Jumătate din eurobondurile Finanţelor au mers către investitorii din Marea Britanie, Austria şi Germania

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 noiembrie 2012

Investitorii din Marea Britanie, Austria şi Germania au cumpărat jumătate din obligaţiunile denominate în euro prin care Ministerul Finanţelor Publice a strâns 1,5 miliarde euro de pe pieţele externe, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Investitorii din Marea Britanie au cumpărat 23% din obligaţiuni, iar cei din Austria şi Germania au preluat 27% din titluri, potrivit informaţiilor prezentate de Ministerul Finanţelor Publice.

Restul titlurilor au fost împărţite de investitori din alte ţări din Europa (35%), investitorii americani înregistraţi în afara SUA (10%), Asia şi alte ţări (5%), anunţă Mediafax.

În ceea ce priveşte distribuţia pe tipul de investitori, administratorii de fonduri au cumpărat 48% din ti-tluri, băncile şi investitorii de retail au luat 22%, iar companiilor de asigurări şi fondurilor de pensii le-au revenit 17% din obligaţiuni. Restul de 13% din titluri au fost cumpărate de fonduri de hedging.

"Subscrierile au crescut rapid, sus-ţinute de cererea solidă din partea managerilor de fonduri din Europa, şi au depăşit 1 miliard de euro în 40 de minute. Până la 13:30 ora Europei Centrale (14:30 ora României -n.r.) totalul ofertelor a ajuns la 3 miliarde de euro, iar o oră mai târziu la 4 miliarde de euro, permiţând aranjorilor să lanseze o tranzacţie la 15:00, ora Europei Centrale (16:00 ora României -n.r.) la MS+370bps (o marjă de 3,7 puncte procentuale peste indicatorul midswap -n.r.). Totalul final de oferte a atins valoarea impresionantă de 4,7 miliarde de euro, din partea a 285 de investori importanţi, reprezentând o apreciere deosebită a situaţiei fiannciare solide a României", se arată într-un comunicat al băncilor care au intermediat emisiunea.

Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la o marjă de 3,7 puncte procentuale peste midswap.

Indicatorul midswap (rata calculată ca medie între cotaţiile afişate la operaţiunile de preschimbare din dobânzi variabile în dobânzi fixe şi invers), care variază pe tot parcursul zilei, a fost miercuri la transmiterea ştirii uşor peste 1,34%, astfel că randamentul obligaţiunilor a fost stabilită la puţin peste 5% pe an.

Bondurile au fost vândute cu un discount de 1,051%, ceea ce înseamnă că statul a acceptat să plaseze obligaţiunile sub valoarea nominală. Astfel, costul de 5% pe an este compus din cupon (dobânda plătită periodic) şi discount.

Aranjorii emisiunii de obligaţiuni denominate în euro au fost Barclays, Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC.

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a atribuit joi emisiunii de obligaţiuni ratingul BBB-, similar cu calificativul de ţară, care are perspectivă stabilă.

Guvernul a mandatat recent Mi-nisterul Finanţelor să lanseze o emisiune de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital, în sumă de minim 500 milioane euro şi maxim 1,5 miliarde euro, valoare care să fie stabilită în funcţie de condiţiile de piaţă.

Guvernul a apreciat atunci că finanţele publice vor fi protejate astfel de eventualele şocuri externe ce ar putea determina creşterea dobânzilor pe piaţa internă.

La începutul lunii noiembrie va ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni denominate în valută de 793,8 milioane euro.

Anterior emisiunii de miercuri, cea mai recentă operaţiune derulată de România pe pieţele externe a avut loc la începutul lunii septembrie, când Finanţele au atras 750 milioane de euro prin redeschiderea emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu maturitatea în iunie 2018, titlurile având un randament de 5,15 %.

Astfel, Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,6 miliarde lei din piaţa locală. Această sumă se completează cu emisiunile în valută de 2,67 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Erste: Emisiunea de obligaţiuni de 1,5 miliarde euro va reduce presiunea randamentelor pe piaţa internă

Fondurile de 1,5 miliarde de euro atrase de România miercuri de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro acoperă necesarul Ministerului Finanţelor pentru acest an şi vor reduce presiunea de creştere asupra randamentelor la obligaţiunile în lei pe piaţa internă.

Succesul emisiunii de obligaţiuni în euro va ajuta, de asemenea, Ministerul Finanţelor să se împrumute pe termen mai lung pe piaţa internă, afirmă analiştii grupului austriac Erste.

"Recenta emisiune de eurobonduri va reduce presiunea de creştere exercitată asupra randamentelor pentru obligaţiunile denominate în lei şi va permite Ministerului de Finanţe să emită datorie pe termen mai lung pe piaţa internă. Ne aşteptăm la randamente de 6,8% pentru obligaţiunile pe 5 ani în decembrie", se arată într-o notă a Erste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb