JURNAL DE CĂLĂTORIE Mauritius, paradisul de la capătul lumii

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 11 noiembrie 2019

Mauritius, paradisul de la capătul lumii

Mauritius, insula trestiei de zahăr, este comparată adesea cu paradisul. De altfe, Mark Twain spunea: "Mai întâi a fost creat Mauritius, iar raiul a fost copiat după el".

Plajele cu nisip alb scăldate de Ocea-nul Indian, mirosul de frangipanii şi vegetaţia exotică, toate vin să susţină comparaţia şi asemănarea insulei cu paradisul. Cu toate acestea, calmul care te cuprinde când păşeşti pe insulă, dar şi sentimentul de apartenenţă datorat amalgamului de culturi şi rase de aici sunt mai degrabă motivele pentru care Mauritius ar putea fi paradisul.

Pe insula trestiei de zahăr oamenii sunt multietnici, multi-religioşi, multiculturali şi poligloţi. Te poţi identifica uşor cu ei. Toţi vorbesc cel puţin engleză, franceză şi creolă, iar ca religii găseşti hinduşi, creştini, musulmani şi budişti. Toată administraţia insulei este în limba engleză, guvernul de aici fiind modelat îndeaproape în sistemul parlamentar Westminster, iar mas-media este în limba franceză.

Mauritius este foarte bine clasat pentru sistemul său democratic şi pentru libertatea economică şi politică. În plus, insula are un indice ridicat al dezvoltării umane care măsoară speranţa de viaţă, alfabetizarea, nivelul învăţământului şi nivelul de trai.

Locuitorii insulei nu se plâng indiferent că sunt ghizi, manageri sau curăţă peşte în viaţa de zi cu zi, toţi te întâmpină cu zâmbete şi sunt modeşti, probabil conştienţi fiind de importanţa pe care o are turismul în economia lor.

Potrivit Băncii Mondiale, ţara are o economie cu venituri medii superioare, salariul minim ajunge la 260 de euro. Mauritius este clasat drept cel mai competitiv şi una dintre cele mai dezvoltate economii din regiunea africană.

Ţara pare un stat de bunăstare; guvernul oferă asistenţă medicală universală gratuită, educaţie gratuită până la nivel terţiar şi transport public gratuit pentru studenţi, vârstnici şi persoa-ne cu dizabilităţi. Mauritius a fost clasată anul acesta printre cele mai sigure şi mai paşnice ţări, potrivit Global Peace Index 2019.

Ramesh Jahazeeah, ghid al agenţiei de turism Solis 360 din Mauritius, spunea că "în Mauritius nu ţi se poate întâmpla nimic rău, doar eşti în paradis".

Insula vulcanică din Oceanul Indian are în jur de 200 de hoteluri, gata să satisfacă nevoile oaspeţilor săi. La cele mai multe dindre ele eşti întâmpinat cu şerveţele parfumate care să te răcorească şi cu o băutură rece. Cu toţii încercă să fie cât mai aproape de turişti şi să le ofere cu adevărat o experienţă, nu doar un loc de cazare.

Dacă te poţi desprinde de plajele sale albe, Mauritius te poate suprinde cu natura sa vulcanică, poţi descoperii culturile întinse de trestie de zahăr, ananas sau papaya. Mulţi hotelieri îţi pot oferi experienţa unei seri într-o familie locală, organizând cine la localnici, de multe ori angajaţi ai hotelului dornici să-ţi deschidă uşa şi să-ţi gătească în familie.

Totodată, ajuns în Mauritius trebuie să vizitezi o fabrică de rom sau măcar să faci o degustare din această băutură atât de populară aici. Diversele arome de la vanilie, la litchi, ananas sau cocos îţi vor descrie aroma destinaţiei. Din Mauritius nu lipsesc condimentele, le găseşti din plin în orice mâncare, fiind o insulă în care se simt influenţele francezilor, englezilor, indienilor şi chinezilor. Astfel că vei găsi cu siguranţă ceva pe gustul tău în ceea ce priveşte gastronomia locală.

Dacă eşti o fire mai activă, în Mauritius te poţi bucura de sporturile de apă ca windsurf, schi nautic, scuba diving sau snorkeling. În plus, pentru aproximativ 60 de euro de persoană puteţi închiria un catamaran şi vă puteţi plimba prin apele albastre ale Oceanului Indian, să înotaţi şi chiar să vedeţi delfinii. De asemenea, poţi merge să vezi Cascada Chamarel, una dintre frumuseţile naturale cu care Mauritius se laudă. Şi tot pe micuţa insulă poţi vedea "Pământul în şapte culori", un loc în care, aşa cum îi spune şi numele, solul are şapte nuanţe.

De asemenea, în sudul insulei poţi face căţărări pe munţii vulcanici din Mauritius şi să descoperi minunile care se ascund aici. Unul dintre munţii vulcanici, aflat în sudul insulei, Le Morne, care intră direct în Oceanul Indian, face parte din patrimonial Unesco. Muntele are o poveste tristă, a fost folosit ca adăpost de sclavi fugari, prin anii 1800. Protejaţi de stâncile izolate, împădurite şi aproape inaccesibile, sclavii scăpaţi de francezii care controlau atunci insula au format mici aşezări în peşteri şi pe vârful Le Morne. Odată cu câştigarea insulei de către britanici, aceştia au abolit sclavia şi au urcat să le spună sclavilor de pe munte că nu mai este nevoie să se ascundă, că sunt liberi. Din păcate nu au înţeles limba şi terifiaţi de abuzurile la care au fost puşi înainte să evadeze s-au aruncat de pe munte în speranţa că vor ajunge în Ocean. S-au înşelat însă şi au căzut în râpă pierzându-şi vieţile. Le Morne a devenit astfel un simbol al luptei sclavilor pentru libertate, suferinţa lor şi sacrificiul lor, toate având relevanţă pentru ţările din care provin sclavii - continentul african, Madagascar, India , şi Asia de Sud-Est.

Un alt punct de atracţie îl reprezintă şi Biserica cu acoperiş roşu de la Cap Malheureux. O capelă micuţă, creştină în care mulţi turişti aleg să se căsătorească.

La Château de Labourdonnais poţi să descoperi o fostă casă colonială, construită între 1856-1859, de către Christian Wiehe, şi să-ţi faci o idee despre stilul de viaţă al familiilor din Mauritius.

De asemenea, o vizită la Grădina Botanică este potrivită să te familiarizezi cu frumuseţea naturală pe care o poţi decoperii pe minunata insulă.

Nu poţi pleca din Mauritius fără să ajungi în capitala sa. Port-Louis este locul perfect unde poţi face cumpărături. Găseşti atât un bazar unde preţurile se stabilesc între turist şi vânzător, dar în apropiere ai şi un mall pentru cei care vor să treacă peste negocieri. Poţi să cumperi de la condimente, suveniruri şi perle, până la bumbac, genţi şi mâncare.

Mai trebuie să ştiţi că în Mauritius vara începe în noiembrie şi durează până în aprilie, iar vârfurile turistice sunt în decembire-ianuarie, când turiştii vin aici pentru a petrece altfel sărbători de iarnă.

Nu ai nevoie de niciun vaccine ca să mergi în Mauritius, insula fiind ferită de epidemii, şi nici de viză. Moneda locală este rupee mauritian, iar un euro valorează cam 39 de rupee.

Trebuie însă să te pregăteşti de aproximativ 14 ore de zbor cu escală. În medie, o vacanţă în Mauritius costă în jur de 1500-1600 de euro de persoană pentru un sejur de 7 nopţi, prin agenţia de turism specializată în vacanţe exotice Eturia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb