Juncker, Comisia Europeană: "România va ieşi din monitorizarea MCV până în 2019"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2017

Jean-Claude Juncker (Sursa foto: Facebook)

Jean-Claude Juncker (Sursa foto: Facebook)

Oficialul european speră că ţara noastră va intra în spaţiul Schengen în următorii doi ani

Ţara noastră nu va mai fi monitorizată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi va fi parte a Spaţiului Schengen până în 2019, când este programată să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, conform afirmaţiilor făcute ieri de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Domnia sa a declarat, în plenul Parlamentului, că MCV este bine realizat şi nu mai trebuie introduse noi criterii şi exigenţe pe lângă cele deja existente.

Totodată, într-un discurs susţinut la o recepţie organizată de preşedintele Klaus Iohannis, Juncker a menţionat că o ţară nu poate prezida Uniunea Europeană "sub impresia că este controlată de celelalte state membre". Oficialul european a subliniat: "Acest mecanism MCV trebuie oprit şi aşa va fi".

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, România a făcut, în ultimii zece ani, eforturi importante în reforma sistemului judiciar şi în lupta împotriva corupţiei, iar încheierea MCV nu trebuie să însemne "sfârşitul sau retragerea reformelor".

"Sfârşitul MCV înseamnă şi mai multă cooperare, întrucât cooperarea este esenţială pentru că solidaritatea europeană este o legătură de angajament între statele noastre şi popoarele noastre şi, după sfârşitul acestui mecanism, cooperarea va continua. Aceasta este prioritatea absolută. Puteţi conta pe sprijinul Comisiei prin fondurile structurale, în special. Iar eu voi milita, pe lângă autorităţile române, pentru garantarea caracterului ireversibil al progreselor realizate".

Totodată, Jean-Claude Juncker şi-a exprimat speranţa că, până în 2019, România va putea face parte din spaţiul Schengen, de liberă circulaţie: "Pe măsură ce se apropie acest moment, nu aş vrea să se adauge noi criterii şi noi condiţii la cele care există deja. Uniunea Europeană se construieşte în armonie, uneori cu ritmuri diferite. Nu îmi place ideea de Europă cu două viteze".

Juncker a precizat: "Românii ar putea considera că ceilalţi europeni ar dori să introducă o altfel de Cortină de Fier în Europa. Această cortină a căzut şi nu vom repeta o greşeală majoră a Europei după Război".

Oficialul de la Bruxelles este de părere că românii au demonstrat că sunt "parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa şi trebuie să fie mândri de parcursul lor european".

Juncker a mai spus: "România este unul dintre cei mai mari membri ai UE. Dar, este şi o naţiune mare. Suntem îndatoraţi României pentru numeroasele contribuţii pe care le-a avut în interiorul UE, care a devenit mai puternică şi mai diversă după aderarea României".

Klaus Iohannis: "Sunt incontestabile efectele benefice ale apartenenţei României la UE"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că efectele benefice ale apartenenţei României la UE sunt incontestabile, iar "fără susţinerea familiei europene, progresele s-ar fi produs mult mai lent sau poate deloc".

Preşedintele ţării a subliniat: "Consolidarea democraţiei şi modernizarea instituţională, creşterea economică, intensificarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor străine directe, stimularea antreprenoriatului, accesul la fonduri structurale şi de coeziune ale UE sunt beneficii pe care nu trebuie să le uităm niciun moment. Acestea sunt realităţi care au schimbat, la modul cel mai concret, viaţa de zi cu zi a fiecărui român. Să ne amintim, în acelaşi timp, şi de drepturile pe care le au românii în calitate de cetăţeni europeni. Posibilitatea de a călători liber, oportunitatea de a studia sau de a munci în statele membre ale Uniunii Europene sunt doar câteva dintre cele mai importante".

Dar, domnia sa consideră că, niciodată, Uniunea nu a traversat o perioadă mai complicată ca acum, când trebuie să facă faţă unor crize profunde. "Sunt provocări multiple, pe care trebuie să le gestionăm, fie că ne referim la situaţia de securitate de la graniţele Uniunii, la necesitatea reconfigurării proiectului european acum, când pentru prima dată în istoria sa un stat membru părăseşte Uniunea, fie că ne referim la ameninţările de natură teroristă sau la proliferarea tendinţelor eurosceptice, xenofobe", a spus Klaus Iohannis, adăugând: "Sunt teste dificile, care ne pun la încercare determinarea, solidaritatea şi poate lucrul cel mai important care defineşte acest proiect - unitatea. Cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este o Europă mai unită şi solidară în soluţii şi abordări. (...) Sunt convins că proiectul european va continua să se dezvolte dacă vom rămâne cu toţii fideli valorilor pe care este clădit întregul edificiu al UE - democraţia, libertatea, diversitatea şi toleranţa".

Iohannis a precizat că obiectivele României cu privire la UE sunt: consolidarea proiectului european şi susţinerea ca singură alternativă viabilă a unei construcţii puternice bazate pe unitate şi pe respect şi pe valorile fundamentale.

Juncker: "Încrederea concetăţenilor noştri trebuie să fie meritată. Şi aceasta se realizează prin respectarea independenţei justiţiei şi prin separarea puterilor în stat. Acestea sunt două mize esenţiale pentru societatea românească".

Juncker: "Criteriile de adeziune la spaţiul Schengen au fost clare şi nu trebuie să le îngreunăm. România trebuie să poată deveni membru al spaţiului Schengen cât mai curând posibil".

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, s-a pronunţat împotriva unui proces de ierarhizare a capacităţii de decizie şi a nivelului de dezvoltare a UE

"Este inacceptabil ca dinamica convergenţei, oricât de lentă ar fi încă, să fie înlocuită de un proces de ierarhizare a capacităţii de decizie şi a nivelului de dezvoltare. Cu şase decenii în urmă, generaţia fondatorilor avea viziunea unei comunităţi politice de egali realizată prin mijloace economice. Riscăm, astăzi, să aprofundăm prin mijloace politice o uniune economică între inegali. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Suntem obligaţi nu numai să reducem deficitul democratic şi inflaţia birocratică, cele două fenomene care au pus o distanţă din ce în ce mai dramatică între instituţiile europene şi cetăţenii statelor membre, dar, mai ales, este nevoie să gândim mai mult. Avem datoria să gândim împreună, dar nu ca funcţionari ai unei arhitecturi instituţionale comune, ci ca membri ai unei comunităţi politice fondate pe libertatea egală a cetăţenilor noştri şi pe responsabilitatea împărtăşită pentru destinul naţiunilor noastre", a declarat Tăriceanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea: "Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este primul oficial european care, în Parlamentul României, vorbeşte cu respect despre români şi ţara noastră (...) Cred că scopul Uniunii, aşa cum a fost văzut şi de părinţii care au pus bazele acestei construcţii supranaţionale, este de a reduce decalajele, de a diminua diferenţele, astfel încât, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, Uniunea să meargă cu acelaşi ritm şi cu aceeaşi intensitate".

Traian Băsescu, senator PMP: "România are obligaţia să contribuie la performanţa Uniunii Europene. Eu sunt un optimist legat de evoluţiile UE. Convingerea mea este că depinde de noi unde vrem să fim în interiorul Uniunii. Nu voi ezita să susţin că Uniunea Europeană este în primul rând o realitate care vorbeşte de la sine despre puterea solidarităţii şi despre pace. Dacă pe continentul european s-a găsit o formulă garantată a păcii şi pe urmă a prosperităţii, aceasta este Uniunea Europeană. Avem obligaţia ca, prin toate acţiunile noastre, nu să o punem sub semnul întrebării, nu să spunem staţi şi voi la nivelul meu, ci avem obligaţia să intrăm într-o competiţie în a contribui la performanţa UE".

Traian Băsescu a amintit că este un susţinător al "Statelor Unite ale Europei".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Francezi, austrieci, nemti, olandezi o sa aiba incredere in romani ca le pazesc granitele?

    1. Se scrie cu doi de i - francezii, austriecii, .......

      Raspuns:da. 

    cand a spus ca vrea in zona EUR. Nu s-a gandit ca finutzul Treichl e atat de intelept incat sa falsifice bilantull EGB Ceps doar pentru a transfera 5,5 miliarde la rezultat reportat din rezerve de capital. Tiroler Tageszeitung e Mare fan Ziarul Bursa, citand ce a spus domnul ministru Petrescu. Poate il citeaza si pe domnul Juncker:-)

    ... Sa nu asteptam sa "cada" din cer o dezvoltare a Romaniei......In primul rand trebuie sa ne vedem de treburile INTERNE...sa REFORMAM clasa POLITICA care nu trebuie sa ne "ascundem" ...stim ce clasa politica avem si cum se ocupa de aceasta tara....Vorbeste Tariceanu de capacitate de decizie...Inm primul rand ca sa poti avea un cuvant de spus la masa UE trebuie sa te uiti in oglinda sa te vezi cine ESTI ???? si apoi sa mergi la masa ne negocieri...si de decizie pentru tine ca tara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb