinţe grave pentru statul de drept din România", a mai spus Dumbravă.

Ca o deblocare a situaţiei, Secţia pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăienală din funcţia de preşedinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, el precizând că "CSM trebuie resetat".

Dumbravă a afirmat că nu aparţine în niciun caz Secţiei pentru judecători criza de legitiminate şi de legalitate în care se află astăzi CSM.

"Cerem atât reprezentaţilor sistemului judiciar, cât şi altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil, însă, în ultimele zile, constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenţei publice, fiind subminată până la urmă chiar independenţa justiţiei", a mai declarat Horaţius Dumbravă.

După ce a făcut declaraţia de presă, Horaţius Dumbravă s-a ridicat şi plecat.

Pe de altă parte, presa a solicitat un punct de vedere al unuia dintre cei trei membri ai CSM vizaţi în declaraţia de presă, însă purtătorul de cuvânt al Consiliului, Monica Prejmereanu, a anunţat că nu va exista o reacţie din partea acestora.

Victor Ponta: Ce se întâmplă la CSM e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că la CSM are loc o bătălie, ceea ce reprezintă o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie în ansamblu, el apreciind că oamenii au foarte puţină încredere în Justiţie.

"Ce se întâmplă la CSM cred că e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie în ansamblu. Oamenii au foarte puţină încredere. Ceea ce mă interesează pe mine, şi ceea ce vom încerca din punct de vedere legislativ, este să facem actul de justiţie, nu conducerea. Conducerea, procurorul general, CSM - asta îi interesează pe preşedintele ţării, pe jurnalişti", a spus Ponta. Premierul a spus că românii sunt interesaţi ca justiţia să funcţioneze rapid, bine şi ieftin.

"Pe români îi interesează, când se duc ei să se judece la judecătorie sau la tribunal sau la Curtea de apel, să ştie că se judecă mai repede, că îi costă mai puţin, că primesc o hotărâre bună, că atunci când judecătorul greşeşte, răspunde pentru greşeală, la fel cu procurorul care face cereri de arestare şi după aia e achitat respectivul inculpat. Deci aia e justiţie, din punctul meu de vedere", a adăugat premierul.

Premierul a arătat că la CSM e o bătălie şi că el nu ştie cine este mai bun sau cine este mai rău şi nici nu este treaba sa să spună lucrul acesta.

El a arătat că acuzaţiile privind implicarea USL în situaţia de la CSM sunt "absolut stupide": "În rest, de la abordările absolut stupide şi politice cu USL care nu ştiu ce face la CSM.... Nu face USL nimic la CSM. În definitiv, sunt judecători, procurori acolo aleşi. De la faptul că am aflat că vreo 700 de judecători care au votat să-l retragă pe domnul Dănileţ - toţi sunt puşi de USL (...) deci astea-s prostii. Sunt absolut prostii şi nu ştiu când s-or însănătoşi toţi cei care o tot ţin aşa de un an de zile cu cine pune mâna pe justiţie. Adică acum Justiţia domnului Băsescu să nu cumva să o ia USL. Să nu fie a nimănui, să fie a României Justiţia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb